به گزارش «نماینده»، روزنامه "تاگس اشپیگل" آلمان در مطلبی با عنوان ماکرون و مرکل چگونه می خواهند توافق اتمی را نجات دهند نوشت: "امانوئل ماکرون" و "آنگلا مرکل" در سفرهای جداگانه خود به آمریکا تلاش می کنند در دیدار با رئیس جمهور آمریکا توافق اتمی با ایران را نجات دهند.
به نوشته این روزنامه آلمانی، در اولین نگاه به نظر می رسد که این کار ناامید کنندهای است. در حال حاضر، ترامپ، مشاور امنیتی جدید وی جان بولتون و همچنین "مایک پامپئو"، گزینه ترامپ برای سمت وزارت امور خارجه این کشور، به عنوان مخالفان سرسخت برجام مطرح هستند.
در اواسط ماه می احتمال خروج آمریکا از برجام که توافقی برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای است وجود دارد. تهران تهدید می کند که اگر ترامپ از این توافق خارج شود روند غنی سازی اورانیوم را سریعا در پیش خواهد گرفت. البته با تمام بدبینی ها این امید وجود دارد که این توافق نجات یابد.
تا اواسط ماه می ترامپ باید درباره اجرای دوباره تحریم ها علیه ایران تصمیم گیری کند. تحریم های جدید آمریکا موجب فروپاشی این توافقی خواهد شد که بر اساس توقف برنامه هستهای ایران در برابر لغو تحریم های اقتصادی علیه تهران بسته شده است. منتقدان این توافق از جمله ترامپ، مشاورش، اسرائیل و عربستان سعودی برجام را توافقی غلط می دانند که بسیاری امتیازات را به ایران داده بدون اینکه واقعا برنامه اتمی این کشور را متوقف کند. با این حال حتی دولت ترامپ هم باید به این مسئله اعتراف کند که ایران تا به حال به همه شروط این قرارداد پایبند بوده است.
وزیر امور خارجه ایران در سخنانی در نیویورک اعلام کرده است که کشورش دوباره غنی سازی اورانیوم را آغاز خواهد کرد اگر ترامپ از برجام خارج شود. حالا دقیقا اروپاییان می خواهند از این تشدید تنش ها که در نهایت می تواند خطر رویارویی نظامی بین ایران و آمریکا را با خود به همراه آورد جلوگیری کنند.
البته مذاکرات مجدد درباره شرایط سختگیرانه تر در قبال تهران به دلیل مخالفت ایرانی ها وجود نخواهد داشت. کشورهای روسیه و چین نیز درباره لغو این توافق هشدار داده اند. حالا اروپاییان می خواهند این توافق را از این طریق نجات دهند که خارج از چارچوب این توافق به تردیدها و نگرانی های آمریکا بپردازند. این مسئله از جمله درباره برنامه موشکی ایران صدق می کند. مرکل و دیگر سیاستمداران اروپایی بر این مسئله تاکید دارند که آن ها هم نگران برنامه های موشکی ایران هستند.
به نوشته روزنامه "تاگس اشپیگل"، از شروع سال جاری میلادی مذاکرات محرمانه بسیاری بین مذاکره کنندگان آمریکایی و اروپایی وجود داشته و ظاهرا راه های احتمالی برای دست یافتن به توافق مشخص شده است. وال استریت ژورنال به نقل از یک دیپلمات ارشد غربی تاکید کرده است که ما تقریبا به هدف دست یافته ایم. بر اساس گزارش های رسانه ای به یک توافق جدید با ایران اندیشیده می شود که در آن تهران در توافقی جدید به موازات برجام بر انصراف از هدف دستیابی به تسلیحات اتمی متعهد می شود. در محافل دولتی آمریکا تلاش برای دستیابی به چنین توافق تکمیلی تایید شده است. بر این اساس همچنین تحریم های جدید علیه ایران البته نه در چارچوب توافق اتمی بلکه به دلیل فعالیت های ایران در سوریه و برنامه های موشکی می تواند وجود داشته باشد.
در هر صورت ترامپ راه های بالقوه برای نجات برجام را اساسا نبسته است.
پامپئو هم اخیرا گفته است که تکلیف وی به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا این خواهد بود که توافق هستهای با ایران را ترمیم و نه کاملا لغو کند. وی هم می داند که غرب در صورت فروپاشی برجام فرصت های مهم برای تاثیرگذاری روی ایرانی ها را از دست می دهد.
البته همانطور که بسیار در سیاست خارجی آمریکا دیده می شود ترامپ خود بزرگترین فاکتور ناامنی است. "برین هاوک"، مذاکره کننده ارشد آمریکا درباره ایران هم تاکید کرده است که حرف آخر را رئیس جمهور می زند. هیچ کس نمی داند که آیا ترامپ برای نجات برجام آماده است. اگر ترامپ اجازه اجرایی شدن برجام را بدهد به این ترتیب یکی از مهم ترین وعده های انتخاباتی خود را زیر پا گذاشته است.
به گفته یک دیپلمات اروپایی رئیس جمهور آمریکا از این توافق با ایرانیان نفرت دارد. حالا در چنین شرایطی آیا تلاش اروپاییان برای نجات برجام موفقیت آمیز خواهد بود؟