«نماینده» / دولت تدبیر و امید موسوم به دولت راستگویان چند وقتی است اسیر موضوعات قابلتوجهی شده که البته ناشی از مدیریت بدنه دولت و روابط خاص برخی افراد در درون آن است.
معصومه ابتکار رئیس سازمان محیطزیست همان کسی است که در مواقع آلودگی هوا بهندرت در داخل کشور میماند و ترجیح میدهد تا به مناطق خوش آبوهوا سفر کند. ابتکار که از ابتدای دولت تدبیر و امید موضوع آلودگی هوا را ناشی از سوخت خودروها میدانست این روزها کمتر به این موضوع میپردازد البته شاید دلیل آن این باشد که همسر وی واردکننده اصلی بنزین در کشور است به همین خاطر پرداختن به این موضوع برای او تناقض خواهد بود.
اما روی دیگر ماجرا ورود پسر ابتکار و فعالیتهای او در حوزه نفت و پتروشیمی است حوزهای جذاب و پولساز، طه هاشمی فرزند ابتکار با تأسیس یک هلدینگ و در اختیار گرفتن سرمایههای دیگران سعی میکند تا پروژه تبدیل گازهای فلور و فیشر به بنزین و نیز پروژه دیگری که همراستا با این پروژه به سفارش ابتکار آغاز شد و آنهم تولید شمشهای گوگرد بود را به انجام برساند. نکته جالبتوجه در این ماجرا این است که پروژه در آمریکا در حال انجام است و شاید حضور پسر ابتکار در آمریکا هم بیارتباط با این پروژه نباشد! طرحی که در نمایشگاه پتروشیمی سال گذشته نیز موردتوجه وزیر نفت قرار میگیرد!
در این پروژه هزینه ساخت هر دستگاه که در کارخانه خانواده ابتکار با عنوان «فرآیند ابتکار امین» در قزوین ساخته میشد حدود ۳ تا ۶ میلیارد تومان بود که با آورده حدود ۷ میلیارد تومانی این افراد قرار شده بود که این پول در ساخت دو دستگاه هزینه شود و از سود حاصل از آن دو دستگاه این افراد منتفع شوند؛ اما تا اینجا همهچیز بر اساس روال و بر مبنای اعتماد پیش میرود همکاریها و تزریق سرمایه به پروژه همسر و پسر ابتکار ادامه پیدا میکند و این افراد ۷ میلیارد تومان را بهعنوان سرمایهگذار در اختیار این پروژه قرار میدهند و ۱۳ فقره چک با امضای طه هاشمی و ظهر نویسی محمد هاشمی به آنها داده میشود تا موضوع برجام پیش میآید و هاشمی و خانوادهاش خوشحال از باز شدن درهای کشور به روی سرمایهگذاران خارجی دیگر روی خوش به سرمایهگذاران و شرکای داخلی خود نشان نمیدهند و همسر ابتکار با طرح این موضوع که طرح بیش از ۱۰۰ میلیون دلار ارزش دارد و شما تنها ۷ میلیارد تومان برای این پروژه آورده داشتهاید تلاش میکند تا آنها را از بخشی از پروژه کنار بگذارد که با اعتراض اعضای هلدینگ مواجه میشود و درنهایت این افراد تصمیم میگیرند که کل دارایی و آورده خود را پس بگیرند و از کل پروژه جدا شوند.
و از این زمان کشوقوسها و جدالها میان این افراد و فرزند و همسر ابتکار آغاز میشود آنهم به خاطر حضور در پروژهای که قرار بود معاون رئیسجمهور حامی و ضامن آن باشد. با شکایتهای متعددی که از سوی این افراد و مالباختگان صورت میگیرد دادگاه سه حکم را برای ۳ میلیارد تومان به نفع آنها صادر میکند و بهتبع آنها حکم جلب پسر خانم معاون نیز به دلیل صدور چک بلامحل صادر میشود.
