شناسهٔ خبر: 129524 - سرویس جامعه
منبع: هفته نامه نماینده

تحلیل یک نماینده استان آذربایجان شرقی از مسئله اشتغال در گفت‌وگو با «نماینده»:

بخشی از مشکل بیکاری به ضعف مدیریتی برمی‌گردد

قلی زاده43 قلی زاده گفت: علی‌رغم آنکه بیکاری مشکل جهانی است و دغدغه همه مسئولان به‌شمار می‌رود و با وجود اینکه همه جا صحبت از بیکاری جوانان و عدم اشتغال آنهاست اما در عمل می‌بینیم که هیچ اتفاقی نمی‌افتد

به گزارش «نماینده» شهرستان خداآفرین، هوراند و کلیبر از شهرستان‌های استان آذربایجان شرقی هستند که به‌ترتیب جمعیتی در حدود،  ۳۵٬۷۶۴، ۴۴۴۵ و همچنین ۸۹٫۶۹۸ نفر را در خود جای داده‌اند. «قلی‌الله قلی‌زاده»، نماینده این حوزه انتخابیه است که با ۳۶ هزار و ۹۳۶ رأی از مجموع ۶۳ هزار و ۴۸۰ رأی، به‌مجلس دهم راه یافت. او پیشتر در مجلس ششم نیز نمایندگی این حوزه را برعهده داشت. هفته‌نامه «نماینده» در این شماره خود سراغ قلی‌زاده رفته و با او درباره چالش‌ها و مسائل مربوط به حوزه انتخابیه‌اش به گفت‌وگو نشسته است.

متن این گفت‌وگو را به تفصیل در ذیل می‌خوانید.

وضعیت اشتغال مردم در حوزه انتخابیه جناب‌عالی در حال حاضر چگونه است؟

اشتغال جوانان در حال حاضر مشکل تمام کشور است و متأسفانه یکی از چالش‌ها و دغدغه‌های مسئولان نظام و حاکمیت به‌شمار می‌رود. هرچند این موضوع تنها محدود به کشور ما نیست و به‌نوعی یک معضل بین‌المللی محسوب می‌شود. به‌همین دلیل مقام معظم رهبری امسال را سال «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل»، نام‌گذاری کرده‌اند.

دلیل این بحران ملی چیست؟

علی‌رغم آنکه بیکاری مشکل جهانی است و دغدغه همه مسئولان به‌شمار می‌رود و با وجود اینکه همه جا صحبت از بیکاری جوانان و عدم اشتغال آنهاست اما در عمل می‌بینیم که هیچ اتفاقی نمی‌افتد؛ شاید بخشی از این مشکل به ضعف سیستمی و مدیریتی برمی‌گردد و بخش دیگر عوامل بین‌المللی باشد. اما این مسئله به‌معنای این نیست که هیچ‌گونه راه‌حلی برای آن نتوان متصور شد. قطعاً با اهتمام و هماهنگی و هم‌سویی تمامی دست‌اندرکاران تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر کشور این معضل می‌تواند تاحدودی ساماندهی شود. اگر دغدغه تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران در این مسیر یکی باشد، قطعاً شرایط بهتر از اینها خواهد بود. بنابراین باید بگوییم اگر مسئولان اراده حل مشکلات را داشته باشند می‌شود بهتر از اینها مشکلات را حل کرد.

اینطور که شما اشاره کردید اراده مسئولان گام مهمی در بهبود شرایط اشتعال دارد؟

هرچند شاید نتوان تمامی مسائل مربوط به مشکل بیکاری را حل کرد اما بخشی از آن را می‌توان ترمیم کرد. اینکه در ابلاغ برنامه ششم و سیاست‌های کلی کشور از سوی مقام معظم رهبری به دولت و مجلس ایشان رشد ۸ درصدی در برنامه ششم را تعیین کردند، بیانگر این مطلب است که  اراده اصلی رهبر معظم انقلاب این مسئله است و باید برای تحقق این مسئله تمامی جوانب امر را در نظر گرفت.

