به گزارش «نماینده»، محمد مهدی زاهدی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ، پیرامون فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری گفت: فرمایشات رهبر انقلاب در مورد جذب فرهنگیان، ملاک عمل مجلس شورای اسلامی قرار خواهد گرفت.
وی تاکید کرد: با توجه به فرمایشات رهبر انقلاب از این پس طرحهایی که بخواهند بدون بهرهگیری از اسناد بالادستی اقدام به جذب نیرو در وزارت آموزش و پرورش کنند، در مجلس مورد بررسی قرار نخواهد گرفت.
نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی افزود: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش تاکید بر جذب نیرو در آموزش و پرورش از طریق دانشگاه فرهنگیان دارد. در این سند پیش بینی شده است اگر ظرفیت دانشگاه فرهنگیان نتواند پاسخگوی نیروهای مورد نیاز آموزش و پرورش باشد این وزارتخانه میتواند نیروهایی را بر اساس آزمون جذب کرده و پس از آن یکسال دوره ببینند و در پایان، جذب این وزارتخانه شوند.
زاهدی گفت: معیار برای جذب نیرو در وزارت آموزش و پرورش، اسناد بالادستی است و نیازی نیست در این خصوص قانونگذاری جدیدی صورت گیرد.
وی افزود: مجلس باید به دانشگاه فرهنگیان از لحاظ بودجهای کمک کند تا این دانشگاه بتواند تعداد پذیرش دانشجو-معلم را افزایش دهد و بتواند هزینههای مورد نیاز را تامین کند.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری در مورد شبکه شاد و هشدار ایشان نسبت به مشکلات فرهنگی جهت استفاده از شبکههای مجازی، تصریح کرد: معاونت پرورشی، وزارت آموزش و پرورش باید برای حل این مشکل با استفاده از نظرات کمیسیون فرهنگی و آموزش برنامهریزی کرده و برنامهریزیهای فرهنگی برای دانش آموزان در شبکه شاد داشته باشند.
زاهدی با اشاره به ابراز نگرانی مقام معظم رهبری نسبت به وضعیت مهد کودکها نیز گفت: موضوع مهد کودکها مدتی پیش در جلسهای با حضور مسئولان وزارت آموزش و پرورش مورد بررسی قرار گرفت. اختلافی بین سازمان بهزیستی و وزارت آموزش و پرورش در مورد مدیریت مهد کودکها وجود دارد.
وی تصریح کرد: در قانون آمده است که مجوز تاسیس مهدهای کودک از سوی سازمان بهزیستی باید صادر شود اما نظارت بر محتوای آموزشی آنها برعهده وزارت آموزش و پرورش است.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: متاسفانه سازمان بهزیستی و وزارت آموزش و پرورش مسئولیت خود را در این خصوص به خوبی انجام ندادهاند. همین امر موجب شده است در برخی مهدکودکها برخلاف محتوای مورد نظر آموزش و پرورش به کودکان آموزش داده شود و حتی گاهی انحرافات جدی در محتوای آموزشی ایجاد شود.
مهد کودکها باید زیر نظر وزارت آموزش و پرورش اداره شوند
زاهدی با بیان اینکه در برخی مدارس و مهدکودکها شاهد اجرای سند ۲۰۳۰ هستیم، گفت: کمیسیون آموزش و تحقیقات این موضوع را در دستور کار قرار خواهد داد. باید قانون یکپارچه ای در مورد مهدکودکها تدوین شود و قوانین مربوط به مهد کودکها اصلاح شود.
وی افزود: به نظر من باید مدیریت مهد کودکها به طور کامل به وزارت آموزش و پرورش سپرده شود.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس تاکید کرد: مسئولان سازمان بهزیستی و وزارت آموزش و پرورش به مجلس دعوت میشوند تا در این خصوص تصمیمگیری نهایی انجام شود.
