به گزارش «نماینده»، عبدالباری عطوان نویسنده و تحلیلگر مشهور جهان عرب در مقاله خود در روزنامه رای الیوم نوشت: نمایشگاه بین المللی دمشق روز پنجشنبه با مشارکت ۴۳ کشور عرب و غیر عرب و در صدر آنها روسیه، چین، ایران، ونزوئلا، عراق و هند و نیز شرکت های ۲۰ کشوری که روابط خود با سوریه را قطع کردند - از جمله فرانسه، انگلیس و آلمان- آغاز بکار کرد.
وی افزود: برگزاری نمایشگاه نشانه مهم تغییری بزرگ در فضای فرهنگی و اقتصادی در کنار فضای سیاسی و نیز کاهش ترس و نگرانی و نزدیک بودن پایان جنگ است.
عطوان نوشت: منظورم از تغییر، سرعت فرایند بهبود اوضاع اقتصادی و فرهنگی سوریه بعد از شش سال جنگ و درگیری است.
وی افزود: آنچه دستکم برای ما جالب توجه بود، مشارکت چندین کشور عربی در نمایشگاه نظیر مصر، سلطان نشین عمان، فلسطین، لبنان، سودان، یمن، امارات، اردن، الجزایر و بحرین بود. یعنی نیمی از اعضای کشورهای عضو اتحادیه عرب در این نمایشگاه حضور دارند. این درحالی بود که همین اتحادیه عرب عضویت دولت سوریه در این اتحادیه را به حالت تعلیق درآورده است.
اندک افرادی پنج یا شش سال پیش پیش بینی می کردند که هزاران سوری به نمایشگاه بین المللی دمشق و بلکه خود شهر دمشق پایتخت سوریه عزیمت کنند. این بدان معنا است که طرح سرنگون کردن نظام و گسستن دولت سوریه شکست بزرگی خورده است. برادران سوری حق دارند که جشن بگیرند و شاد باشند.
سوریه به سرعت به ثبات و مرحله بازسازی نزدیک می شود و حضور بیش از ۱۵۰۰ بازرگان به عنوان میهمان نمایشگاه گواه خیلی چیزها است. بازرگانان و سرمایه گذاران برای حمام آفتاب و لذا بردن از آب و هوا به کشوری مثل سوریه نمی روند بلکه بدنبال فرصت های سرمایه گذاری و بستن قراردادهای تجاری و عمرانی هستند تا سود بزرگی کسب کنند. گام های آنها حساب شده است و بدنبال پول هستند.
امروز تقریبا ۱۰ کشور در نمایشگاه بین المللی دمشق شرکت کردند و سال آینده حتما افزایش خواهند داشت زیرا سوریه گام های بلندتری به سمت بهبود خود برمی دارد. مخالفان دولت بار و بنه را برای رفتن به دمشق می بندند و از توطئه تقسیم و گسستن سوریه صحبت می کنند و برخی دیگر از آنها بدنبال میانجیگری هستند که بازگشت آنها به آغوش دولت را مهیا کند. این تحولی بزرگ و سریع در صحنه سوریه است که همه ابرهای بدبینی را می برد و بر بازگشت سوریه به جایگاه طبیعی پیشرو خود تاکید می کند.
عطوان تصریح کرد: یک سیاستمدار بزرگ مغربی که به طور تصادفی با وی در جریان سفرم به شهر طنجه مغرب ملاقات کردم، گفت که شما درباره قانون "جاستا"ی آمریکا درخصوص محاکمه کشورهای حامی تروریسم و پرداخت غرامت به قربانیان آمریکایی تروریسم زیاد می نویسید و آیا زمان آن نرسیده است که خواستار تدوین قانون "جاستا"ی عربی برای محاکمه کشورهای عربی شوید که با اصرار در جنگ ویرانگر و کشتار در سوریه سهیم بودند تا به ملت سوریه غرامت بپردازند.