حضور خانواده ابتکار و علاقه آنها به نفت و پتروشیمی یادآور حضور برخی از آقازادههای نظیر مهدی هاشمی در این حوزه است. حوزهای که ظاهراً با رانتهای فراوان و سودهای هنگفت همراه است و البته به همین دلیل بود که عدهای سعی میکردند تا قراردادهای جدید نفتی را به ثبت برسانند زیرا در این حالت مدیریت شاهراه مالی کشور در اختیار آنها قرار میگیرد و طبقه جدیدی از سرمایهداری تشکیل خواهد شد که تمام مناسبات سیاسی و اقتصادی و فرهنگی را مدیریت خواهد کرد.
البته در این میان ارتباطات فریدون و خانوادهاش با شبکه متخلفان مالی در کشور نیز حائز اهمیت است. مریم فریدون دختر حسین فریدون دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه کلمبیای آمریکا بوده و پسازآن با دریافت بورس تحصیلی موسوم به لرددارندورف-Lord Dahrendorf-جامعهشناس انگلیسی- آلمانی ۱۹۲۹-۲۰۰۹ توانسته در کالج مشهور مدرسه اقتصاد لندن London School of Economics مشغول به تحصیل شود. این بورس، در قالب بورسیههایی که دویچه بانک آلمان Deutsche Bank به دانشجویان کشورهای درحالتوسعه و نوظهور اعطا میکند، به مریم فریدون دادهشده است. بیزینس اینسایدر در خصوص این موضوع مینویسد: هدف از اعطای این بورس تحصیلی کمک به دانشجویان نیازمند کشورهای درحالتوسعه است و بر همین اساس، اعطای آن به دختر بردار رئیسجمهور ایران که وضع مالی مناسبی دارد، تعجببرانگیز است. مریم فریدون پس از اتمام تحصیل خود در دانشگاه، بهعنوان تحلیلگر در تجارت و فروش و بازرگانی در شرکت مورگان استنلی مشغول به کارشده است. این شرکت سمت مریم فریدون را دانشیار در اعتبار سازه قید کرده است. البته مریم فریدون در شعبه لندن دویچه بانک مشغول کار هم شده است. شرکت آوا نوتریگا یکی از شرکتهایی است که فریدون به همراه صدقی و مانی مهاجان تأسیس کرده که زمینه فعالیت آن واردات و صادرات، انجام امور بازرگانی و … با دامنه فعالیت گسترده است.
شرکت حسین فریدون برای واردات گسترده و انجام امور تجاری در سطوح بینالملل درحالی است که دخترش در لندن به کارهای تجاری در یک شرکت بینالمللی مشغول است.
تیرماه سال ۹۳ بود که والاستریت ژورنال اعلام کرد که همزمان با آغاز مرحله نهایی مذاکرات هستهای ایران و گروه پنج بهعلاوه یک در آستانه مهلت ۲۰ ژوئیه (۳۰ تیر)، شرکتهای جهانی مشغول تحقیق هستند تا با شرکای احتمالی ایرانی خود دیدار کنند و به دنبال کسب جایگاهی در بازار ایران هستند.
به نوشته این روزنامه، شرکتهای بزرگ انرژی جهان ازجمله توتال، رویال داچ شل، خودروسازانی مانند پژو سیتروئن (PSA) و شرکتهای مالی دویچه بانک و رنسنانس کپیتال روسیه در جلسات معارفه درباره سرمایهگذاری در ایران شرکت کردهاند.
از طرف دیگر ارتباطات مالی این بانک با ایران باعث شد تا در آبان ماه سال ۹۴، بانک آلمانی «دویچه بانک» به دلیل نقض تحریمهای آمریکا در معامله با ایران به پرداخت ۲۵۸ میلیون دلار جریمه نقدی محکوم شود که اسناد این همکاری درنهایت توسط مقامات آمریکایی بررسی و تأیید شد.
شرکت مالی دویچه بانک همان شرکتی است که دختر فریدون در آن مشغول به کار است.
این در حالی است که بخشی از ارتباطات مالی دانیال زاده و مالامیری با فریدون از طریق دختر او صورت گرفته است.