به گزارش «نماینده» ، محمد جواد ظریف ظهر امروز (دوشنبه) در نشست خبری مشترک با «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان اظهار کرد: گفتگوهای بسیار جدی، صریح و نسبتاً طولانی امروز داشتیم. هدف مشترکی که ایران، آلمان و اتحادیه اروپا دارند، حفظ برجام و جلوگیری از تنش و درگیری در منطقه و همین طور برخورداری مردم ایران از مزایای برجام است.
جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران برای منطقه و جهان خطرناک است
وی با اشاره به اقدامات آمریکا علیه ایران ادامه داد: ایالات متحده اعلام جنگ اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران کرده است، این جنگ برای منطقه، جهان و نظم بینالمللی بسیار خطرناک است. اقدامات ایالات متحده پس از خروج از برجام از نظر ما هدف گرفتن مردم ایران است که قرار بود بیشترین منفعت را از اجرای برجام ببرد.
ظریف تصریح کرد: جمهوری اسلامی ثابت کرده به تعهدات بین المللی خود پایبند است و گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی این پایبندی را اثبات کرده است اما جمهوری اسلامی موظف است از حقوق مردم خودش به همان میزان که به تعهدات بین المللی اش پایبند است دفاع کند. یکی از این حقوق، حقوقی است که در ماده ۳۶ برجام به رسمیت شناخته شده است.
وی ادامه داد: اقدامات جدید جمهوری اسلامی ایران منطبق بر حقوق شناخته شده در ماده ۳۶ برجام است و ما آمادگی داریم این اقدامات را بر حسب میزانی که شرکای ما نسبت به تعهدات خودشان در برجام اقدام عملی انجام دهند، ادامه داده، متوقف کرده یا بازگشت دهیم.
ظریف گفت: امروز همچنین فرصت داشتیم در خصوص مسائل منطقهای و بین المللی گفتگو کرده و دیدگاههای خود را با صراحت با یکدیگر مطرح کنیم. امیدواریم تلاشهای دوستان ما در آلمان و سایر شرکای ما در ۱+۴ برای حفظ برجام به نتیجه برسد و ایران نیز در این تلاشها با آنها همکاری خواهد کرد.
مشکل خاورمیانه سیاستهای تجاوزگرایانه رژیم صهیونیستی است
وزیر امور خارجه در ادامه اظهار داشت: مشکل خاورمیانه مشکل سیاستهای تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی و حمایت بدون حد و مرز از این جنایتها است. مشکل این است که بر خلاف همه قواعد حقوق بینالملل، اشغالگری رژیم صهیونیستی به رسمیت شناخته شده و اقدامات ضد حقوق بشری رژیم صهیونیستی به فراموشی رفته است.
وی گفت: مشکل منطقه ما این است که آمریکا تلاش کرده با یک جنایت جدید به نام معامله قرن حقوق مردم فلسطین را زیر پا بگذارد.
وزیر امور خارجه بیان کرد: آقای نتانیاهو کنار مرکز هستهای دیمونای رژیم صهیونیستی میایستاد و میگوید ایران را نابود میکنیم. هیچکس نمیتواند علیه مردم ما اقدامی کند مگر اینکه پاسخ قاطعی را بشنود.
کسی که جنگ علیه ایران آغاز کند، پایان دهنده آن نخواهد بود
وی ادامه داد: ما شروع کننده هیچ جنگی نبودیم و نخواهیم بود اما اگر کسی جنگ را شروع کند، دیگر پایان دهنده آن نخواهد بود.
ظریف تصریح کرد: جامعه ما اصول اخلاقی دارد و بر اساس آن، اکثریت جامعه ما به حیات خودشان ادامه میدهند. اصول اخلاقی و مقررات قانونی ما حاکم بر رفتار افراد در اماکن عمومی است. رعایت قانون و اخلاق عمومی ضروری است.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه گفته شده آقای هایکو ماس در راستای کاهش تنشها به ایران آمده است، نتیجه مذاکرات امروز ایران و آلمان در این راستا چه بود؟ اظهار داشت: گفتگوی خوبی با آقایماس در خصوص نحوه کاهش تنش داشتیم. گفتگوهای منطقهای پیشنهاد همیشگی ایران بود و خوشحالیم که آقای ماس هم این را مطرح کردند. پیشنهاد ما برای تشکیل مجمع گفتگوهای منطقهای همیشه روی میز است.
نمیشود آغازکنندگان جنگ اقتصادی علیه ایران در امان باشند
وی گفت: تنش جدید در منطقه ما نتیجه جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران است که آقای ترامپ به وضوح این جنگ اقتصادی را اعلام کرده است. تنها راه کاهش تنش در منطقه، توقف جنگ اقتصادی است.
وزیر امور خارجه کشورمان افزود: نمیشود توقع داشت جنگ اقتصادی علیه مردم ایران در جریان باشد و کسانی که این جنگ را راه انداختند یا از آن حمایت کردند در امان باشند. ما معتقدیم آلمان و اتحادیه اروپا میتوانند نقش مهمی در توقف این جنگ اقتصادی داشته باشند.
توقع ما از اروپا صرفاً اجرای برجام است
ظریف گفت: توقع ما از اروپا صرفاً اجرای برجام است. همچنین توجه دوستان اروپایی را به مواد ۱ تا ۳ ضمیمه ۲ برجام و بیانیههای کمیسیون مشترک در سطح وزرا و مدیران سیاسی که بعد از خروج آمریکا صادر شده است، جلب کردم.
