به گزارش «نماینده»، مسعود اخوان فرد از اساتید حقوق در میزگرد "بررسی حقوقی فتنه ۸۸" که با حضور حجتالاسلام ابراهیم موسیزاده استاد دانشگاه تهران و حجتالاسلام سیدابراهیم حسینی از اساتید مؤسسه امام خمینی(ره) طی سخنانی اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی کشور با فتنههای مختلفی مواجه بود که برخی از آنها بسیار آشکار و مشخص بود؛ فتنه منافقین که انشقاقی در فضای جامعه ایجاد کردند و تعداد زیادی از نیروهای جامعه را به انحراف کشاندند و هنوز هم آثار آن دیده میشود، تحرکات اخیر منافقین در همکاری با عربستان سعودی نیز از این دست رفتارها است.
وی افزود: فتنه دیگری که در کشور رخ داد، فتنه سال ۷۸ و حوادث کوی دانشگاه است که بهبهانه قضیه روزنامه سلام رخ داد. گستردهتر از همه فتنه سال ۸۸ بود که در آن عاملان فتنه میخواستند، حدود ۸ ماه کشور را در حالت آشوب نگه دارند و در این مسیر از افراد مختلفی سوءاستفاده کردند. در این راستا اشخاص مختلف با هدایت و بهرهگیری از کمک سرویسهای بیگانه و حمایت سران استکبار جهانی، سعودی و صهیونیستی صریح و عریان به میدان مقابله با نظام و مردم آمدند.
این استاد حقوق با اشاره به فضای کشور پس از انتخابات سال ۸۸ تصریح کرد: در جریان این قضایا اتهاماتی به نظام مقدس جمهوری اسلامی نسبت داده شد و فضا بهگونهای ملتهب شد که مدتها مردم عادی از حضور در مجامع عمومی ترس و وحشت داشتند، این افراد میخواستند با ارائه نمونه کاریکاتوری از انقلاب اسلامی با اصل نظام مقابله کنند.
** فتنهگران با ارائه نمونه کاریکاتوری دنبال مقابله با نظام بودند
اخوان فرد افزود: بعد از این قضایا و پس از اینکه آگاهی و بصیرتافزایی مردم عمدتاً با هدایت مقام معظم رهبری ایجاد شد، حضور مردم خداجوی واقعی در ۹ دیماه در حمایت از نظام پدیدار شد. با گذشت این وقایع شورای عالی امنیت ملی که مسئولین فعلی دولت هم در آن حضور داشتند تصمیم به حصر سران گرفتند.
وی با اشاره به تاریخچه حصر در صدر اسلام و اوایل انقلاب گفت: در قضیه جنگ جمل در دوران ولایت امام علی(ع) این مسئله را مشاهده کردیم و در اوایل انقلاب در جریان منتسب به آقای منتظری نیز این مسئله را دیدیم. حصر در مبانی دینی جایگاه مشخصی دارد. در مبانی حقوقی نیز، قاعده پیشگیری از جرم و اقدامات تأمینی و پیشگیری از وظایف مدعی العموم است بنابراین این بحثی است که قانون مشخص کرده و از منظر قواعد حقوقی صریح و روشن است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه رفتار سران فتنه از منظر حقوقی خروج از نظام و مقابله با نظام تعریف میشود، یادآور شد: میتوان عنوان "بغی" را برای اقدامات سران فتنه در نظر گرفت و به این افراد عنوان "باغی" اطلاق کرد. با وحشتی که آنها در سطح جامعه ایجاد کردند عنوان "محاربه" را نیز میتوان به کار برد البته همه این مباحث باید در یک مجموعه قضایی بررسی و بحث شود. طبعاً دادگاه این اشخاص در زمان مناسب باید برگزار شود و شاید انتظار طبیعی از مسئولین محترم قوه قضائیه ایجاد زمینه برای برگزاری این دادگاه است تا از مظلومنمایی و ایجاد شبهات در مورد سران فتنه جلوگیری شود.
**سران فتنه از نظر مواد حقوقی جرم "بغی" را مرتکب شدند
اخوان فرد با طرح این سؤال که گاهی اوقات مطرح میشود "چرا این افراد را که در هیچ دادگاهی محاکمه نشدند فتنهگر اطلاق میکنید؟ "، افزود: کدام دادگاه به جنایات شمر و یزید رسیدگی کرده و حکم داده است؟ اگر هست به ما نشان دهید، این مسئله دلیلی بر این بحث نمیشود، لذا با بهانههای غیرتخصصی آن هم توسط افراد کاملاً غیرمتخصص این بحث قابل تحلیل نیست. انتساب افراد مدعی بحثهای غیرتخصصی درباره وضعیت سران فتنه به اشخاص بزرگوار انقلاب اسلامی بحث دیگری است که قطعاً پاسخ مشخصی دارد و میشود در جای دیگر به آن توجه کرد.
