گروه سیاست «نماینده» - اسامی ۱۷ نفر از وزاری پیشنهادی رئیس جمهور ۱۷ مردادماه تقدیم مجلس شورای اسلامی شد؛ در فهرست وزرای پیشنهاد، "وزیر علوم، تحقیقات و فناوری" معرفی نشد.
رئیسجمهور گزینه پیشنهادی خود را برای وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری به مجلس معرفی نکرد و معرفی این وزیر پیشنهادی را به روزهای آتی موکول کرد.
این در حالی است که پیش از این رسانهها از علی خاکیصدیق بهعنوان گزینه نهایی برای وزارت علوم نام میبردند و خاکی صدیق نیز در مصاحبههای مختلفی از رایزنیهای دولت با وی درباره تصدیگری وزارت علوم و ارائه برنامههایش در این زمینه خبر میداد.
در حالی که همه گمانهزنیها از معرفی خاکی صدیق به عنوان گزینه نهایی وزارت علوم خبر میداد اما بازار تاییدها و تکذیبها درباره معرفی وی به مجلس بسیار پررونق شد و در نهایت با معرفی کابینه دوازدهم به نهایت رسید.
روز شه شنبه(۱۷ مردادماه) خبری مبنی بر انصراف دقیقه نودی خاکی صدیق از قبول مسئولیت وزارت علوم در فضای رسانهها مطرح شد اما وی در حاشیه نشست سراسری روسای دانشگاهها این خبر را تکذیب کرد و محورهای کلی برنامههای خود برای وزارت علوم را نیز اعلام کرد.
ساعاتی پس از تکذیب این خبر از سوی خاکی صدیق اسامی کابینه دوازدهم بدون حضور او در رسانهها منتشر شد، نمایندگان مجلس و اعضای هیئت رئیسه مجلس از جمله نعمتی سخنگوی این هیئت نیز ضمن اعلام انصراف خاکی صدیق از قبول مسئولیت از معرفی گزینه نهایی در روزهای آتی خبر دادند.
عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری به حیاط خلوت پاستور کشیده شد، اسحاق جهانگیری"معاون اول رئیس جمهور" چهارشنبه(۱۸ مردادماه) یک روز پس از معرفی اسامی وزرای پیشنهادی به مجلس در جمع خبرنگاران نسبت به عدم معرفی وزیر پیشنهادی علوم، گفته بود: درباره معرفی یکی از برادران توافق شده بود اما وی در لحظات آخر اعلام کرد که به عللی نمیتواند در دولت حضور داشته باشد. به هرحال آقای رئیس جمهور در نخستین فرصت، وزیر پیشنهادی علوم را انتخاب و معرفی می کند.
وزرای پیشنهادی در حال رایزنی و گفتگو با بهارستان نشینان هستند اما هنوز خبری از معرفی وزیر پیشنهادی علوم در دولت دوازدهم نیست؛ گویا رئیس جمهور هنوز گزینه متبوع خود را برای تصدی وزرات علوم واقع در میدان صنعت انتخاب نکرده است از این رو ترجیح می دهد فعلا این وزراتخانه توسط سرپرست اداره شود.
محمد مهدی زاهدی"رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی" درباره معرفی گزینه رئیس جمهور برای وزارت علوم، گفت: این مسئله و برخی رفتارها جای تعجب و تأسف دارد؛ هر لحظه یک پیغام و خبر جدید به ما میرسد که فلان شخص قرار است به عنوان وزیر پیشنهادی علوم به مجلس معرفی شود.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ادامه داد: به صورت لحظهای و هر ساعت اسم شخص جدیدی از داخل وزارتخانه بیرون میآید و به گوش ما میرسد که قرار است این افراد به عنوان وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری به مجلس معرفی شوند؛ این مسئله در شأن دولت و مجلس نیست که هر ساعتی اسم یکی مطرح شود.
