شناسهٔ خبر: 147001 - سرویس سیاست
منبع: تسنیم

زیرساخت‌های یک میلیون سو غنی‌سازی در نطنز آماده شده است

صالحی/2 رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: ما در نطنز باید تمامی زیرساخت‌های لازم برای یک میلیون سو را آماده کنیم و اکنون کل نطنز جایی برای 48 هزار ماشین دارد.

به گزارش«نماینده»، برنامه گفتگوی ویژه خبری چهارشنبه با حضور علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی با موضوع "دست به ماشه آماده شکستن حبس هسته‌ای" درباره سالن مونتاژ سانتریفیوژها اظهار کرد: جایی که ما اکنون در آن هستیم قبلاً یک سوله متروکه بود و زمانی که مذاکرات آغاز شد با توجه به تجربیات گذشته پیش‌بینی می‌کردیم که شاید این مذاکرات به نتیجه نرسد و یا اگر به نتیجه برسد با توجه به بدعهدی‌هایی که از آمریکا سراغ داریم آمادگی لازم را به‌منظور برگشت‌پذیری ایجاد کردیم.

وی افزود: این سالن قبل از آن‌که برجام به سرانجام برسد ساخته شده بود و این سوله متروکه را سال ۹۳ احداث و تجهیزات آن را تأمین کردیم، این سوله از چند غرفه تشکیل شده است به‌عنوان مثال روتو در سرعت‌های مختلف در این غرفه‌ها تست می‌شود.

صالحی تصریح کرد: تمامی تست‌های لازم برای روتور و تجهیزات دیگری که در سانتریفیوژ به‌کار گرفته می‌شود در این سالن‌ انجام می‌شود همچنین یک سالن بزرگتری وجود دارد که در مرحله احداث قرار دارد و در آنجا کنترل کامل ۶۰ سانتریفیوژ امکان‌پذیر خواهد بود.

رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: این سالن‌ها به‌سرعت از زمانی که مقام معظم رهبری دستور دادند به‌صورت شبانه‌روزی در حال فعال‌سازی است و طی ۴۸ ساعت گذشته اقدامات بسیاری صورت گرفته و امیدواریم حداکثر تا یک ماه دیگر کل این سالن‌ها آماده و فعالیت‌ها آغاز شود.

وی ادامه داد: این سوله متروکه بوده و از قبل ساخته شده است به همین دلیل محدودیت‌های بسیاری داشتیم، چرا که هرچقدر سانتریفیوژها پیشرفته‌تر باشد از نظر شعاع، طول و ارتفاع افزایش خواهند داشت و اگر بخواهیم سالن مونتاژ داشته باشیم ارتفاع باید افزایش پیدا کند. در این مکان نمی‌توانیم تعداد مناسب سانتریفیوژ جدید را در قالب برجام مونتاژ کنیم در این مکان ظرفیت ۶۰ سو است و ماهی ۱۸هزار سو و در ۱۰ماه ۱۸۰هزار سو سانتریفیوژ آماده می‌شود و در ظرف ۱۰ماه می‌توانیم به خواسته رهبری برسیم.

صالحی بیان کرد: این سالن برای سانتریفیوژهای ir۲m ,ir۴ ,ir۶ که جزو سانتریفیوژهای پیشرفته ما هستند مناسب است اما سقف آن برای Ir۸ مناسب نیست و می‌توانیم در ادامه این سوله اکستنشن داشته باشیم و در سالن جدید سقف را آن‌قدر بزرگ در نظر می‌گیریم که ir۸۰ هم در آن جای بگیرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به این‌که کشورهای اروپایی نیز اقدامات اخیر ایران را نقض برجام نمی‌دانند، گفت: ما نمی‌توانیم هرمقدار که می‌خواهیم شارژ سانتریفیوژ بسازیم چرا که محدودیت برجامی داریم و رهبر انقلاب نیز فرموده‌اند که زیرساخت‌های لازم آماده شود تا چنانچه ضرورت یافت به‌سرعت بتوانیم مونتاژ سانتریفیوژهای جدید را آغاز کنیم به‌گونه‌ای که به ظرفیت ۱۹۰ سو در یک فاصله زمانی کوتاه برسیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر ظرفیت این مکان حدود ۶۰ ماشین در روز است به این معنا که در ظرف ده ماه مجموعه سالن‌هایی که ایجاد شده می‌توانند ۱۹۰ هزار سو تولید کنند.

