زهرا طاهری/ تهران ابرشهر ایران؛ با بیش از ۱۲ میلیون نفر جمعیت، مجموعه بزرگی از امکانات و البته مشکلات را در خود جای داده است. نمایندگان استان تهران در مجلس شورای اسلامی همچون سایر استانهای کشور در مجمع نمایندگان استان گرد هم می آیند تا در یکسری موضوعات استانی همفکری داشته باشند و با اتحاد بیشتری در صدد رفع مشکلات این استان برآیند. درحالی حدود سه سال و نیم از عمر مجمع نمایندگان تهران می گذرد که قریب به ۶۴ جلسه در این مدت برگزار شده است. این مجمع در طول ادوار گذشته بعنوان فعالترین مجمع نمایندگان در مجموعه مجمع نمایندگان تهران، ری، شمیران، اسلامشهر و پردیس شناخته می شود. برای آشنایی هرچه بیشتر با اقدامات این مجمع به سراغ حسین طلا، دبیر اجرایی و سخنگوی مجمع نمایندگان استان تهران رفتیم. آنچه می خوانید حاصل گفتگوی صمیمانه او با هفته نامه «نماینده» است:
*بطور کلی اقدامات مجمع نمایندگان شامل چه مواردی می شود؟
وظیفه نماینده طبق قانون اساسی قانون گذاری و نظارت بر عملکرد دستگاه ها است. همچنین ابزارهایی از قبیل: تذکر، سوال، استیضاح و تحقیق و تفحص در اختیار نماینده قرار دارد که او از این طرق می تواند موضوعات مورد نظر خود را از دستگاه های مربوطه مطرح نمایند. تعدادی از اقدامات مجمع نمایندگان در جهت اخذ گزارش و برخی دیگر در راستای مطالبات مردمی و حل مشکل آنها بوده است. برخی دیگر از موضوعات در جهت روند برگزاری قانون در طرح یا لایحه ای یا موضوعی که مد نظر دستگاهی بوده مورد بررسی قرار گرفته تا بتواند تا حد امکان نسبت به رفع مشکل و نیازهای دستگاه های اجرایی اقدام نماید (مثل قانون بودجه). طبیعی است که در این مدت موضوعاتی در خصوص گزارش گیری داشتیم. موضوعاتی مانند گزارش از حوزه های علمیه، گزارش از مجموعه آموزش و پرورش، بررسی مشکلات شرکت ملی گاز استان، بررسی وضعیت صنوف توزیعی و تولیدی در تهران، سازمان اطلاعات استان تهران، سپاه حضرت رسول(ص)، گزارش آبفا و اورژانس. برخی موضوعاتی بوده که در پی واقعه ای مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته است؛ مثل بحث در خصوص طوفانی که در تهران رخ داد و تعدادی از شهروندان کشته شدند یا سیلی که در کن اتفاق افتاد و تعدادی از همشهریان جان خود را از دست دادند. همینطور اتفاقی که برای دو نفر در کارگاه تولیدی واقع در خیابان جمهوری پیش آمد.
در روند بررسی برخی موارد به این نتیجه می رسیم که در خلال عملکرد دستگاه ها، هماهنگی لازم بین آنها وجود نداشته است. مثلا در واقعه خیابان جمهوری آن مکان بعنوان کارگاه تعریف می شد و باید قبل از وقوع حادثه مورد بازرسی بازرسان کار قرار می گرفت و این امکان وجودداشت که از وقوع حادثه جلوگیری شود. اما متاسفانه به دلیل عدم بازرسی و بیان تذکرات لازم و حتی پلمپ واحد مربوطه این حادثه به وقوع پیوست. مجموعه اداره کار اعلام کرد با توجه به تعداد بالای تولیدی های منطقه توانایی این کار را ندارد. آتش نشانی هم اعلام کرده بود قبلا محل را بازدید کرده اما از لحاظ قانونی اختیاری در مورد کارگاه نداشته است. عدم هماهنگی بین این دو دستگاه موضوعی بود که مغفول مانده بود. همین جلسات باعث همگرایی بین دستگاه ها شده است.
یکی دیگر از مشکلاتی که در مجموعه تهران مشاهده می شود ناهماهنگی مدیریتی است. تعدادی از جلسات به ارائه گزارش مدیران استان اختصاص داشت. گزارش بودجه از این دست موضوعات بود. استاندار و معاونین آنها حضور پیدا می کردند و نسبت به ارائه گزارش های مربوطه اقدام می کردند. طرح هایی ارائه می شد تا نمایندگان در کمیسیون های مختلف نسبت به پیگیری این درخواست ها اقدام نمایند.
بعضی از موضوعات سرکشی بوده است. جلساتی با مدیران کلیه شهرستان ها در مجمع نمایندگان داشتیم و تعدادی از بازدیدها از جمله حضور در شهرستان ری و اسلامشهر به صورت حضوری انجام گرفت. از مرکز زباله، اقامتگاه شفق و ... بازدید صورت گرفته است. برخی جلسات به خدمات شهری اختصاص داشت مانند بازدید از مجموعه خط متروی ۳ تهران.
برخی از بازدیدها جنبه ماموریتی داشت. بعنوان مثال در موضوعاتی مثل جمع آوری معتادان خیابانی که چندین بار در مجمع نمایندگان تهران با حضور مسئولان مربوطه مورد بررسی قرار گرفت.