زاهدی افزود: حداقل برای آموزش و پرورش این خرسندی وجود دارد که بالاخره اسم یک نفر اعلام شد، برای وزارت علوم هم انتظار داشتیم همراه بقیه، اسم یک نفر را معرفی کنند؛ اما این شیوه پیغامرسانی درست نیست.
البته خبری مبنی بر معرفی علی اکبر صالحی به عنوان"گزینه دولت برای وزرات علوم" منتشر شده بود، این خبر به نقل از یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اعلام شد.
جبار کوچکی نژاد با اعلام این خبر، گفته بود: از نظر اقشار دانشگاهی تصدیگری وزارت علوم جایگاه حساسی است و افرادی که دارای سبقه علمی خوبی هستند باید در این جایگاه حضور یابند.
وی با اشاره توانمندیهای صالحی از بعد علمی تاکید کرد: پس از انصراف یا عدم تمایل دکتر خاکی صدیق برای قبول این مسئولیت، دکتر صالحی جدیترین گزینه وزارت علوم از سوی دولت است.
نام علی اکبر صالحی در دولت یازدهم نیز به عنوان وزیر پیشنهادی علوم مطرح شده بود اما رئیس جمهور ترجیح داد از او در سازمان انرژی اتمی استفاده کند، ماموریت صالحی با حکم حسن روحانی تمدید شد و او چهار سال دیگر مسئول سازمان انرژی اتمی است از این رو باردیگر نام او از فهرست کاندیداهای احتمالی وزرات علوم خط خورد.
پس از منتفی شدن صالحی به عنوان وزیر پیشنهادی علوم، روز گذشته از مسعود شفیعی به عنوان گزینه احتمالی دولت برای این وزارتخانه نام برده شد.
خبرگزاری مهر با انتشار این خبر آورد: بعد از انصراف خاکی صدیق از پذیرش سکان وزارت علوم، گمانه زنی های مختلفی پیرامون این جایگاه صورت گرفته است. یکی از افرادی که نامش به طور جدی در این گمانه زنی ها مطرح شده، مسعود شفیعی است. شنیده ها حاکی از این است که مسعود شفیعی گزینه نهایی وزارت علوم برای معرفی به مجلس شده است.
شفیعی، پیشنهاد از سوی دولت برای تصدی پست وزارت علوم را رد و یا تایید نکرد.
گمانه زنی ها حاکی از این بود "رئیس جمهور ظرف هفته جاری یا هفته آینده وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری را به مجلس معرفی خواهد کرد تا یار ۱۸ کابینه نیز مشخص شود اما با موضع امروز محمود واعظی که در دولت دوازدهم رئیس دفتر رئیس جمهور است این گمانه زنی رنگ باخت.
او در حاشیه آخرین جلسه دولت یازدهم در جمع خبرنگاران درباره برنامه دولت برای معرفی وزیر پیشنهادی علوم، گفت: برای این وزارتخانه سرپرست تعیین میشود.
وی اضافه کرد: برای این مسئولیت تا زمان قانونی سرپرست تعیین میشود تا پس از مشورتهای لازم وزیر معرفی شود.
آنچه روشن است، رئیس جمهور تمایل دارد وزارت علوم در دولت دوازدهم به صورت موقت توسط سرپرست اداره شود تا گزینه نهایی مشخص شود.
پیش از این و در دوره پسا انتخابات جریان اصلاحات فشارهای سنگینی جهت حضور مُهره های خود در دولت آینده وارد کرده بودند، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز یکی از وزارتخانه هایی بود که اصلاح طلبان برای آن دور خیز برداشته اند حال 2 پرسش قابل طرح است. پرسش نخست آنکه «آیا گزینه اصلاح طلبان موفق خواهد شد در دولت دوازدهم راهی میدان صنعت شود؟»پرسش دیگر آنکه «چرا روحانی تاکنون به گزینه اصلی برای وزرات علوم دست نیافته است؟»