به گزارش «نماینده» روسیه و چین در حال نهایی کردن یک معامله بسیار موفق هستند. این معامله شامل خرید و فروش سامانه موشکی اس ۴۰۰ ( تری اومف) میشود. "ولادیمیر کوژین" دستیار رییس جمهور روسیه در امور همکاریهای نظامی — فنی اعلام کرد که مذاکرات برای اجرای این قرارداد به خوبی پیش میرود.
چین نخستین کشوری است که تسلیحات اس ۴۰۰ از روسیه خریداری میکند و این امر نشانگر سطح راهبردی روابط روسیه و چین است
ولادیمیر پوتین در بهار سال گذشته رسما موافقت خود را با فروش سامانه اس ۴۰۰ به چین اعلام کرد. در ماه جولای نیز "سرگئی ایوانوف" سخنگوی دفتر ریاست جمهوری روسیه گفت که اولین سفارش دهنده خارجی این سیستم چین است. در آن زمان تعدادی از کارشناسان غربی این اقدام مسکو را پاسخ ژئوپولتیک به ایلات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا نامیدند.
با این حال، کسانی که این معامله را سیگنال جدیدی در راستای تقویت اعتماد بین روسیه و چین در فضای نظامی میبینند، به حقیقت نزدیکترند. این معامله حلقه اصلی شراکت استراتژیک دو کشور در زنجیر روابط دوجانبه است.
چین از خریداران عمده تسلیحات روسی است و در دو دهه اخیر، میلیاردها دلار انواع تسلیحات از روسیه خریداری کرده است. چین عادت دارد تسلیحات گران قیمت را مهندسی معکوس کرده و پس از کپیسازی با قیمت پایین تر وارد بازار تسلیحاتی جهان کند.
چین از سال ۲۰۱۱ به سامانه ضدموشکی اس ۴۰۰ توجه نشان داده بود. یک سال قبل نیز سازمان «روس آبارون اکسپورت» قرارداد فروش ۱۵ گردان پدافند موشکی اس ۳۰۰ به چین را به طور کامل اجرا کرد. ۶ گردان پدافند موشکی اس ۴۰۰ به چین فروخته میشود، هر گردان سامانهاس ۴۰۰ شامل هشت پرتابگر موشک و مجموعهای از سامانههای راداری است. موشکها قادرند در هر شلیک دهها هدف را در فاصله ۴۰۰ کیلومتر منهدم کنند.
سال ۲۰۱۲ میلادی وقتی برای اولین بار احتمال انعقاد قرارداد با چین مطرح شد، صحبت از فروش یک گردان سامانه اس ۴۰۰ در میان بود. برای همین احتمال میرود که مسکو اصرار به افزایش حجم خرید داشته باشد. کارشناسان معتقدند که افزایش حجم خرید، احتمال کپی کردن سیستم روسی را پایین میآورد. "کنستانتین سیوکوا " کارشناس نظامی روس می گوید: «در هر صورت چین سری صادراتی این سامانه را خریداری کرده است، و عملکرد آن از سری مورد استفاده در روسیه پایینتر خواهد بود.
برخی از تجهیزاتی که روی سیستمهای روسی تعبیه شده، در سری صادراتی وجود ندارند. قطعا سامانههای صادراتی به چین مجهز به موشکهای برد متوسط و کوتاه خواهند بود و نمیتوانند اهداف را در سطح افق و برد بلند منهدم کنند. در هر صورت اگر سامانه سری اس ۴۰۰به نیروهای مسلح چین وارد شود، آمریکا دیگر حرفی برای گفتن نخواهد داشت؛ زیرا در صورت پرتاب موشک به سوی چین، بهای گزافی را خواهد داد. با این اوصاف، وجود پدافند موشکی سری اس ۴۰۰ در چین احتمال تصمیم گیریهای پر خطر آمریکا و انجام عملیات هوایی علیه چین را به شدت پایین میآورد».
سامانه ضد موشکی اس ۴۰۰
مجموعههای پدافند موشکی اس ۴۰۰ یا تریومف (در طبقه بندی ناتو اس.ای-۲۱) پیشرفتهترین تسلیحات پدافند موشکی روسی است که قادر به هدف قرار دادن هواپیماها تا شعاع ۴۰۰ کیلومتر و موشک های تاکتیکی تا شعاع ۶۰ کیلومتری است.
روسها اخیرا اعلام کردند موشکهایی برای اس ۴۰۰ ساخته که دارای برد دو برابر موشکهای قبلی آن است. این سیستمهای موشکی دارای رادار قوی است که قادر به شناسایی هر نوع شی پرنده تا شعاع ۶۰۰ کیلومتری میباشد.