زاهدی همچنین در خصوص فرمایشات رهبری مبنی بر عملکرد مدارس دولتی، گفت: موضوع عدالت آموزشی ابعاد مختلفی دارد. یکی از ابعاد مهم آن بحث کیفیت آموزشی است. نباید به گونهای عمل کنیم که مردم فکر کنند کیفیت مدارس غیردولتی بیش از مدارس دولتی است. مدارس دولتی در تمام دنیا سرآمد مدارس غیرانتفاعی هستند و در بسیاری از کشورها مدرسه غیردولتی وجود ندارد و مدارس کلاً زیرمجموعه دولتها هستند.
مدارس دولتی در آموزش و پرورش باید سر آمد باشند
وی اضافه کرد: قانون اساسی کشور مجوز تاسیس مدارس غیردولتی را صادر کرده است و در حال حاضر ۱۰ درصد آموزش در کشور برعهده مدارس غیردولتی است. باید مراقبت کنیم که در مدارس غیردولتی نیز کیفیت آموزشی وجود داشته باشد اما باید مدارس دولتی در آموزش سرآمد باشد.
لزوم تدبیر سازوکارهایی برای استفاده از شبکه شاد در مناطق محروم
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با بیان اینکه عدالت در استفاده از شبکههای مجازی برای آموزش از اصول مهم عدالت آموزشی است، اظهار داشت: در بسیاری از مناطق کشور اینترنت پرسرعت برای آموزش وجود ندارد و در برخی مناطق نیز به دلیل مشکلات مالی، خانوادهها نمیتوانند تلفن هوشمند و یا تبلت در اختیار دانش آموزان قرار دهند لذا عدالت آموزشی ایجاب میکند به گونهای عمل شود که هیچ دانش آموزی به دلیل مشکلات مالی و امکانات از تحصیل باز نماند.
زاهدی گفت: وظیفه وزارت آموزش و پرورش در این خصوص سنگین است.
وی خاطرنشان کرد: آموزش و پرورش میتواند از تلفن همراه، ایرانسل و یا رایتل برای آموزشهای تلفنی استفاده کند و یا اگر ناچار شدند معلمان در روزهای تعطیل بر اساس پروتکلها به دانش آموزان آموزش دهند.
نماینده مردم کرمان در مجلس گفت: بعد دیگر عدالت آموزشی مربوط به رشتههای پرطرفدار است. کنکور باید حذف شود. عدالت آموزشی ایجاب میکند که وزارت آموزش و پرورش در عین افزایش کیفیت آموزشی، آزمونهای استاندارد برگزار کند تا دانش آموزان بر اساس سابقه تحصیلی به مدارس راه پیدا کنند.
لزوم تحول در سازوکار شناسایی استعدادهای درخشان
زاهدی افزود: بر اساس فرمایش رهبری ما باید بتوانیم دانش آموزان تیزهوش را شناسایی کنیم. در حال حاضر دانش آموزان تیزهوش در آزمونهای تستی شبیه به کنکور انتخاب میشوند که معیار درستی نیست. دانش آموزان برای شرکت در این آزمون در کلاسهای تست زنی شرکت میکنند. با این سازوکار نمیتوان دانش آموزان تیزهوش را شناسایی کرد. تیزهوشی یک فرایند و پروسه است و باید در یک بازه زمانی بررسی شود. باید دانش آموزان از کلاس اول ابتدایی مورد بررسی قرار گیرند تا استعداد آنها شناسایی شود.
وی تاکید کرد: به لحاظ آموزشی ایجاب میکند برای شناسایی و هدایت استعدادهای درخشان برنامهریزی خاص و دقیقی تدوین شود.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس افزود: باید فرهنگسازی در مورد هدایت تحصیلی دانش آموزان صورت گیرد تا عدالت آموزشی اجرایی شود. ۶۰ درصد دانش آموزان به دنبال تحصیل در رشتههای تجاربی هستند.
زاهدی با اشاره به اینکه قوانین کشور باید به گونهای تدوین شود که جلوی برخی تبعیضهای درآمدی و امتیازها گرفته شود، خاطرنشان کرد نباید درآمد یک پزشک ۵۰ تا ۶۰ برابر مشاغل دیگر باشد. باید دانش آموزان به سمت رشتههای فنی و حرفهای هدایت شوند.
وی گفت: برای اجرای رهنمودهای مقام معظم رهبری جلساتی را با مسئولان وزارت آموزش و پرورش خواهیم داشت.