«نماینده» /محسن پورسیدآقایی در سال ۱۳۴۰ در مشهد متولد شد. در ۱۴ شهریور ۱۳۹۶ مدیر عامل سازمان حمل و نقل و ترافیک تهران و معاون شهردار وقت شد. در بازه زمانی ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ مدیرعامل بخش حمل و نقل ریلی شرکت مپنا بود. وی از سال ۱۳۹۲ تا آذر ۱۳۹۵ مدیرعامل راهآهن ایران و معاون وزیر راه و شهرسازی بود. پس از فاجعهٔ برخورد قطار در محور سمنان - دامغان در ۶ آذر ۱۳۹۵ در برنامه زندهٔ اخبار سراسری صدا و سیمای جمهوری اسلامی از مردم ایران عذرخواهی کرد و گفت: استعفایش از سوی وزیر راه پذیرفته شدهاست. بعد از مدتی به شهرداری آمد و در معاونت حمل و نقل ترافیک مشغول به کار شد.
یکی از مهمترین فعالیت های معاونت حمل ونقل ترافیک در زمان فعالیت وی تغییر طرح ترافیک تهران بود. این موضوع با حواشی زیادی همراه بود و در نهایت در اردیبشهت ۹۵ این طرح اجرایی شد. مشکلاتی در نحوه اجرا وجود داشت و حتی درگیری ها بین شهرداری و شورا در این باره ایجاد شد. یکی از عمده موارد نحوه توزیع طرح ترافیک و عدم شفاف سازی لازم در این زمینه بود. خبرگزاری فارس طی گفت و گویی با معاون شهرداری تهران در خصوص چرایی این موضوع و مشکلات و حواشی آن گفتوگو کرد.
هر ساله این طرح بدون حاشیه از اواخر فرودین آغاز می شد ولی امسال با تاخیر شروع شد؟
_ به دلیل تامین زیرساخت ها مجبور شدیم طرح را با تاخیر آغاز کنیم.
یکی از اعضای شورای شهر تهران معتقد است این تاخیر شما به شهر لطمه وارد کرده است؟
_مجبور بودیم دوربین های را در شهر نصب کنیم چرا که قرار بود بر اساس طرح جدید بر اساس زمان حضور در طرح از شهروندان هزینه دریافت شود.
در مصوبه شورای شهر تهران آمده است که شما باید اسامی افراد دریافت کننده آرم را اعلام کنید ولی شما در این باره به شدت مقاومت می کنید؟
- حرفهای من را منتشر کنید. من اسم خبرنگاران را گفتم اما اسم رسانهها را نمیگویم چرا که با انتشار اسامی رسانهها رقابت درونسازمانی ایجاد میشود و همه استناد میکنند که چه کسی سهمیهاش بیشتر و چه کسی سهمیهاش کمتر است و دعوای سهمیه راه میافتد. اگر ما تعداد آرمهای توزیعی بین رسانهها را اعلام کنیم باور کن همه حمله میکردند حتی آنهایی که زیاد طرح گرفته بودند حمله میکردند تا از قافله جا نمانند آن هم میگویند حق ما خیلی بیشتر بود چرا کم دادید. من شک ندارم که این رفتارها صورت می گیرد و مطمئنم این اتفاق میافتاد.
بعد از اعلام سهمیه رسانه ها کسانی که بالاترین تعداد را گرفتند هم حمله میکردند و میگفتند سهم ما کم است و آنهایی هم که تعداد کمی دریافت کرده بودند اعتراض میکردند چرا به دیگری بیشتر دادید. واقعاً مبنایی وجود نداشت و ما یک خطکشی نداشتیم که بر اساس یک فرمول ریاضی بگوییم مثلاً فلان رسانه ۵۳.۵ درصد و رسانه رقیب ۳۸.۵ درصد آرم دریافت کند.
اگر شما بر اساس عدالت آرم طرح ترافیک را توزیع کرده باشید چرا نگران انتشار اسامی هستید؟
- عدالت چیست؟ به عنوان مثال یک خبرگزاری دو برابر خبرگزاری دیگر طرح ترافیک دریافت میکند چه ضابطهای داریم؛ شما بگویید. این خبرگزاری بیشتر بگیرد یا آن خبرگزاری؟ ضابطه چیست؟ باور کنید ما نمیدانیم.
