شناسهٔ خبر: 129448 - سرویس سیاست
منبع: فارس

ایران تا پایان سال ۲۰۱۶ رسما به «ایتر» می‌پیوندد

صالحی/2 رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که ایران تا پایان امسال (۲۰۱۶) به طور رسمی به طرح بین‌المللی گداخت هسته‌ای (ایتر) می‌پیوندد.

به گزارش «نماینده»،  علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی امروز (شنبه) پس از دیدارش با برنارد بیگوت مدیرکل پروژه بین‌المللی گداخت هسته‌ای (ایتر) در جمع خبرنگاران با اشاره به امضای تفاهم‌نامه‌ای بین سازمان انرژی اتمی و این پروژه اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران تا پایان سال میلادی جاری رسما به عنوان یک عضو به ایتر می‌پیوندد.

صالحی ادامه داد: پروژه ایتر یک پروژه بین‌المللی در ارتباط با گداخت هسته‌ای است و همانطور که بارها اعلام کرده‌ایم، می‌توان گفت این پروژه پاسخ بشر برای تأمین انرژی مادام العمر خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه کشورهایی مثل آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا عضو این پروژه هستند، عنوان کرد: قرار است در سال ۲۰۲۵ اولین فرآیند گداخت هسته‌ای را در آن مشاهده کنند و امید می‌رود در طی سال‌های ۲۰۴۰ تا ۲۰۵۰ این پروژه به صورت تجاری دربیاید و برای تجاری سازی به زمانی طولانی نیاز است.

به گزارش فارس، رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در ضمیمه سه برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) به همکاری‌های ۱+۵ با ایران در خصوص فناوری‌های نو از جمله گداخت هسته‌ای اشاره شده است، گفت: چند ماه پیش من به همراه آقای ستاری در سفری که به فرانسه داشتیم از این پروژه به صورت کامل بازدید کردیم و در ادامه این همکاری‌ها، امروز آقای بیگوت به ایران سفر کرد.

صالحی ادامه داد: در تمام این مدت آقای کمالوندی سخنگو و معاون سازمان و سایر همکاران در ارتباط با این پروژه با همتایان خود در ایتر در تماس بودند و مقدمات تفاهم‌نامه‌ای که باید امضا شود و همچنین بر روی فهرست اقدامات طرفین به تفصیل کار شده است.

*دو تفاهم‌نامه دیگر در دست امضا

وی درباره امضای تفاهم‌نامه بین سازمان انرژی اتمی و ایتر گفت: اولین تفاهم‌نامه بین دو طرف برای محرمانه ماندن اطلاعات امروز امضا شد که طرفین متعهد شدند اطلاعات بین آنها محرمانه باقی بماند.

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین عنوان کرد که قرار است تفاهم‌نامه‌ای در آینده بین سازمان انرژی اتمی و ایتر امضا شود که شامل کلیاتی است که بر سر آنها به توافق رسیده‌ایم. همچنین یک توافقنامه در خصوص جزییات همکاری نیز در دست تهیه است که باید بیشتر روی آن کار شود و امیدواریم ظرف چند هفته آینده این تفاهم‌نامه‌ها نیز به امضا برسد.

صالحی با بیان اینکه آقای بیگوت به فرانسه بازمی‌گردد و به شورای ایتر گزارش خواهد داد، گفت: رایزنی‌ها انجام شده و این آخرین گزارش ایشان است و براساس این گزارش، ما رسما به ایتر می‌پیوندیم.

معاون رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران تا پایان سال میلادی جاری رسما به عنوان یک عضو به ایتر می‌پیوندد و همکاری‌های رسمی آغاز می‌شود، خاطرنشان کرد: البته همکاری‌های مشاوره‌ای آغاز شده و چند ماه آینده رسمیت می‌یابد.

به گزارش فارس، رئیس سازمان انرژی درباره حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در این پروژه گفت: این پروژه زیر نظر ایشان انجام می‌شود اما چون در ایران سازمان انرژی اتمی، بیشترین متخصصان و تجهیزات را دارد، این پروژه با همکاری سازمان انجام می‌شود.

