به گزارش «نماینده»، روزنامه آمریکایی واشنگتن پست در تحلیلی به قلم «اریک لاب»، دانشیار دپارتمان علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه «فلوریدا» با بیان اینکه تحریمهای پیشین علیه ایران در تغییر نظام حاکم این کشور موفق نبودهاند، پیشنهاد استفاده از روشهایی موسوم به «تحریم مثبت» برای دستیابی به این هدف ناکاممانده را مطرح کرده است.
واشنگتن پست در این گزارش نوشت: تحریمهای پیشین علیه ایران در تغییر نظام حاکم این کشور موفق نبودهاند.
در ادامه گزارش آمده است: علاوه بر این، رفع تحریمها نیز تحولات شگرفی در رفتار منطقهای ایران ایجاد نخواهد کرد.
واشنگتن پست تاکید کرد: بنابراین باید از «تحریم مثبت» برای دستیابی به هدف استفاده کرد.
در ادامه گزارش آمده است: تغییر این روند، مستلزم تعامل با تهران و ترغیب آن با چماقهای کمتر و هویجهای بیشتر - یا به تعبیر دیوید بالوین - استفاده از «تحریمهای مثبت» هستند که زمامداری اقتصادی و قدرت بازار نرم در شکل کمکهای خارجی، سرمایهگذاری، بازرگانی و انتقالهای فناوری را شامل میشوند.
این روزنامه آمریکایی در ادامه تاکید کرد: مفهوم «تحریمهای مثبت» استفاده از اقدامات مثبتی نظیر آنچه در بالا مطرح شد، برای دستیابی به همان هدفهای مدنظر از «تحریمهای منفی» است.
واشنگتن پست افزود: برجام و رفع تحریم ناشی از آن هم میتواند به دولت ایران برای جلب اعتماد رأیدهندگان و عرضاندام در انتخابات آتی مجلس کمک کند و هم آرام آرام، باب همکاری میان ایران و غرب در مسائل مختلف منطقه را باز کند. عمل نمادین رفع تحریمها، صرفنظر از میزان دستاوردهای مالی به ایران این سیگنال را خواهد رساند که آمریکا، یک شریک مذاکرهای جدی، قابل اعتماد و قابل اتکا است. وابستگی اقتصادی متقابل و روابط تجاری بیشتر به ایجاد اعتماد میان دو کشور منجر خواهد شد.
گفتنی است توصیههای واشنگتن پست درباره نوع تعامل با ایران، راهبرد جدیدی نبوده و دستگاه دیپلماسی آمریکا سالها قبل با همین روش، برخی کشورهای جنوب شرق آسیا را به ورطه ورشکستگی و نابودی کشاندند. اگرچه تاکنون شرکتهای غربی با هدف سرمایه گذاری در ایران وارد میدان نشدهاند، اما با توجه به اهداف غرب، مسئولان باید نظارت کافی بر عملکرد آنها در ایران داشته و مانع از پیگیری اهداف سیاسی در پوشش فعالیتهای اقتصادی و تجاری شوند.
حفظ معماری تحریمهای غیرهستهای ایران
همچنین اعضای مجلس نمایندگان آمریکا، در جلسه استماع، خواستار حفظ معماری تحریمهای غیرهستهای برای ادامه فشارها بر ایران و قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی و برخی اقدامات دیگر شدند.
در این جلسه، «مارک دابوویتز» مدیر اجرایی «بنیاد دفاع از دموکراسی» گفت: تحریم سپاه نقض برجام نیست.
در همین حال، «جب بوش» نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ آمریکا در مصاحبه با شبکه «فاکسنیوز» گفت: آمریکا باید تحریمها علیه ایران را بازگرداند.
بوش افزود: برای تقابل با ایران باید به اسرائیل سلاحهای پیشرفته دهیم.
«داگلاس فایث» عضو ارشد موسسه هادسون و معاون وزیر دفاع سابق آمریکا در جلسه استماع کمیته ملزومات بودجه مجلس نمایندگان آمریکا گفت: انگیزه ایران از توافق فقط برداشته شدن تحریمها بود.
احتمالا اوایل دی ماه روز اجرای برجام فرامیرسد
«علیاکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی در دیدار با «شینزو آبه» نخستوزیر ژاپن گفت: تا ۲۴ آذرماه (۱۵ دسامبر) آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ارزیابی خود را از برنامه صلح آمیز هستهای ایران اعلام میکند و پیش بینی ما این است که در اوایل دی ماه (اواخر دسامبر) روز اجرای برجام فرا میرسد.
صالحی افزود: ایران همزمان با لغو تحریمها تا پایان سال جاری میلادی، تعهدات خود طبق برنامه جامع اقدام مشترک را اجرا خواهد کرد.
پیشرفت ایران، علیرغم تحریم ها
روزنامه انگلیسی فایننشالتایمز در گزارشی نوشت: علیرغم سالها تحریمهای ضدایرانی، اقتصاد و تجارت این کشور توسعه داشته است.
در ادامه گزارش آمده است: غیرقابل انکار است که کشور ایران با ۸۰ میلیون نفر جمعیت و دارنده سومین ذخایر بزرگ نفت جهان و دومین ذخایر بزرگ گاز تقریباً دست نخورده، پتانسیلهای زیادی دارد.
به گزارش خبرگزاریها، دویچه بانک آلمان با پرداخت جریمه ۲۵۸ میلیون دلاری و اخراج شش کارمند برای حل و فصل مناقشات با تنظیمکنندگان مالی آمریکا به اتهام نقض قوانین تحریمهای ایالات متحده علیه ایران و روسیه موافقت کرد.