چرا قانون را اجرا نمی کنید؟
-اجرا می کنم به شورا در این باره پاسخ داده ام.
قرار بود هر کس خبرنگار بودنش مسجل شود مشمول طرح ترافیک خبرنگاری شود اما این امر رخ نداد؟
-احسنت خدا خیرتان دهد پایه طرح مصوب شورا خبرنگارمحور بود نه رسانه محور.
رسانهمحور شد؟
یادتان باشد این طرح را من ندادم. شورا این طرح را پیشنهاد و تصویب کرد. در داخل طرح پیشنهادی نوشتند که فقط به خبرنگاران طرح را بدهید حتی در آن جلسه بحث شد پس رسانهها چه؟ گفتند رسانهها را رها کنید مستقیم به خود خبرنگاران طرح بدهید.
شهرداری تهران فقط مکلف بود بداند چه کسی خبرنگار است چه کسی خبرنگار نیست؟ بنابراین نرفتیم به سمت ضابطه سهمیهبندی در رسانهها چون ضابطهای وجود نداشت. من در حال حاضر نمیدانم کدام رسانه چند خبرنگار دارد و خبرنگار رقیبش چقدر، ما حتی نمیدانیم کدام رسانه برد خبریاش بیشتر از دیگری است.
بر چه مبنا طرح را توزیع کردید وقتی ضابطه ای نداشتید؟
شاخصهایی در نظر گرفتیم به عنوان مثال اینکه هر رسانه در سال قبل چقدر طرح دریافت کرده و یا وزارت ارشاد در رنکینگ خود چه ضریب کیفی به رسانه داده است. کدام رسانه دولتی و غیردولتی است؟ گرایش ما به این سمت بود که به غیر دولتیها طرح بدهیم تا دولتیها، بر همین این اساس تعدادی آرم توزیع شد.
چرا از وزارت ارشاد در این زمینه کمک نگرفتید؟
باور کنید به انجمن خبرنگاران و وزارت ارشاد اعلام کردم اگر ضابطهای دارید اعلام کنید حتی جلسهای با مسئولین وزارت ارشاد برگزار کردیم ولی حاضر نشدند توزیع آرم طرح ترافیک خبرنگاری را برعهده بگیریند. شاهد هم دارم.
- بگذارید به عقب برگردم. دستنوشتهای منتشر کردم جلسهای که با مسئولین وزارت ارشاد داشتم به آنها اعلام کردم شما توزیع آرم را بر عهده بگیرید آنها گفتند ۲ هزار طرح کم است و در دقیقه آخر تفاهمنامه را امضا نکردند. یادم است آقای حیدری به آقای سلطانیفر گفت امضا نکنید. به آقای سلطانی فر گفتم چرا امضا نمیکنید؟ گفت من آمادگی داشتم ولی میگویند امضا نکن؛ ما این طرح را قبول نداریم، سلطانیفر گفت اینها مدیران رسانهای هستند. معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد طی نامهای اعتراض خود را به نحوه توزیع آرم طرح ترافیک اعلام کرده است؟
حتی تا پای ماشین هم آمد و گفت این چیزی که نوشتید خیلی خوب بود بگذارید اینها امشب بروند فکرشان را بکنند فردا قانع میشوند.
آیا قانع شدند؟
- خیر قانع هم نشدند فردا هم نیامدند من چه کاری انجام می دادم خودشان نخواستند توزیع طرح را بر عهده بگیرند. آقای سلطانیفر نامه نوشتند و اعتراض کردند. بله عزیزان این کار را انجام دادند وقتی موافقتنامه را مینویسید آنها امضا نمیکنند هم اعتراض میکنند هم ناراحت میشوند قدری انصاف بدهید من گفتم هر چه بگویید مینویسم. آنها گفتند ۲ هزار طرح را قبول نداریم صدا و سیما را جدا کنید، وزارت ارشاد هم به ما ربطی ندارد، نهاد ریاست جمهوری هم بر عهده ما نباشد، خبرگزاریهای غیرخبرگزاری هم با ما نباشد؛ ما هم قبول کردیم و گفتیم ۲ هزار طرح خالص را به وزارت ارشاد می دهیم که فقط به خبرگزاریها و رسانههایی که وزارت ارشاد میخواهد توزیع کنند مابقی را هم ما از سهمیه شهرداری میدهیم.