برجام را اجرا کردند که توقع مذاکرات دیگری دارند؟
ظریف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه از طرف آمریکا و اروپا خواسته میشود که ایران در موضوعات منطقهای و موشکی هم مذاکره داشته باشد، این موضوع را شما چطور ارزیابی میکنید؟ افزود: در مورد بحثهایی که آمریکا و اروپا مطرح میکنند دو نکته مهم است، اول اینکه یک توافقی داریم که حاصل دو سال مذاکره فشرده و دوازده سال کار دیپلماتیک است، آیا این توافق را اجرا کردند که توقع گفتگویی دیگر دارند؟
تصریح کرد: آنها نخست باید نشان دهند که توافق با آمریکا فایدهای دارد و بعد مذاکره جدیدی را مطرح کنند. نکته دوم اینکه چه کسی عامل بی ثباتی منطقه است؟ آیا ما بودیم که به رژیم صدام سلاح دادیم؟ آیا ما بودیم که نخست وزیر لبنان را گروگان گرفتیم؟ آیا ما از داعش و جبهه النصره حمایت کردیم؟ یا این سلاحهای آمریکایی بود که توسط عربستان به آنها داده شد؟ آیا ما جولان و قدس را به دیگران بخشیدیم؟ آیا ما هستیم که در لیبی و سودان شر به پا میکنیم؟
وی ادامه داد: اگر قرار باشد در خصوص رفتارهای تنش زا در منطقه صحبت شود، این دیگران هستند که باید پاسخ گو باشند. ضمناً ما تفاوت دیگری هم با آنها داریم و آن اینکه ما هفت هزار سال است که در این منطقه هستیم. دیگران از کجا آمدند؟
وزیر خارجه آلمان ادامه داد: من با تمام طرفینی که در این چند روز در اردن، عراق و امارات گفتگو داشتم هیچکس خواهان افزایش تنشها نبود و این پیامی بود که من امروز میخواستم به تهران از منطقه به شما انتقال دهم.
ماس اظهار داشت: ما امروز صحبتهای فشردهای درخصوص برجام و نحوه ادامه آن داشتیم و موضع حمایت سه کشور اروپایی در حمایت از آن را اعلام کردیم. البته نمیتوانیم معجزهای داشته باشیم ولی تلاش میکنیم که برجام ادامه داشته باشد.
وی گفت: در این چارچوب تلاش میکنیم «اینستکس» را هم در قالب سه کشور اروپایی و هم فراتر از آن راهاندازی و اجرایی کنیم.
وزیر خارجه آلمان به گفتگوهای خود با ظریف درباره موضوعات منطقهای، سوریه و یمن اشاره و تصریح کرد: آلمان از تلاشهای سازمان ملل حمایت میکند و اعتقاد داریم مسائل راهحل سیاسی دارند و نه راهحل نظامی بنابراین علاقهمندیم با ایران در این باره صحبت کنیم زیرا ایران نفوذ بسیاری در منطقه دارد و از آن استفاده میکند و به همین خاطر با ایران رایزنی میکنیم.
ماس در پاسخ به سوالی در خصوص رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد: درخصوص سوال شما در مورد اسرائیل، این مسئولیتی است که بر گردن داریم و دوستی نزدیک بین آلمان و اسرائیل وجود دارد.
وی تاکید کرد: این مساله جزو اصول حکومتی آلمان است که قابل بحث نیست و این نتیجهای است که تاریخ به ما داده و قابل تغییر هم نیست و این اصل را من در تهران نیز عوض نمیکنم.
همچینن در جریان این نشست خبری یک خبرنگار ایرانی از هایکوماس پرسید که شما در سخنان خود در این نشست اعلام کردید که آلمان به دنبال کاهش تنش در منطقه است در حالی که آلمان درحال حاضر به صورت مرتب سلاحهایی را به کشورهای منطقه میفروشد و با این کار خود باعث افزایش تنش در منطقه شده است و از طرف دیگر آلمان سابقه فروش سلاحهای شیمیایی به صدام را نیز در جریان جنگ هشت ساله ایران و عراق دارد که هایکوماس از پاسخ دقیق به این سوال خودداری کرد و در سخنانی گفت: تنش در منطقه خاورمیانه وجود دارد.
وی گفت: این تنش خطرناک است و کشورهای منطقه و خارج از منطقه از جمله آلمان تلاش میکنند که تنش کاهش پیدا کند. آلمان در حال حاضر عضو شورای امنیت سازمان ملل است و تمام تلاش خود را میکند که از وقوع جنگ در منطقه جلوگیری کند. ما گفتوگوهای خود در این زمینه را ادامه خواهیم داد.
وزیر امور خارجه آلمان در پاسخ به سوالی در خصوص همکاریهای شرکتهای ایرانی و آلمانی در پی تحریمهای آمریکا و اقدامات عملی برلین برای تداوم این همکاریها گفت: آلمان همچنان از برجام حمایت میکند.
وی افزود: ما معقتدیم که رسیدن به برجام کار درستی بوده است. همچنین معتقدیم که ایران خواهان دریافت حقوق و منافع خود در چارچوب برجام باشد.
ماس با بیان اینکه خروج آمریکا از برجام موجب شد تا ایران به منافع اقتصادی پیش بینی شده خود در برجام دست پیدا نکند، تصریح کرد: ما تلاش میکنیم امکان تجارت و همکاری اقتصادی با ایران محقق شود. ما در این رابطه، ابزار مالی ای به نام اینستکس راه اندازی کردیم که از طریق آن سعی میکنیم تبادلات مالی امکان پذیر باشد و شرکتهای اروپایی بتوانند فعالیت کرده و ایران هم بتواند از منافع برجام استفاده کند.