این استاد حقوق خاطرنشان کرد: سران فتنه در اصل فتنه و در بسیاری از موارد آمریت و یا مباشرت داشتند و در بسیاری از موارد سبب و مسبب بودند. بحث سبب بهتعبیر حقوقی سبب اقوی از مباشرت است. در بعضی موارد مباشرت آنها کاملاً بدیهی و روشن است چهکسی رمز تقلب را صادر و رمز فتنه را آغاز کرد. از همان روز انتخابات حتی زمانی که هنوز انتخابات به پایان نرسیده بود یا بعد از اینکه مقام معظم رهبری بارها و بارها، اشخاص را خواستند تا بهانهها را مرتفع کنند باز هم رفتار غلط خود را ادامه دادند و با عناد و لجاجت پیش رفتند.
وی با اشاره به مواد حقوقی جرائم سران فتنه ادامه داد: از نظر حقوقی مواد مشخصی در قانون مجازات اسلامی درباره وضعیت سران فتنه وجود دارد، چه در قانون مجازات اسلامی سابق و چه قانون مجازات اسلامی سال ۹۲ به بعد مواد مشخصی در این خصوص وجود دارد که در ارتباط با محاربه، توبه محارب قبل از دستگیری است که میتوان به مواد ۱۱۴ و ۱۱۶ و ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی اشاره کرد.
** جریان فتنه با همراهی منافقین به مقابله با نظام پرداختند
این استاد حقوق تأکید کرد: طبق مواد حقوقی سردسته گروه محارب قطعاً مجرم است، در این رابطه همگامی و همسویی جریان فتنه با جریان منافقین را میبینیم، کنار آن جریان استکباری و رسوایی اخیر که تعدادی به اسم ایرانی به رئیس جمهور جدید آمریکا نامه نوشتند تا اقدامات خود را علیه نظام جمهوری اسلامی تشدید کند، همه این رفتارها نشانههای انحراف از مسیر حق و گام زدن در مسیر باطل است.
اخوان فرد در ادامه سخنان خود در این نشست با اشاره به فضای سیاسی کشور در سال ۸۸ و تبعات فتنه ۸۸ برای کشور گفت: بهعنوان فردی که در مقطعی از زمان در مجموعهای از نظام مسئولیتی داشتم شهادت میدهم قبل از جریان فتنه ۸۸ و قبل از این آشوبها کشورهای غربی و اروپایی برای حضور گسترده در عرصه صنعتی، تکنولوژیک و اقتصادی ایران اعلام آمادگی کرده بودند اما بهمحض اینکه جریان فتنه مطرح شد تمام برنامههای پیشنهادی خود را که کتباً اعلام کرده بودند، پس گرفتند، این بهعکس ادعایی است که میگویند "جریان مقاومت در جریان هستهای باعث تداوم و گسترش قطعنامهها و مصوبات علیه جمهوری اسلامی بود".
** اسکناسهای فتنهگران عصر به عصر به آشوبگران تحویل میشد
این استاد حقوق با ابراز اینکه فتنه ۸۸ باعث ایجاد امیدواری بین دشمنان ملت شد، تصریح کرد: این جریان هشت ماه کشور را در وضعیت نامناسبی قرار داد، کودتای نیمروزه ترکیه چند ده هزار نفر دستگیری دارد، هنوز هم این کشور شرایط عادی پیدا نکرده است اما آنها کشور را ۸ ماه در فضای کودتا قرار دادند و شرایط را برای دشمنان این نظام ایدهآل کردند. طبق اقرار مسببین این جریان افرادی که در پشتیبانی مالی آنها نقش داشتند، اسکناسهای تانشده را عصر به عصر در اتاق فرماندهی جریان فتنه به اشخاصی در تهران و شهرهای بزرگ تحویل میدادند و در آن دانشگاه بهقول خودشان برای قربانیان فرضی شام غریبان گرفتند.
وی با بیان اینکه برخی میگویند چرا نظام در مقابل آنها تحمل و صبر به خرج داد، تصریح کرد: اولاً این از بزرگواری نظام است، اگر در آن زمان به جرائم سران فتنه رسیدگی شده بود حکم آنها چندین بار اعدام بود و هنوز همان شرایط است، دیگر اینکه به آنها مهلت داده شد تا از راه رفته برگردند و اشتباه خود را جبران کنند که این کار را نکردند.
وی افزود: طبق ماده ۱۱۴ تبصره ۱ قانون مجازات اسلامی توبه محارب قبل از دستگیری موجب سقوط حد است، این افراد که دستگیر شدند و در حد حصر هستند و هنوز هیچ آثاری از ندامت را در رفتار آنها مشاهده نمیکنیم، براساس قانون بعد از دستگیری مجازاتهای مرتبط در موارد مشخص دیه، قصاص و محاربه در ماده ۱۱۶ قانون مجازات اسلامی با توبه ساقط نمیشود. اساساً حد محارب در قانون تصریح شده که از جمله آنها، اعدام است.