مگر شهرداری سهمیه اضافه تری دارد؟
-هماهنگی می کردیم و در این زمینه مشکل را حل می کردیم.
نتیجه جلسه با مسئولان ارشاد چه شد؟
- هیچ. باز هم تفاهم نامه را امضا نکردند. در آخر هم گفتند که به جای ۲ هزار طرح ۲۴۰۰ طرح بدهید من هم گفتم کلاً ۲ هزار طرح دست من است من که صدا و سیما و یکسری نهادها را از شما جدا کردم و در ضمن گفتم با مسئولیت بنده توزیع کنید در آخر هم قبول نکردند. ببیند حتی گفتم توزیع کنید با مسئولیت من.
چرا قبول نکردند؟
- من به دوستان گفتم که هر چه بگویند مینویسم اما مطمئن باشید که در آخر اینها این تفاهمنامه را قبول نمی کنند و آخر هم میگویند چرا ما فحش بخوریم. باور کنید فحش خوردم و طرح را هم اجرا کردم چرا که اعتقاد داشتم این طرح باید اجرایی شود.
آیا این طرح درست اجرایی شد؟
- بله در این شرایط بهتر از این نمیشد چون هیچ کس ایده متفاوت تری برای اجرا نداشت. باورتان نمیشود اجرای طرح ترافیک سختترین کار در دوران مدیریت بنده بوده است.
چه تعداد تخلف در صدور طرح ترافیک رخ داد؟
-در مورد طرح خبرنگاری کمتر از ۱۰۰ مورد که البته قطعا آرم های آنها حذف خواهد شد.
شما معتقد بودید خبرنگاران رانتخوار و لابیگر هستند و این کار هم مصداق رانت به رسانه است؟
- من چنین حرفی نزدم و نگفتم که خبرنگاران رانتخوار هستند. من یادم نمیآید گفته باشم. این لفظ هیچ گاه از دهان بنده خارج نشده است، گفتم که دادن طرح ترافیک رایگان به این و آن نوعی رانت است و توزیع چنین رانتها اصولاً مشکل و فساد ایجاد میکند.
من همچنان معتقدم و در ابتدای کار هم گفتم اگر میخواهیم کمکی به نهادها کنیم در قالب پرداختهای نقدی، غیرنقدی و رپورتاژهای فرهنگی باشد نه اینکه به تعدادی یک خدماتی را بدهیم و عدهای شامل نشود.
دقیقاً چه تعداد آرم طرح ترافیک توزیع کردید؟
- ۲۲۴۰ آرم طرح ترافیک خبرنگاری توزیع شد. باور کنید اگر این تعداد به ۴ هزار میرسید باز هم دعوا میشد. هیچ کس کف نمیزد و تشکر هم نمی کرد. بعد دوباره میگفتند ۶ هزار آرم بدهید و در نهایت میگفتند ۱۰ هزار آرم بدهید. وقتی قرار شود یک امتیازی را مجانی به یک عده بدهیم باید ضوابط سختی داشته باشیم که ریاضیوار باشد و مو لای درز آن نرود. در غیر این صورت هر کاری بکنیم حرف و حدیثش زیاد است و یک عده ناراحت هستند و فحش میدهند. افرادی که طرح گرفتند هیچ گاه تشویقمان نمیکنند و برایمان کف نمیزنند اما آنهایی که نگرفتند بد و بیراه میگویند. البته این منطق هر چیزی است که شما خارج از قیمت واقعی توزیع کنید.
حرف من از روز اول در توزیع طرح ترافیک خبرنگاری این بود که به جای طرح خدمات دیگر بدهیم ولی خوب چه کار میتوان کرد شورا مصوب کرد و بنده مجری بودم و باید این کار را انجام میدادم. حالا دوستان مینشینند در آن سوی میز و خودشان را میگذارند جای اپوزیسیون از عجایب مدیریتی است.
