به گزارش «نماینده»، در حالیکه آلودگی هوا ماههاست نفس هموطنان را به شماره انداخته، حسن روحانی، رئیسجمهور، در گفتوگوی زنده تلویزیونی هفته گذشته خود بار دیگر ادعای کاهش آلودگیها طی سالهای گذشته را پیش کشید، ادعایی که واکنشهای انتقادآمیزی را در سطح جامعه به همراه داشت. روحانی در این گفتوگو با بیان اینکه در دولت یازدهم در زمینه کاهش آلودگی هوا اقدامات خوبی از قبیل اصلاح بنزین مصرفی خوردروها و تغییر سوخت نیروگاهها انجام شده، گفته بود: مجموعاً هوای سالم ما بهتر از سالهای گذشته است. ادعایی که بارها توسط رئیسجمهور و معاونش، معصومه ابتکار در رسانهها مطرح شده اما آمار کنترل کیفیت هوای تهران، خلاف آن را نشان داده و حکایت از این دارد که صرفاً در پاییز ساری جاری به اندازه کل سال گذشته، روزهای آلوده داشتهایم.
اما چه عاملی سبب میشود، رئیسجمهور، در رسانه ملی، ادعایی را مطرح کند که نه تنها آمار و ارقام خلاف آن را به نمایش میگذارند بلکه هر شهروند عادی آن را قاطعانه انکار کرده و با جملاتی ساده بیان میکند که آلودگی هوای پاییز ۹۵ در تهران بیسابقه بوده است. حشمتالله فلاحت پیشه، نماینده مردم اسلامآباد غرب و دالاهو اصرار بر مطرح کردن ادعای کاهش آلودگی هوا را ناشی از آماری غیرواقعی میداند که در اختیار رئیسجمهور قرار گرفته است. اما آمار غلطی که سعی در سفیدنمایی معضلی سیاه که سلامت جامعه را به خطر انداخته و هموطنان را از ابتداییترین حق یک انسان یعنی حق تنفس هوای سالم محروم ساخته دارند از کدام منبع در اختیار رئیسجمهور قرار میگیرند تا بیان شدنشان در رسانه ملی کشور، نمک بر زخم مردمی بپاشد که آلودهترین پاییز را سپری کردهاند و نه تنها عذرخواهی مسئولان را شاهد نبودهاند بلکه اکنون به جای آنکه توضیحاتی قانع کننده درباره تصمیمات آتی دولت در مبارزه با آلودگی هوا بشنوند، با این مقدمه که هوای کشورهایی مانند افغانستان و چین و هند هم آلوده هست باید برای شنیدن ادعای موفقیت دولت یازدهم در کاهش آلودگی هوا آماده شوند.
با نگاهی به اظهارات معصومه ابتکار، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره آلودگی هوا، آنچه دستگیرمان میشود، این است که "اقدامات دولت یازدهم به کاهش آلودگی هوا طی سالهای گذشته منجر شده است. " اقداماتی که ظاهراً مهمترین آنها جایگزین شدن بنزین داخلی با بنزین وارداتی است که البته علیرغم مانورهای رسانهای گسترده ابتکار برای جلوه دادن بنزین داخلی به عنوان متهم ردیف اول آلودگی هوا، این اتهام تاکنون توسط آزمایشگاههای معتبر تایید نشده است. تعطیلی گهگاه کارخانههای شن و ماسه، تعطیلی مدارس و بازی با محدوده طرح ترافیک در مواقع بحران را که از دیگر اقدامات سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه کاهش آلودگی هوا تلقی کنیم، به اقداماتی میرسیم که سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان یک نهاد نظارتی که معاون رئیسجمهور در راس آن قرار دارد نتوانسته با ملزم کردن نهادهای ذیربط به رعایت ملاحظات زیست محیطی در محقق شدنشان تأثیری به سزا داشته باشد. عملکرد نظارتی ضعیفی که سبب شده در سایه عدم وجود برخورد قاطع با واحدهای آلاینده، شاهد افزایش تعدادشان باشیم.
ثبت افتخار کاهش آلودگی هوا به نام سازمان حفاظت محیط زیست در روزهایی که لطف باد شامل حال مردم می شود یکی از مشهورترین تخصصهای خانم رئیس است و گله از توقف برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران توسط دولت پیشین، راهکار ایشان در روزهایی که باد و باران هم از پایتخت روی برمیگردانند. اما این رویکردهای تکراری، غیرمسئولانه، غیرقابل توجیه و با رنگ و لعاب سیاسی هرچند پس از هر بار مطرح شدن واکنشها و انتقاداتی را میان نمایندگان مجلس و رسانهها به دنبال دارد اما برای مردمی که نفسشان زیر این آسمان خاکستری به شماره افتاده آن قدر ملالتبار شده است که بیآنکه انتظار شنیدن حرفی تازه یا خبر از انجام اقدامی مؤثر را داشته باشند، عطای مشغول شدن به اظهارات ابتکار را به لقای آن بخشیدهاند. اما شنیدن این اظهارات، آمار و ارقام و افتخار به اقدامات انجام نشده در زمینه کاهش آلودگی هوا از زبان رئیسجمهور کشورشان آن هم در یکی از آلودهترین شب های سال، بدون شک طعم تلخ بی اعتمادی را در خاطرشان به جا خواهد گذاشت.