به نظر شما چگونه می‌توان رشد ۸ درصدی را محقق ساخت؟

 برای عملیاتی و اجرایی کردن این مهم باید اقدامات و رفتارهایی به‌کار گیریم که زمینه‌ساز این مسئله باشد. دو متولی امر در مسائل مهم و جاری کشور یعنی مجلس و دولت در این میان وظیفه خطیری دارند، به تعبیر مقام معظم رهبری مجلس برای انجام امورات دولتی ریل‌گذاری می‌کند. هرچند که مجلس تاکنون به هر آنچه وظیفه‌اش محسوب می‌شده عمل کرده و همکاری و هماهنگی لازم را با دولت داشته است، دولت نیز اگر همّ‌وغمش را برای حل معضل بیکاری بگذارد و عزمش را جزم کند، قطعاً با منابع و ظرفیت‌های داخلی این مسئله تا حد بالایی بهبود خواهد یافت.

شرایط آبی در حوزه انتخابیه جناب‌عالی به چه نحوی است؟

یکی از مشکلاتی که این منطقه با آن مواجه است، مشکل کم‌آبی است. از سال ۸۱ کارهای آغازین ساخت سدی در مرکز شهرستان کلیبر شروع شده است که تا به امروز شاید زیر ۴۰ درصد پیشرفت داشته و از آن تاریخ تاکنون کارهای مربوط به ساخت و احداث این سد تمام نشده است. این در حالی است که سدهای هم سن و سال این سد که یکی دو سال بعد از آن شروع به احداث شدند به بهره‌برداری رسیده‌اند. بنابراین ساخت این سد برای شهرستان کلیبر به منظور تأمین آب زمین‌ها، باغات و مزارع و از همه مهمتر تأمین آب شرب این منطقه، از اولویت ویژه‌ای برخوردار است.

عدم تکمیل این پروژه به چه دلیل بوده است و در حال حاضر مردم آب آشامیدنی خود را چگونه تأمین می‌کنند؟

 امسال  ۱۵ میلیارد تومان اعتبار تعیین شد که تاکنون حتی یک ریال نیز اعتبار تخصیص داده نشده است. متأسفانه آب شرب شهرستان از بستر رودخانه‌ای که سد در آنجا زده شده با حفر ۳، ۴ حلقه چاه تأمین می‌شود که به‌خاطر عدم تکمیل این سد چاه‌های آب دچار فرسودگی شده و عملاً مردم با بحران عدم تأمین آب شرب شهر مواجه هستند. اگر اقدام جدّی در این راستا انجام نشود، در آینده‌ای نزدیک با یک بحران جدّی در بحث آب این منطقه روبه‌رو خواهیم شد. بنده از مسئولان اجرایی کشور به‌ویژه آقای نوبخت که رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی است می‌خواهم تا در تخصیص اعتبارات سد به ما کمک کنند تا این مشکل هرچه‌ سریع‌تر حل شود.

شرایط بهداشت و درمان این مناطق به چه شکلی است؟

تمامی مشکل بهداشت و درمان مردم این شهرستان‌ها و مناطق روستایی در همانجا حل نمی‌شود و مردم  باید برای دریافت خدمات درمانی بیشتر به مراکز درمانی مجهزتر در مراکز استان و بعضاً تهران مراجعه کنند. تا چند وقت پیش با مشکل کادر پزشکی متخصص و مجرب و همچنین مشکلات تجهیزات روبه‌رو بودیم که اخیراً با پیگیری‌های انجام شده از جمله هماهنگی با رئیس دانشگاه علوم پزشکی تبریز و صحبت‌هایی که با وزیر شد، مقرر گردید این موضوع حل شود و تجهیز بیمارستان‌ها نیز در دستور کار قرار گیرد، اخیراً نیز قراردادهایی با پزشکان بسته‌اند که در بیمارستان شهرستان کلیبر خدمات ارائه کنند.

آیا پزشکان و متخصصان در این مراکز نیاز مردم آنجا را تأمین می‌کند؟

در مراکز درمانی روستاها و شهرستان‌ها هنوز کادر پزشکی به‌طور کامل و به‌اندازه‌ای که مورد نیاز است وجود ندارد و در این زمینه با مشکل روبه‌رو هستیم. با بررسی‌های صورت گرفته، در سه شهرستان خداآفرین، هوراند و کلیبر با ۳۲۰ نفر کمبود کادر متخصص و مجرب پزشکی و اداری مواجه هستیم.