اما و اگرهایی در مورد سقف توزیع طرح ترافیک وجود داشت و باز هم در نهایت مشخص نشد که چه تعداد طرح توزیع شد؟
- خود شورا سقف تعیین کرده بود ما هم بر اساس آن سقف طرحها را توزیع کردهایم و دخلی در تعداد نداشتهایم.
تعدادی از خبرنگاران واقعی هنوز طرح ترافیک دریافت نکردهاند تکلیف آنها چه میشود؟
- من نمیدانم. افرادی که سقف را تعیین کردند باید پاسخ دهند. من ابتدا گفتم که این تعداد طرح برای خبرنگاران کافی نیست.
نمایندگان مجلس و فرزندان آنها هم طرح ترافیک خبرنگاری گرفتند چرا در هنگام پایش آنها را حذف نکردید؟
- توان من در یک حدی است، لیست بیمه خواستم، به ما گفتند بفرمایید، آثار خواستم گفتند بفرمایید، خوب من چه کار کنم هر چه خواستم دادند. حال بگویم طرح نمیدهم. آنها خودشان نباید ثبت نام می کردند البته تعدادی از آنها طرحشان را پس دادند.
قرار بود راستیآزمایی صورت گیرد اما این امر رخ نداد؟
- مگر من چقدر نیرو دارم که بروند واقعیت را کشف کنند. من یک تیم گذاشتم که فقط مدارک را بررسی کنند، در محتوای مدارک ما ورود نکردیم. وقتی کسی از سوی روزنامهای معرفی میشود من که نمیتوانم یک تیم تحقیقاتی بگذارم بروند و ببیند که آن فرد در آن رسانه کار میکند یا خیر؟
باور کنید تعدادی از این افراد حتی اسمشان در لیست وزارت ارشاد هم بود خوب چه کاری از دست ما برمیآید. باید بپذیریم که دادن این طرح از ابتدا به این صورت و به تعداد محدود اشتباه بود ما را مجبور کردند این کار را انجام دهیم. همین جا اعتراف میکنم که ما فقط فحش خوردیم. به ما گفتند ۲ هزار طرح توزیع کنید با این ضابطه ما هم گفتیم چشم و حال همه مدعی هستند چرا این طور طرح را توزیع کردهاید؟
خبرنگارانی که در حال حاضر طرح دریافت نکردهاند تکلیفشان چه میشود؟
- طرحی ندارم که بدهم. تعداد محدود بود. البته این را هم بگویم که خود شوراییها به این نتیجه رسیدند که انجام این کار اشتباه بود. سخنگوی شورای شهر هم اعلام کرد این طرح خوب نبوده و شاید سال بعد حذف شود و از راههای مختلف به مطبوعات کمک شود. باید روشهای درستی پیدا کنیم و عادلانه بین تمام رسانهها خدمات را توزیع کنیم نه اینکه عدهای از خبرنگاران طرح را دریافت و عدهای دیگر حقشان ضایع شود.
چه تعداد طرح ترافیک بین جانبازان توزیع شد؟
- مجموع جانبازان و خانوادههای شهدا که مشمول طرح ترافیک با قیمت پایین میشدند حدود ۱۴۰ هزار نفر است در حالی که ما فقط برای جانبازان که تعداد آنها ۷۰ هزار نفر است ۱۰ هزار آرم طرح ترافیک توزیع کردهایم.
سالهای قبل چطور طرح توزیع میشد که کسی معترض نبود؟
- باور کنید در سالهای قبل هم مشکلات وجود داشت جانبازان فقط ۱۰ هزار طرح میگرفتند امسال هم همان تعداد گرفتند و ۶۰ هزار نفر آنها مشمول طرح نشدند ولی حرفی هم نزدند، سال گذشته به هر کسی که خبرنگار بود و نبود طرح ترافیک دادند که صدایشان در نیاید. خوب کاری نمیتوان کرد صدای خبرنگاران بلندتر است.
