به گزارش «نماینده»، در این نشست که از سوی گروه هنر و ادبیات انجمن اندیشه و قلم و با همکاری پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود، دکتر پیروز ارجمند موسیقیدان و آهنگساز و حجتالاسلام دکتر ابوالقاسم حسینی ژرفا استاد حوزه و پژوهشگر به ایراد سخن خواهد پرداخت.
نشست «موسیقی؛ ممنوع یا مشروع» روز سهشنبه ۱۶ شهریور از ساعت ۱۷ تا ۱۹ در محل پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به نشانی پایینتر از میدان ولیعصر(عج)، ابتدای خیابان دمشق، شماره ۹ برگزار میشود و حضور برای عموم در آن آزاد است.
در متن پیشدرآمدی که از سوی انجمن اندیشه و قلم برای رسانهها ارسال شده، آمده است:
«رشته پُر گره و قصه پرچالش فقه و موسیقی، همانقدر که سر دراز دارد، با تشکیل نظام جمهوری اسلامی بیش از پیش رخ نموده است.
نظام جمهوری اسلامی به عنوان حکومتی که پایههای آن بر فقه و اجتهاد بنا نهاده شده است، هر روز بیش از قبل با این سؤال جدی مواجه میشود که «میخواهد با موسیقی چه کند؟».
انواع نواها از صداوسیمای جمهوری اسلامی به گوش میرسند، اما همچنان آلات موسیقی در استتارند. انواع و اقسام سازها در سراسر کشور به فروش میرسد و کلاسهای آموزش موسیقی برقرار و به نظر پررونق است، اما برخی تریبونهای رسمی دینی از حرام بودن انواعی از موسیقی سخن میگویند و به تبع آن، برگزاری کنسرتها در گوشه و کنار کشور با مشکل مواجه میشود.
تناقضات در این باره هر بینندهای را متعجب میکند. این فضا اگرچه در دهه اول و دوم انقلاب به واسطه شرایط انقلاب، جنگ و سازندگی بیشتر برای اهالی موسیقی اعجابانگیز و پرسشآمیز بود اما حالا در دوران حرکت به سوی توسعه، نسل امروز را با این پرسشهای جدی مواجه کرده است:
ـ آیا اسلام و به طور خاص فقه شیعه، با هنر موسیقی مخالف است؟
ـ دغدغههای اصلی دوسوی چالش فقه و موسیقی چیست؟
ـ آیا گفتوگوی فقه و موسیقی، به کلی غریب و غیرممکن است؟
ـ چرا تاکنون این گفتوگو آن گونه که باید صورت نگرفته است وچرا هیچیک از طرفین حاضر نیستند بر سفره یکدیگر بنشینند؟
ـ ضرورتهای چنین گفتوگویی چیست؟
ـ به درازا کشیدن این چالش و توسعه و تعمیق آن، چه خساراتی را به بار خواهد آورد و کدامیک از دو سو را بیشتر متضرر خواهد کرد؟
ـ تکلیف سیاستگذاران فرهنگی در مقابل فقه و نظر علما درباره موسیقی چیست؟»