کمبود نیروی متخصص به‌دلیل عدم تخصص لازم است یا مشکل استخدام وجود دارد؟

در این مناطق با مشکل جذب نیرو و مجوز استخدام مواجه هستیم با صحبت‌هایی که با دکتر هاشمی وزیر بهداشت داشتیم قرار شد که در پاسخ به تقاضای کتبی ما از طریق سازمان برنامه و بودجه اقدام و درخواست مجوز کنند تا ان‌شاءالله در آینده بتوانیم نیروی مورد نیاز متخصص پزشکی و اداری آن مناطق را تأمین کنیم.

مسیرهای ارتباطی و راه‌های مواصلاتی چه شرایطی دارد؟

راه‌های ارتباطی در این مناطق نسبت به قبل فرق کرده و بهتر شده است. اما جالب است بدانید که راه‌های ارتباطی روستاییمان نیز از میانگین کشوری و استانی بسیار پایین‌تر است. در حقیقت از آخر رتبه اول را دارند. آن اندازه که باید جاده احداث و زیرساخت‌های لازم در این زمینه فراهم می‌شد متأسفانه نشده است. نه اعتباری برای این راه‌ها منظور شده و نه اعتبار تخصیص داده شده است. یعنی تخصیص بودجه برای مسیرهای ارتباطی این مناطق در برنامه دولت قرار نداشته است. با صحبت‌هایی که با مسئولان استانی و وزارتخانه داشتیم به این اتفاق‌نظر رسیدیم که این سه شهرستان نسبت به شهرستان‌های دیگر مغفول مانده‌اند. آنها نیز قول‌هایی دادند که ان‌شاءالله این عقب‌ماندگی را در ماه‌ها و سال‌های آتی جبران کنند. امیدواریم این قول‌ها عملیاتی شوند.

شرایط گردشگری این مناطق چگونه است؟

این حوزه انتخابیه قطب گردشگری استان آذربایجان شرقی به‌شمار می‌رود یا به‌عبارتی می‌توان گفت یکی از قطب‌های گردشگری استان است. متأسفانه با وجود ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بالای این مناطق اما با آنها در حدوترازشان برخورد نشده است. طی مذاکراتی که با مدیرکل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری داشتیم، جلسات متعددی که در این زمینه برگزار شد و همچنین اراده مسئولان استانی و کشوری نشان از اقدامات اساسی و  زیربنایی در این مناطق است. قرار شده تا زیرساخت‌هایی که تاکنون به آن توجه نشده را تقویت کنند و اقدامات لازم برای سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری این شهرستان‌ها فراهم شود.

نقش صنایع دستی در تقویت صنعت گردشگری در این حوزه انتخابیه چیست و بفرمایید که مهم‌ترین صنایع دستی این شهرستان‌ها را چه چیزی تشکیل می‌دهد؟

صنایع دستی این مناطق نقش به‌سزایی در رونق صنعت گردشگری دارد؛ از جمله آن می‌توان به صنعت فرش‌بافی و ورنی‌بافی اشاره کرد. می‌توان گفت در کل کشور تنها سه منطقه صنعت ورنی‌بافی را دارند و شاید مرکزیت این صنعت در این حوزه انتخابیه باشد؛ هرچند این صنایع بدون متولی بوده و به همین دلیل این‌گونه فعالیت‌ها به صورت پراکنده هستند.

خواسته‌تان از مسئولان برای هدفمند کردن و جلوگیری از فعالیت‌های پراکنده این صنایع، چیست؟

از مسئولان صنایع دستی و میراث فرهنگی و گردشگری می‌خواهیم که مجموعه‌ای را با حمایت سرمایه‌گذاران بخش خصوصی و همکاری شرکت‌های تعاونی برای فعالیت علاقه‌مندان و هنرمندان این صنایع در این حوزه انتخابیه تأسیس کنند تا این فعالیت‌ها به‌صورت متمرکزتری انجام شود. چنین اقداماتی در ایجاد اشتغال در کشور و همچنین پایدار کردن درآمد افرادی که در این زمینه فعالیت می‌کنند نقش به‌سزایی دارد. اینگونه فعالیت‌ها و زندگی افراد را متناسب با شرایط آن مناطق تأمین می‌کند.