از ۶ هزار متقاضی طرح ترافیک خبرنگاران یک سوم آنها طرح دریافت کردند و از ۷۰ هزار متقاضی جانبازان یک هفتم آنها طرح ترافیک دریافت کرد. در حالی که طبق قانون باید جانبازان بالای ۲۵ درصد طرح ترافیک دریافت کنند. ما جلسهای با مسئولان بنیادداشتیم و به آنها گفتیم شرایطمان این گونه است و این طرح را مدیریت کنید اما جالب است که در طرح ترافیک خبرنگاران اصلاً طرف واحد نداشتیم و به هر کسی که میگفتیم شما مسئولیت قبول کنید طفره میرفت و میگفت اوه اوه اوه ما با اصحاب رسانه طرف نمیشویم. حتی به عزیزی گفتم شما که از جنس رسانه هستید قبول کن گفت اگر به خبرنگاری طرح نرسد نمیتوانم پاسخگو باشم.
خودتان طرح ترافیک دریافت کردید؟
- خیر.
فرزندانتان طرح ترافیک گرفتند؟
- خیر.
چطور در محدوده طرح ترافیک تردد میکنید؟
- با ماشین اداره.
هزینه ورود به طرح را شهرداری چطور پرداخت میکند؟
- مثل سایرین، با ثبتنام در سایت تهران من باید هزینه رفتوآمدها را پرداخت کنیم.
به دوستانتان در شهرداری تخفیف دادهاید؟
- خیر.
در خصوص توزیع ۴ هزار آرم سیار توضیح میدهید؟
- موضوعش مفصل و چالشبرانگیز است. یکبار باید بنشینیم و مفصل فقط در خصوص طرح سیار توضیح دهم که چه تعداد بود به چه افرادی دادیم و چرا به فروش رفت.
جریمههایی زیادی برای ورود غیرقانونی به محدوده طرح ترافیک برای برخی از شهروندان صادر شده است؟
- آنها جریمه نیست. هنوز جریمهها نیامده است این عدد و ارقامی که آمده و بعضاً زیاد هم است بدهی شهروندانی است که غیرقانونی وارد طرح ترافیک شده و در سایت تهران من ثبتنام نکرده و حساب شهروندیشان شارژ نداشته است. هنوز پلیس جریمهها را نداده است و به زودی این اتفاق رخ میدهد، فعلاً ما لیست بدهیهای شهروندان برای ورودهای غیرقانونی را منتشر کردهایم و گفتهایم وارد سایت شوند و جزئیات را مطالعه کنند.
جریمه ورود به محدوده طرح ترافیک چقدر است؟
- ۲۰ هزار تومان.
عوارض ورود به محدوده طرح ترافیک چقدر است؟
- در صورتی که معاینه فنی ویژه داشته باشند رقم متفاوت است اما حدوداً بین ۱۷ تا ۱۸ هزار تومان است.
تمامی دوربینهای ورودی و خروجی طرح ترافیک فعال هستند؟
- تمامی دوربینها فعال است و آنلاین ورود و خروجها ثبت میشود اما با قدری تأخیر روی سامانه آمده است اما تمامی ترددها ثبت میشود.
چرا وقتی از شما در خصوص اجرای طرح ترافیک انتقاد می شود عصبانی می شوید؟
-عصبانی نمی شوم.
ولی نحوه پاسخگویی شما با عصبانیت است؟
-اینطور نیست. کارشناسی سوال شود مشکلی ندارم.
رابطه شما با شورا چطور است؟
خوب است.
تحمل شما کم است و در برخی موارد پاسخ تذکر اعضا را به تندی می دهید؟
-رابطه خوبی با اکثریت شورا دارم فقط تذکری که یک عضو شورا داد، تذکر نبود و حکم قطعی صادر شده بود که من به افکار عمومی پاسخ دادم این رویه دائمی نیست. هر تذکری قرار نیست این طور پاسخ داده شود. در حال حاضر مشکلی وجود ندارد.
جمله پایانی
-اجرای طرح ترافیک باعث کاهش ترافیک شده است و مردم این موضوع را به طور ملموس حس کرده اند یک نظر سنجی بکنید ببنید نظر مردم چیست، چیزی که ما استخراج کردیم رضایت بوده است ولی سخت ترین کار در زندگیم اجرای طرح ترافیک بود.