صالحی گفت: ما در حدی که برجام اجازه می‌دهد سانتریفیوژهای جدید را مونتاژ می‌کنیم و اگر امروز نیز ما ۱۸۰ هزار سو داشته باشیم شرایط آماده نیست و مواد اولیه به‌اندازه این میزان سو وجود ندارد و خوشبختانه پس از برجام موفق شدیم حدود ۴۰۰ تن مواد اولیه به ۵۵۰ تنی که داشتیم اضافه کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی یادآور شد: اگر تا ۱۹۰ هزار سو داشته باشیم سالانه به ۳۰۰ تن اورانیوم نیاز داریم تا به‌عنوان ورودی مواد اولیه تغذیه باشد و اکنون این میزان را در اختیار نداریم اما به‌شدت تلاش می‌کنیم که در سنوات آتی بتوانیم از حیث تولید مواد اولیه در کشور به ۳۰۰ تن برسیم.

صالحی افزود: ما با این پیش‌بینی که اگر مذاکرات هسته‌ای با شکست روبه‌رو شود و یا مورد بدعهدی قرار بگیرد جلو رفتیم و رهبر انقلاب نیز تذکر داده بودند که به آمریکا اعتماد نکنید.

وی ادامه داد: سال ۹۳ شروع به ساخت این نیروگاه کردیم اما از آن بهره‌برداری نکردیم و در واقع زیرساختی بود تا اگر شرایط تغییر کرد جلوتر از زمان باشیم، ما اگر می‌خواستیم طبق روال معمول عمل کنیم مجموعه‌ای که اکنون می‌بینید ۵ الی ۶ سال دیگر ساخته می‌شد.

رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به تأثیر ۱۹۰ هزار سو در زندگی مردم خاطرنشان کرد: ما اکنون نیروگاه اتمی بوشهر۱ را در اختیار داریم و دو نیروگاه دیگر نیز در دست احداث است و هرکدام از این نیروگاهها در حالت پایدار ۳۰ تن مواد اولیه و سوختی نیاز دارند که این ۳۰تن غنی‌شده معادل ۲۷۰ تن اورانیوم کیک زرد است، پس ۱۹۰ هزار سو برای آن‌که ۳۰۰ تن مواد اولیه را به ۳۰ تن سوخت غنی‌شده تبدیل کنیم نیاز داریم.

وی گفت: ما نمی‌توانیم برای هر نیروگاه ۵ میلیارد دلار هزینه کنیم و بعد از نظر سوخت وابسته به دیگران باشیم که هر موقع خواستند به ما سوخت بدهند و هر موقع خواستند ندهند لذا ما باید پیش‌بینی خوداتکایی به‌منظور تأمین سوخت را در دستور کار قرار دهیم با این تفاسیر اگر ۳ دیدگاه وجود داشته باشد حدود ۶۰۰ هزار سو نیاز خواهیم داشت.

صالحی تصریح کرد: ما در نطنز باید تمامی زیرساخت‌های لازم برای یک میلیون سو را آماده کنیم و اکنون کل نطنز جایی برای ۴۸ هزار ماشین دارد.

وی افزود: یکی از زیرساخت‌هایی که ۲۰ فروردین رونمایی شد تأسیسات برقی این سالن‌ها است چرا که مراکز غنی‌سازی نیازمند برق بسیاری هستند و ما اکنون میزان لازم برق را برای یک میلیون سو آماده کرده‌ایم.

رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد: یک واحد بزرگ دیگری در حال احداث است که به پسماندداری تعلق دارد، به‌عنوان مثال فرض کنید که در این سالن‌ها ۴۰ هزار ماشین در حال کار باشد لذا این حجم از ماشین به آلوده‌زدایی نیازمند است لذا اکنون نطنز برای یک میلیون سو آماده شده است.

صالحی اظهار کرد: هر سانتریفیوژ برای آن‌که به تولید انبوه برسد باید پنج الی ده سال مورد تست‌های مختلف قرار بگیرد به‌عنوان مثال آی‌ار۴که اکنون استفاده می‌شود بیش از ده سال تست می‌شد.

وی افزود: قطعاً ما تا ۷ الی ۸ سال آینده نمی‌توانیم ir۸ را به مرحله تولید انبوه برسانیم و باید آن قدر عیب‌یابی شوند تا مطمئن شویم که سانتریفیوژ تولید با حداقل صدمه قابل بهره‌برداری است‌.