** حد محارب و باغی طبق قانون مجازات اعدام است
این استاد دانشگاه ادامه داد: ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی صریحاً میگوید جرم سردسته گروه مجرمان محارب است و مجازات اینها قطعاً مشمول بغی و محاربه میشود؛ بحث اقدام علیه امنیت ملی چیزی بود که یک مرجع قانونگذاری و تصمیمگیری بهنام شورای عالی امنیت ملی که سران هر سه قوه و نیروهای مسلح و امنیتی در آن حضور دارند به این تشخیص رسیدند و تعیین مصداق کردند. اصل ۱۷۶ قانون اساسی مشخص است و مسیر خود را در این زمینه طی کرد.
وی با اظهار اینکه چرا نظام با این افراد بهتعبیری مهربانانه برخورد کرده است، تصریح کرد: در یک مقطعی از زمان نظام بهواسطه حصر جان این افراد را نجات داد، کسانی که نظام را از جان خود بیشتر دوست دارند، حاضر بودند برای مقابله با دشمنان نظام جانشان را فدا کنند پس اینها بهنوعی از یک احتمال خطر بهوسیله نیروهای امنیتی این نظام رهایی پیدا کردند. الآن این افراد در یک فضای ویژهای طلبکار شدهاند حالا بگذریم از اینکه برخی از آنها اکنون بر سر کار آمدند و بعضاً حقوقهای نجومی هم میگیرند.
این استاد دانشگاه با اشاره به نقش رهبری در بصیرتافزایی جامعه گفت: راهکار مقابله با فتنه بصیرتافزایی است. نظارت بر یکدیگر باعث فراگیر نشدن فتنه ظالمان میشود. حق شاخص روشن کننده دوران فتنه است. ما باید اشخاص را با حق بسنجیم و باید مردم در این رابطه به این تشخیص برسند، همان مردمی که فکر میکردند این افراد حقی دارند، در جریان عاشورا یقین کردند که آنها کاری با دین و اهل بیت(ع) و قانون و... ندارند.
وی گفت: جریان ۹ دی حرکتی در پاسخ به بیحرمتی این افراد در کل هشت ماه و در جریان روز عاشورا بهطور خاص بود. دشمن شناسی مردم در این فاصله زمانی گسترش یافت، قطعاً این مسئله باعث مقابله با فتنه است و در این شرایط باید به قانونمداری بهعنوان یک عملکرد درست در مقابل فتنه پای فشرد. آقایانی که در مراجع قانونگذاری هستند حداقل انتظار از آنها این است که در حمایت از قانون و قانونمداری حرکت کنند، ما از آنها انتظار قانونگذاری و حمایت از قانون داریم، چرا موضع مقابل این را میبینیم؟
اخوان فرد افزود: براساس تعالیمی که از اساتید، بزرگان و منابع اصلی دین مبین اسلام یاد گرفتهایم برای حرکت صحیح به یک تفکر اسلامی و مدیران صالح نیاز داریم. ممکن است سؤال شود "چرا نظام زمان به خرج داد تا ۹ دی ایجاد شود؟ "، علت آن مشخص است، باید برای مردمی که بهاشتباه فکر میکردند حقی از آنها ضایع شده است بارز شود که حقی ضایع نشده است. پاسخ این مسئله را با حضور میلیونی آن هم نه فقط در تهران که در کل ایران دیدیم، این جمعیت در هیچ مقطعی از زمان دیده نشد الّا در مقطع پیروزی انقلاب. در ۹ دی حرکتی در کشور ایجاد شد که به رژه عمومی علیه جریان فتنه تبدیل شد. مردم با حضورشان بصیرتشان را نشان دادند و جریانی که با حربه مردممداری یا بهتعبیری با سوءاستفاده و نفاق مطرح شد توسط مردم کنار گذاشته شد.
** فتنهگران به نظام و خانوادههای شهدا ظلم بزرگی کردند
این استاد حقوق دانشگاه با اعلام اینکه در این چند ماه به نظام مقدس جمهوری اسلامی ظلم شد، افزود: ظلم به نظام را در کدام دادگاه باید محاکمه کرد؟ به شهدای فتنه ظلم شد، شهیدی بهنام شهید حسین غلام کبیری در لیست اعلامی وزارت علوم بهعنوان دانشجویان ممتاز کشور معرفی شده بود، در حق شهدای فتنه ظلم شد آیا این برخوردها پاسخ ندارد؟
وی در پایان این نشست اضافه کرد: در مجموع سران فتنه مرتکب جرائم متعددی شدند که هم بعد حق الناس (از منظر اولیای دم خانوادههای شهدا فتنه دارد) و هم موارد منطبق بر حدود الهی و بغی در آن لحاظ میشود، آنها به نظام مقدس اسلامی ظلم روا داشتند، لذا انتظار طبیعی مجازات عادلانه سران فتنه از سوی افکار عمومی است.