شناسهٔ خبر: 117240 - سرویس جامعه
منبع: جام جم

محرمانه‌های مقابله با ال‌نینو

ال‌نینو اگر تا چند وقت پیش برای ما یک اصطلاح ناشناخته بود حالا کسی نمانده که با این پدیده آشنا نباشد و درباره سرمایی که با ال‌نینو روی سر کشورمان چتر می‌گستراند، به اندازه یک ساعت حرف برای گفتن نداشته باشد. این وسط هرچقدر هم مسئولان سازمان هواشناسی در رد حضور این پدیده در کشورمان صحبت می‌کنند و با تکیه بر مدارک و شواهد موجود برای احتمال حضور ال‌نینو در ایران درصد پایینی در نظر می‌گیرند، به نظر می‌رسد نگرانی‌ای که از بارش شدید برف و باران و روزهای سرد پیش‌رو در دل مردم کشورمان به‌وجود آمده به این سادگی‌ها تمام نشود.

به گزارش «نماینده» این نگرانی وقتی در کنار همان احتمال های اندک وقوع ال نینو قرار می گیرد در نهایت باعث می شود پای این موضوع به سازمان مدیریت بحران کشور هم باز شود و رئیس این سازمان از تدابیر اتخاذ شده برای مقابله با این پدیده جوی خبر بدهد و به ایرنا بگوید: با تدابیر اتخاذ شده، همه دستگاه ها برای وقوع این پدیده طبیعی در حال آماده باش هستند.

اسماعیل نجار البته در صحبت هایش به ناچیز بودن اثرات ال نینو در کشورمان تاکید می کند، با این حال از آمادگی لازم برای مواجهه با آن خبر می دهد و می گوید: براساس هشدار وزارت نیرو در ارتباط با وقوع پدیده ال نینو، به همه دستگاه ها نامه ای ابلاغ کرده و خواستیم تا تمهیدات و آمادگی لازم برای مواجهه با این پدیده را لحاظ کنند.

نجار در ادامه به فصل سرما و ذخیره سازی گاز اشاره کرده و می گوید: تمهیدات لازم در وزارت نیرو برای ذخیره گاز نیز اندیشیده شده و مشکل خاصی وجود ندارد.

۲۲ آیتم برای آمادگی همه نهادها

همین بهانه کافی است تا با معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور به گفت وگو بنشینیم.

مرتضی اکبرپور به جام جم می گوید: در حال حاضر ۲۲ آیتم محرمانه از اقدامات لازم برای آمادگی در برابر ال نینو در دستور کار تمامی استانداران قرار گرفته است.

به گفته اکبرپور، در این نامه که با عنوان محرمانه اواسط مهرماه گذشته به استان های مختلف کشور فرستاده شده موضوعات مختلفی مدنظر قرار گرفته است.

معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور در این باره می گوید: با توجه به شرایط موجود، سازمان مدیریت بحران کشور، ۲۲ آیتم را در دستور کار استان ها و وزارتخانه های مختلف قرار داده و تاکید کرده همه این آیتم ها باید رعایت شود که به خاطر محرمانه بودن نمی توان به جزئیاتشان اشاره کرد. با این حال لایروبی رودخانه ها، انهار و قنواتی که در معابر شهری وجود دارند یکی از نکات مهمی است که مورد توجه قرار گرفته است.

اکبرپور ادامه می دهد: تمام رودخانه ها و انهار باید از قبل رصد و مدیریت شوند تا با بارش های احتمالی، بحران های ثانویه برای مردم درست نکنند، چراکه معمولا سیلاب در داخل شهرها زمانی اتفاق می افتد که رودخانه ها لایروبی نشده اند و آب برای عبور در مسیرش با مشکل و مانع روبه رو می شود. این موانع در واقع باعث آبگرفتگی سطح شهر و معابر و در نهایت وقوع سیل می شود.

آماده باش مراکز خدمات رسانی

معاون امور آمادگی و مقابله سازمان مدیریت بحران کشور در ادامه به آیتم های دیگری که به عنوان عوامل بازدارنده کاهش خسارات ال نینو شناخته شده اند، اشاره کرده و می گوید: یک سری از این آیتم ها به دوگانه سوز کردن مراکز خدمات رسان عمومی مثل بیمارستان ها، مدارس، نانوایی ها و... برمی گردد. در حقیقت دستور داده شده که تمهیداتی برای اضافه کردن سوخت نفت در این مراکز اندیشیده شود تا با کمبود گاز در خدمات رسانی به شهروندان با مشکل مواجه نشوند.