"ولادیمیر یوسیف" سیاستمدار روس معتقد است که پدافند موشکی سری اس ۴۰۰ در نقاط مختلف چین مستقر میشوند و تمام منطقه را تحت پوشش قرار خواهند داد. وی در ادامه توضیح می دهد: « سامانه سری اس ۴۰۰ کل قلمروی کشور را از زمین و هوا تحت پوشش قرار می دهد. توانایی رهیابی موشک های بالستیک دارای کلاهک در این سامانه نسبتا پایین است، اما برای رهیابی اهداف هوایی از امکانات بالایی برخوردار می باشد. بنابراین چین می تواند با اطمینان بیشتری درباره پوشش مناطق صنعتی مهم خود در بخش شرقی سرزمینش صحبت کند. در حال حاضر ظرفیت هوایی چین در بخش موشکی — هسته ای محدود است. به همین خاطر، وجود سامانه موشکی سری اس ۴۰۰ برتری امریکا را در بخش ناوگان هوایی جبران می کند».
اس۴۰۰ وارد میشود
سامانه زمین به هوای اس ۴۰۰ نسل جدید سیستم پدافند هوایی روسیه است که توسط «مرکز طراحی الماس» (Almaz Central Design)طراحی شده و به عنوان سیستم ژیشرفتهتر از خانواده پدافند هوایی اس ۳۰۰ بهشمار میرود. اس ۴۰۰ در سامانه نامگذاری در ناتو با نام (SA-۲۱) شناخته میشود. این سیستم قبلاً با نام اس ۳۰۰پ.ام.یو-۳ (S-۳۰۰PMU-۳) شناخته میشد. این سامانه زمین به هوا قابلیتهای سیستمهای دیگر از سری اس ۳۰۰ را به چالش میکشد و برد آن حداقل دو بار بیشتر از برد ام.آی.ام-۱۰۴پاتریوت (MIM-۱۰۴ Patriot) است.
به گفته منابع روسی و دیگر کشورها، اس ۴۰۰ قادر به تشخیص ۱۰۰ هدف به طور همزمان و درگیر شدن با ۱۲ هدف به طور همزمان از محدوده ۴۰۰ کیلومتری است. این هدفها میتوانند از جمله انواع هواگرد، هواپیما، موشکهای کروز و موشکهای بالستیک باشند. اس ۴۰۰ با داشتن قابلیت ۳ موشک مختلف، بسیار دوربرد ۴۰ان۶ (۴۰N۶)، دوربرد ۴۸ان۶ (۴۸N۶)، و موشکهای با برد متوسط ۹ام۹۶ (۹M۹۶) قادر به پوشش کل عملکرد مورد نیاز است. هر یک از این موشکها دارای قابلیتهای متفاوت است.
توسعه سیستم اس ۴۰۰ در پایان سال ۱۹۹۰ میلادی آغاز شد. این سیستم به طور رسمی توسط نیروی هوایی روسیه در ژانویه ۱۹۹۹ میلادی معرفی شد. در تاریخ ۱۲ فوریه ۱۹۹۹ میلادی، اولین آزمایش در یار کاپوستین در آستراخان که موفقیتآمیز گزارش شده بود؛ انجام شد. با این نتیجه، سیستم اس ۴۰۰ برای به کار گرفته شدن بوسیلهٔ ارتش روسیه در سال ۲۰۰۱ میلادی آماده میشد.
در نهایت این پروژه در فوریه سال ۲۰۰۴ میلادی اعلام شد. در ماه آوریل همین سال، یک موشک بالیستیک با موفقیت در یک آزمایش رهگیری و هدف قرار گرفت.
یک گردان معمولی اس ۴۰۰ از دستکم هشت سکوی پرتاب با ۳۲ موشک و یک پست فرماندهی سیار تشکیل شدهاست. در تاریخ ۶ اوت ۲۰۰۷ میلادی، اولین هنگ مجهز به اس ۴۰۰ به خدمت فعال ارتش در در نزدیکی مسکو در آمد.
حضور اس ۴۰۰ در سوریه
پس از هدف قرار گرفتن جنگنده روسیه توسط ترکیه، ارتش روسیه عملیات و اقدامات خود در سوریه و در مقابله با تروریستها و همچنین حامیانشان را تشدید کرد که استقرار سامانه اس ۴۰۰ در پایگاه هوایی "حمیمیم" از جمله این اقدامات بود. "ولادیمیر کوژین" دستیار پوتین در امور همکاری در زمینه فناوری نظامی اعلام کرده است سامانههای اس ۴۰۰ اعزامی، به سوریه فروخته نشده و پس از اجرای ماموریتها به روسیه بازگردانده خواهند شد.