گاها موضوعاتی بود که مجموعه ها متقاضی بودند، مثلا در مسئله حذف بیمه تاکسی ران ها یا سامان دهی پیاده راه خیابان شهدا و بررسی مشکلاتی موجود در بافت فرسوده.
* نمونه ای از اقداماتی که در اثر بررسی موضوع در مجمع نمایندگان به نتیجه رسید بفرمایید.
در برخی موضوعات پیگیری ها به نتیجه رسید و مشکلات مرتفع شد؛ در موضوع پیاده راه ۱۷ شهریور نهایتا با باز شدن گرهی که در آن منطقه ایجاد شده بود مسئله حل شد. برخی روستاها و مناطقی که مشکل گازرسانی داشتند مورد پیگیری قرار گرفت و مشکل برطرف شد.
مترو اسلامشهر از موضوعات مورد پیگیری بود که تقریبا رو به اتمام بود اما دولت در سفر اخیر خود به اسلامشهر در اقدامی اعلام کرد از راه اندازی مترو صرف نظر کرده و خط ریلی را جایگزین کرده است. علی القاعده کار از شهرداری تهران گرفته شد و به مجموعه وزارت مسکن و شهرسازی ارائه شد.
در مجموع عملکرد مجمع نمایندگان در این مدت مثبت بوده و در نسبت به ادوار گذشته عملکردی کاملا متفاوت داشته است. امیدوارم در آینده نیز هر فردی که نمایندگی مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر را برعهده دار می شود حتما یکی از برنامه هایش رسیدگی به مشکلات این شهرستان ها باشد تا مردم در مجموعه جامعه خودشان بتوانند بهترین عملکرد را در پیگیری مشکلاتشان از سوی نمایندگان خود شاهد باشند.
* آیا مواردی وجود داشته که مجمع نمایندگان نیازمند یاری دولت یا نهادی بوده و این اتفاق رخ نداده باشد؟
بله. در موضوع جمع آوری معتادان خیابان و متجاهل انتظار بیشتری داشتیم اما اخیرا بعد از دو سال و نیم پیگیری شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه هستیم. در موضوع پیاده راه ۱۷ شهریور از شهرداری انتظار می رود تا ساکنین و کسبه منطقه که احساس می کنند حقشان تضییع شده را قانع کنند. در این خصوص هیچ کس پاسخگو نیست و همچنان مجمع پیگیر این موضوعات هست.
* چه مشکلات رایجی در حوزه تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مراجعات مردمی مطرح می شود؟
هر شهرستانی مشکلات خاص خود را دارد؛ برخی از شهرستان ها مشکلات عمرانی دارند مثل پروژه مترو اسلامشهر، تصفیه خانه فاضلاب شهرستان پردیس، آب کشاورزی ری و ... یکسری از مشکلات به اختلاف با دستگاه ها برمی گردد مثلا مجموعه شهرستان شمیران که مردم در این منطقه یا کنار دره هستند یا در ارتفاع و در کنار رودخانه ها قرار دارند. این حریم کمی و کیفی که در کنار رودخانه ها قرار دارد و شورای امنیت بعنوان حوزه رودخانه های بالادست سد مسبب آن است از جمله مشکلات موجوداست. برخی از مشکلات از جنس اعتباری است که نیازمند پیگیری مجمع نمایندگان از مجموعه دستگاه ها از جمله معاونت برنامه ریزی می باشد که باید ریاست جمهور نگاه ویژه ای در این موضوعات داشته باشند.
در شهر تهران اخذ مالیات های بالا یکی از مشکلات است. ۵۳ درصد از درآمد مالیاتی کل کشور را استان تهران و ۳۰ استان دیگر فقط ۴۷ درصد را تامین می کنند. ولی از این سهم فقط ۳.۵ درصد به استان تهران اختصاص می یابد. این موضوع به شدت بر روی بنگاه های اقتصادی ما فشار می آورد. رکودی که در بخش صنایع وجوددارد به شدت مورد انتقاد است. برخی مطالبات به مسکن مهر مربوط است که دولت چندان اعتقادی به این مسئله ندارد. افت سرمایه ها در بورس موضوع برخی از مراجعات مردمی است.
هرچند نتوانستیم در شان مردم عزیز باشیم اما مجمع نمایندگان تهران هر آنچه که در توان داشتند به کار گرفتند تا بتوانند در کنار مردم حوزه خود قرار بگیرند و پیگیر مشکلات آنها باشند. گله ای از نمایندگان در شهر تهران و شهرستانهای اطراف وجود دارد که زمان زیادی در کنار مردم نیستند، این موضوع برمی گردد به وسعت مجموعه تهران است. بعنوان مثال ۴۵۰۰ مسجد در حوزه تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس داریم اگر نماینده هر شب هم در یکی از این مساجد حضور یابد ۱۲ سال طول می کشد تا در تمامی مساجد حاضر شده باشد. به این عدد تعداد حسینیه ها، مدارس، درمانگاه ها، بیمارستان ها و جلسات را اضافه کنید. لذا حجم کار بسیار بالا است اما نمایندگان سعی کرده اند در کنار قانونگذاری و نظارت پیگیر مشکلات مردم هم باشند.