صالحی در عین حال یادآور شد: دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه امیرکبیر در این زمینه فعال هستند و بهتر دیدیم دکتر ستاری متولی این امر باشد.

معاون رئیس جمهور با تأکید بر اینکه این پروژه، یک پروژه محوری و ملی است، عنوان کرد: مقام معظم رهبری و رئیس جمهور نیز بر حضور ایران در این پروژه تأکید داشته‌اند.

وی با بیان اینکه پیوستن ایران به ایتر یکی از ثمرات برجام است، گفت: ایران جزو محدود کشورهای فعال در این زمینه است. این موفقیت را نتیجه مقاومت ملت ایران می‌دانیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی در خصوص ارتباط این پروژه با فردو اضافه کرد: این پروژه ربطی به فردو ندارد، پروژه گداخت هسته‌ای پروژه‌ای است که مرکز اجرای آن همین سازمان انرژی اتمی است. ما پژوهشکده لیزر قوی و متخصصان زیادی داریم که از قبل از انقلاب در این زمینه کار می‌کردند.

صالحی یکی از دلایل همکاری ایتر با ایران را وجود نیروی انسانی مطلع، با تجربه و دارای شاخصه‌های علمی دانست و عنوان کرد: ارتباط ایران و ایتر از قبل در سطوح پایین‌تر و از طریق مقالات وجود داشته است و اکنون با این همکاری می‌توانیم هم نیروی انسانی و هم سطح علمی خود را در این زمینه ارتقاء دهیم.

معاون رئیس جمهور این پروژه را پروژه‌ای در هم تنیده خواند و ادامه داد: با تجهیزات موجود در ایران، می‌توانیم اندازه‌گیری‌های لازم را انجام دهیم که این اندازه‌گیری‌ها به نوعی مکمل فعالیت ایتر هستند.

وی افزود: به کمک ایتر، می‌توانیم دستگاه‌های لازم را تهیه یا تجهیزات خود را ارتقاء داده و بهسازی کنیم.

رئیس سازمان انرژی اتمی اضافه کرد: کارشناسان ما به ایتر خواهند رفت و ما در آنجا حضور فعال خواهیم داشت و این پروژه یک پروژه به هم پیوسته است.

وی با بیان اینکه تا چند ماه آینده جزیی از ایتر می‌شویم، اظهار داشت: اطلاعات مهمی رد و بدل خواهد شد و قرار شد این اطلاعات بین طرفین محفوظ بماند.

صالحی در خصوص تعداد اعضای ایتر که گاهی هفت و گاهی ۳۵ نفر اعلام می‌شود، توضیح داد: ایتر دارای هفت عضو است و اینکه گاهی این تعداد، ۳۵ عضو بیان می‌شود به این دلیل است که اتحادیه اروپا را ۲۸ کشور به شمار می‌آورند در صورتی که اتحادیه اروپا در یک قالب دیده می‌شود.

معاون رئیس جمهور همچنین در پاسخ به سؤالی درباره اینکه ایران در چه زمینه‌هایی با ایتر همکاری خواهد داشت؟ عنوان کرد: فناوری خلاء، اندازه‌گیری‌های حساس از جمله مواردی است که ما برای کمک به ایتر در این زمینه‌ها وارد می‌شویم و این طور نیست که ما محدودیتی برای همکاری داشته باشیم.

صالحی گفت: هم در زمینه سخت‌افزاری و هم نرم‌افزاری با ایتر همکاری خواهیم داشت و نمی‌توان ابعاد سخت‌افزاری را از نرم‌افزاری جدا کرد. اینها با هم تلفیق شده‌اند و این یک پروژه علمی است و صرفا تحقیقاتی نیست که کارهای زیاد علمی می‌طلبد که باید انجام شود و حضور ما در همه ابعد است.

وی در پاسخ به این سؤال که آیا آقای بیگوت بازدید نیز از مراکز هسته‌ای ما خواهد داشت یا خیر؟ اظهار داشت: سفر ایشان دو روزه است و فرصت کمی دارند. در آینده و سفرهای بعدی حضور بیشتری خواهد داشت. وقتی ما عضو ایتر شدیم واحدهای اجرایی باید همیشه مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد تا به صورت کارآمد کار خود را انجام دهد.