به گزارش «نماینده» آخرین روز فعالیت نمایشگاه بیستونهم کتاب تهران در حالی آغاز شد که با توجه به اولین روز هفته کاری، جمعیت بازدیدکننده از نمایشگاه در روز جاری بهطور محسوسی کاهش یافته است.
همچنین با نزدیک شدن به ساعات پایانی فعالیت نمایشگاه کتاب، برخی از غرفهداران برای اینکه مجبور نشوند بارهای خود را با خود به انتشاراتیهایشان حمل کنند، اقدام به عرضه کتابها با تخفیفهای چشمگیر و گاه تا ۸۰ درصدی کردهاند.
امروز و قبل از شروع آیین اختتامیه نمایشگاه بیستونهم که با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی در شهر آفتاب برگزار میشود، تفاهمنامه واگذاری شهر آفتاب برای برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران طی سالهای آینده، طی مراسمی با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و محمدباقر قالیباف شهردار تهران به امضاء خواهد رسید.
همچنین در آخرین روز نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، سیدعباس صالحی معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد و رئیس این دوره از نمایشگاه کتاب تهران به اتفاق امیرمسعود شهرامنیا قائم مقام و معاون اجرایی نمایشگاه و محمدرضا توکل صدیقی نماینده شورای تشکلهای نشر در نمایشگاه بیستونهم در نشستی خبری پاسخگوی سوالات خبرنگاران درباره نمایشگاه امسال خواهد بود.
آیین پایانی نمایشگاه امسال کتاب تهران ساعت ۱۵ امروز با حضور علی اردشیر لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی محمدباقر قالیباف شهردار تهران و همچنین ناشران و غرفهداران حاضر در نمایشگاه بیستونهم در سالن تشریفات شهر آفتاب برگزار میشود.
در این مراسم، از ۱۲ غرفهای که به عنوان غرفههای نمونه و برتر در بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران انتخاب شدهاند، با اهدای لوح تقدیر و جوایز نقدی تقدیر بهعمل میآید.
با این وجود، فعالیت نمایشگاه کتاب در روز جاری و تا پایان ساعت مقرر اعلام شده یعنی ۲۰ ادامه دارد، اما مطابق اعلام مسئولان نمایشگاه، زمان فعالیت این رویداد بینالمللی تمدید نخواهد شد.
ستاد برگزاری نمایشگاه همچنین به ناشران اعلام کرده که میتوانند از ساعت ۹ صبح فردا با دریافت برگه تسویهحساب اقدام به خروج اموالشان از شهر آفتاب کنند که به نظر میرسد این پروسه یکی دو روز به طول بیانجامد.
بر اساس این گزارش، امسال حدود ۴۰۰ هزار عنوان کتاب از ناشران داخلی و خارجی در نمایشگاه عرضه شده بود. بهرغم نگرانیهایی که قبل از آغاز نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب در خصوص کاهش جمعیت بازدیدکننده از آن وجود داشت، استقبال چشمگیری از سوی مردم از نمایشگاه بهعمل آمد که این مسئله، شگفتی مسئولان ستاد برگزاری، ناشران و همچنین اصحاب رسانه را به دنبال داشت.
بیستونهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران البته با مواردی از تخلفات عموما صنفی از سوی برخی از غرفهداران مواجه روبهرو بود که مطابق آخرین آمار اعلامی از سوی شورای نظارت و ارزیابی نمایشگاه امسال، تا لحظه مخابره این گزارش ۶۴ غرفه به دلیل پارهای از این قبیل تخلفات تعطیل و ناشران آنها هم از حضور در نمایشگاه سیام کتاب تهران در اردیبهشت ۹۶ محروم شدند.
امسال همچنین علاوهبر رئیس جمهور که در آیین افتتاحیه نمایشگاه حضور یافت و رئیس مجلس شورای اسلامی که مراسم پایانی نمایشگاه تا ساعاتی دیگر با حضور وی برگزار میشود، جمع زیادی از شخصیتهای مطرح در عرصههای فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، ورزشی، اقتصادی و... در نمایشگاه حضور یافتند. طبق اعلام کمیته تشریفات، تعداد این چهرهها که از آنها در VIP استقبال بهعمل آمد و از نمایشگاه هم دیدن کردند، بالغ بر ۳۰۰ نفر بوده است.
امسال و با توجه به برخی نگرانیها از احتمال ریزش جمعیت در نمایشگاه با توجه به انتقال آن از مرکز شهر (مصلی) به جنوبیترین نقطه پایتخت یعنی (شهر آفتاب)، تسهیلات و یارانههای زیادی برای کشاندن مردم به نمایشگاه اختصاص داده شده بود. طبق اعلام رسمی مسئولان ستاد برگزاری، بالغ بر ۲۰ میلیارد تومان فقط یارانه خرید کتاب به اقشار گوناگون اعم از دانشجویان، طلاب، دانشآموزان، مسئولان مهدهای کودک در سراسر کشور و... اختصاص یافته بود.