به گفته اکبرپور، کارشناسان سازمان مدیریت بحران بند بند این نامه محرمانه را دنبال و حتی به صورت حضوری، به صورت ادواری در سرکشی به استان های مختلف روی انجام آنها نظارت می کنند. درنتیجه مردم نباید نگرانی ای از وقوع یک پدیده بحرانی در کشور داشته باشند.

اکبرپور ادامه می دهد: اگر خاطرتان باشد در سال ۸۶ حدود ۲۶ استان ما دچار سرما و مشکلات برودت هوا بودند، سرمایی که واقعا پیش بینی نشده بود و مشکلات زیادی را به وجود آورد. برای مثال در استان های شمالی با قطعی گاز روبه رو شدیم.حتی در شهر تهران هم افت فشار گاز داشتیم. تجربه این اتفاق ها برای مردم نگرانی به وجود می آورد و این نگرانی طبیعی است اما ما در جلسات متعددی که با نهاد های مختلف داشته و داریم سعی کرده ایم این موضوع را کنترل کنیم. حتی در تهران جلساتی با مدیریت بحران شهرداری تهران داریم تا اقداماتی که در حال انجام هستند به ما گزارش بدهند.

یکه تازی ال نینو در شبکه های مجازی

گذر ال نینو به کشور می افتد یا نمی افتد؟! این سوال شاید سوال مشترک این روزهای خیلی هاست؛ مخصوصا با تغییر شرایط جوی این روزها بیشتر شهرهای کشور، برای افرادی که در گروه های مختلف شبکه های اجتماعی عضوند بارها هشدارهایی درباره سرمای احتمالی روزهای پیش رو ارسال شده است. پاسخ را بهتر است از زبان مدیرکل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور بشنوید.

احد وظیفه در این باره به جام جم می گوید: با این که این موضوع در شبکه های اجتماعی بشدت مورد توجه قرارگرفته اما سازمان جهانی هواشناسی درخصوص ورود پدیده ال نینو به ایران، پیش بینی ای انجام نداده است.

مدیرکل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور در ادامه با توضیح پدیده ال نینو می گوید: ال نینو به نابهنجاری مثبت دمای سطح اقیانوس آرام در منطقه مرکز تا شرق اقیانوس آرام یا همان سواحل غربی آمریکای جنوبی و منطقه استوایی اطلاق می شود که در این شرایط در سال هایی که ال نینو رخ می دهد بارش در این مناطق بیشتر از حد نرمال و طبیعی است. دوره نوسان این پدیده هم متفاوت است و در کل نباید با آن مثل یک پدیده ناشناخته برخورد کنیم، چون همواره در زمین رخ می دهد و باعث به وجود آمدن یک سری برهم کنش ها در اتمسفر زمین می شود.

احد وظیفه با اعلام این موضوع می گوید: ال نینو بیشتر در منطقه حاره ای تاثیرگذار است و از منطقه حاره ای به سمت عرض های شمالی یا جنوبی که حرکت کنیم تاثیر این پدیده به مراتب ضعیف تر می شود. در نتیجه اگر هم اثرات آن به کشور ما برسد قطعا قدرت چندانی ندارد و حتی در خود کشور ما از نظر جغرافیایی قسمت های شمالی را کمتر تحت تاثیر قرار می دهد تا قسمت های جنوبی.

مدیرکل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور در ادامه هشدار می دهد: البته باید توجه کنیم که ال نینو یک اثر مشخص و ثابت در سال هایی که رخ داده در یک منطقه نداشته و این موضوعی است که باید مورد توجه قرار بدهیم.

لزوم توجه به شاخص های جوی دیگر

مدیرکل پیش بینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور می گوید: برای پرداختن به پدیده ال نینو در ایران باید به سایر عوامل هم نگاه کنیم. ال نینو درحقیقت برای ما یک شاخص است و شاخص های دیگری هم هستند که بر آب و هوای ایران اثر می گذارند. برای مثال در آب و هوای کشور ما مونسون (بادهای موسمی) هند هم اثرگذار است. همین طور شاخصی به نام «ام جی او» که روی اقیانوس هند رخ می دهد. شاخص دیگری به نام نوسان اقیانوس اطلس شمالی هم تاثیرگذار است. احد وظیفه در ادامه به مردم کشورمان اطمینان می دهد که هیاهوی به وجود آمده درباره پدیده ال نینو در کشور ما و خصوصا در فضای مجازی واقعیت ندارد و شرایط دیگرجوی را هم باید در نظر گرفت.