با این وجود و به دنبال تغییر بانک عامل نمایشگاه کتاب تهران، بانک عامل سابق این رویداد فرهنگی تنها یک روز قبل از آغاز فعالیت این دوره از نمایشگاه کتاب تهران، اقدام به مسدودسازی بالغ بر ۳۰۰ هزار کارت اعتباری خرید کتاب با موجودی بالغ بر ۸ میلیارد تومان که در نمایشگاه قبلی و یا مناسبتهای دیگر از قبیل هفته کتاب و نمایشگاههای استانی کرده بود، امکان استفاده از بنکارتها را که نزد مردم بود، منتفی ساخته بود.
رئیس نمایشگاه کتاب تهران تلاش کرد با نامهنگاری به مدیر بانک عامل سابق نمایشگاه، این مشکل را برطرف کند، اما این مشکل تا دو روز پایانی نمایشگاه پابرجا ماند و این تلاش رسانهها بود که در پیگیری این خط خبری، توانستند نظر مسئولان بانک یاد شده را برگردانند و به مسدودسازی ۳۰۰ هزار کارت اعتباری یاد شده پایان دهند تا شهروندان بتوانند دستکم در دو روز آخر نمایشگاه نسبت به خرید منابع مورد نیازشان از نمایشگاه بیستونهم اقدام کنند.
همچنین شهرداری تهران به عنوان ارگانی که محل برگزاری نمایشگاه کتاب امسال را تامین کرده بود، تسهیلات زیادی برای حضور آسانتر مردم در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران تدارک دیده بود که از آن قبیل میتوان به هماهنگی شرکت اتوبوسرانی تهران، سازمان تاکسیرانی و برخی دیگر از دستگاههای کمککننده در جابهجایی شهروندان اشاره کرد. این نهاد همچنین در محل نمایشگاه، تعدادی خودروی برقی موسوم به شاتل را در مبدأ مترو شهر آفتاب تدارک دیده بود که بازدیدکنندگان را از این محل به جلوی صحن اصلی نمایشگاه در میدان فرهنگ منتقل میکرد.
البته با توجه به اینکه شهر آفتاب که همین چند ماه پیش تکمیل و تحویل مسئولان ستاد برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شده بود، پارهای ناهماهنگیها نیز امور اجرایی و کارهای مربوط به برگزاری نمایشگاه کتاب میان مسئولان بخشهای مختلف وجود داشت که از جمله آنها میتوان به قطعی برق در برخی از بخشهای نمایشگاه در روزهای اول فعالیت آن و همچنین قطعیهای دستگاههای کارتخوان موسوم به پوز در همان ایام اشاره کرد.
افزون بر این، امسال با توجه به نزول رحمت الهی و بارشهای نسبتا شدیدی که در روزهای میانی فعالیت نمایشگاه در استان تهران شاهد آن بودیم، مجموعه سازههای نمایشگاهی شهر آفتاب به صورت جدی از این نظر هم محک خورد و بازدیدکنندگان و همچنین غرفهداران شاهد نفوذ آب از برخی از سقف سالنهای ثابت از جمله سالن سه قولو و همچنین سالن (U) شکل بودند که این مسئله خساراتی را هم در پی داشت. البته با توجه به پوشش بیمهای تمامی غرفهداران و ناشران شرکتکننده در نمایشگاه بیستونهم، برآوردهایی از این خسارتها بهعمل آمد و مقرر است به خسارتدیدگان تأدیه شود.
مسئولان ستاد برگزاری نمایشگاه امسال تلاش کردند که با اقداماتی از وجه صرف فروشگاهی بودن نمایشگاه کتاب بکاهند و بـُعد نمایشگاهی آن را تقویت کنند؛ برپایی سالن کارنامه نشر که بالغ بر ۲۶ هزار عنوان کتاب چاپ اول ۱۳۹۴ در کشور را به معرض دید عموم بازدیدکنندگان گذاشته بود و همچنین سالن یاس که منتخبی از کتابهای چاپ نخست سال گذشته است، از جمله اقداماتی بود که با این هدف صورت گرفت.
مسئولان نمایشگاه بیستونهم امسال با برپایی سالنهایی مانند سراهای اهل قلم در بخشهای مختلف نمایشگاه و همچنین پاسخ اهل قلم در شهر آفتاب، امکان دید و بازدید نویسندگان و اهل قلم فعال در عرصههای مختلف را فراهم کردند که در این بخشها، تسهیلاتی هم به عنوان یارانه خرید کتاب به آنها داده میشد.
نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در دوره بیستونهم در حالی به پایان فعالیت خود نزدیک میشود که به نظر میرسد هم مسئولان این نمایشگاه، هم ناشران و هم مردم دستکم نسبت به یک مسئله که البته موضوع مهمی نیز تلقی میشود، آرامشخاطر دارند و آن مکان برگزاری سیامین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران است؛ چالشی که در ۲۸ دوره گذشته این نمایشگاه هر سال تمامی بخشهای مسئول در برپایی این رویداد بینالمللی را درگیر خود کرده بود.