شناسهٔ خبر: 114992 - سرویس سیاست
منبع: مهر

ظریف در نشست خبری با اشتاین مایر:

مواضع آمریکا اعتباری ندارد/آزمایش موشکی ربطی به برجام نداشت

ظریف// وزیر امور خارجه گفت : روابط جمهوری اسلامی ایران و‌آلمان روابط دیرینه ای است که مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک برای دو کشور و دو ملت بوده است.

به گزارش «نماینده»، «فرانک والتر اشتاین مایر» وزیر امور خارجه آلمان که صبح امروز به منظور رایزنی با مقامات کشورمان و حضور در اجلاس مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ وارد تهران شده است با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دیدار و گفتگو کرد.

وزیران امور خارجه دو کشور پس از دیدار دوجانبه در نشست خبری مشترک حاضر شدند و به سئوال خبرنگاران پاسخ دادند.

محمدجواد ظریف در این نشست خبری با ابراز خرسندی از سفر وزیر خارجه آلمان به ایران، گفت: روابط ایران و آلمان، روابط دیرینه، مبتنی بر احترام متقابل و منافع مشترک برای دو کشور بوده است.

وی با بیان اینکه امروز روش‌های گسترش روابط میان دو کشور را بررسی کردیم، گفت: در هفته‌های گذشته نیز شاهد سفر هیات‌های عالی آلمان به ایران بودیم و هیات‌های مختلف تجاری، بازرگانی، صنعتی و فرهنگی آلمان به ایران سفر کرده‌اند و امیدواریم این روابط زمینه جدیدی برای گسترش همکاری‌های میان دو کشور فراهم کند.

وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: همچنین بخش خصوصی ایران و آلمان می‌توانند به عنوان موتور گسترش فعالیت دو کشور فعالیت داشته باشند.

وی همچنین با اشاره به گفتگوهای سیاسی آلمان و ایران، گفت: تروریسم، خلع سلاح هسته‌ای، موضوعات منطقه‌ای و مواد مخدر از مباحث مورد علاقه دو کشور است که امروز گفتگوهای خوبی در این زمینه داشتیم.

ظریف همچنین با اشاره به همکاری‌های منطقه‌ای میان ایران و آلمان، گفت: ایران از گسترش نقش آلمان در منطقه استقبال می‌کند و آلمان می‌تواند نقش خاصی در خلیج‌فارس، خاورمیانه و منطقه پیرامونی آن ایفا کند.

وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: روابط ایران و آلمان می‌تواند نمونه یک روابط خوب میان ایران و اروپا باشد.

ظریف با بیان اینکه افراط گرایی و تروریسم تکفیری از جمله خطرات مشترک برای همه کشورهای منطقه ای است، گفت: متاسفانه تروریسم با حمایت مالی کشورهای منطقه پا گرفته است و بحرانی را برای منطقه شکل داده است.

وی افزود: باید بپذیریم که این خطر برای همه است و هیچ استفاده موقتی نمی توان از گروه های تروریستی کرد. برخی همسایه های ما در این تلاش بوده اند که برای اهداف کوتاه مدت بتوانند از گروه های تروریستی استفاده کنند.

بحران سوریه، یمن و بحرین راه حل نظامی ندارد

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه در یمن، سوریه و بحرین، تنها می توان با مراجعه به راه حل های سیاسی، بحران را خاتمه داد، تصریح کرد: حل این بحران ها را با مراجعه به نظرات مردم این کشورها می توان پیدا کرد و نمی توان راه حل را از طریق نظامی جستجو کرد.

ظریف افزود: باید هرچه سریعتر به تفاهم ملی، دولتهای وحدت ملی و پایان درگیری ها و گفتگوهای ملی برای یافتن راه حل های دراز مدت فکر کرد و جمهوری اسلامی نیز در این زمینه فعال بوده است.

وی تصریح کرد: ما برای پایان بمباران غیر انسانی مردم یمن تلاش کردیم و برای پایان بحران سوریه نیز تلاش می کنیم.

اجزه نمی دهیم عربستان، ایران را از معادلات منطقه حذف کند

وزیر امور خارجه با بیان اینکه همسایه های ما باید واقعیت های موجود را مشاهده کنند، خاطرنشان کرد: ما به دنبال حذف عربستان از معادلات منطقه ای نیستیم اما در عین حال اجازه نمی دهیم که عربستان، ایران را حذف کند اما این کشور تاکنون تلاش کرده است که جمهوری اسلامی را حذف کند و این مسئله باعث خونریزی های زیادی شده است.

ظریف به بروز فاجعه منا اشاره کرد و گفت: در این فاجعه مردم زیادی قربانی شدند و ما توقع داریم دولت عربستان وضعیت مفقودان را مشخص کند و اگر برخی از حجاج ما در این فاجعه جان خود را از دست داده اند، دولت سعودی باید پیکرهای آنان را به خانواده های آنها تحویل دهد اما متاسفانه شاهد تاخیر در این مسئله بوده ایم.

همسایگان دست از خیال پردازی بردارند

وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی به دنبال روابط دوستانه با همسایه های خود است. باید این باور در همگان وجود داشته باشد که یا همه امنیت خواهند داشت و یا هیچ کس امنیت نخواهد داشت. ما از همسایه های خود می خواهیم که دست از خیال پردازی بردارند.

وزیر امور خارجه در ادامه با بیان اینکه واقع گرایی در غرب در مورد موضوع سوریه گسترش یافته است، اظهار کرد: باید در مورد بسیاری از موارد برای پایان دادن به بحران سوریه توافق کنیم. پایان درگیری ها، تشکیل حکومتی مبنی بر خواست مردم سوریه، توقف دخالت های خارجی از جمله مواردی است که می تواند یک راه حلی برای پایان دادن به این بحران ایجاد کند.

ظریف افزود: کمک های انسانی باید به مردم سوریه برسد و موج آوارگان متوقف شود. جامعه بین المللی ضروری است که به صورت یکپارچه علیه فرقه گرایی مبارزه کند و باید مقرراتی در سوریه حاکم باشد تا خواست مردم سوریه اجرایی شود و دیگر هیچ تحمیلی وجود نداشته باشد.

وی تاکید کرد: یک راه حل سیاسی مبتنی بر این موارد می تواند برای حل بحران سوریه یافت شود. اصراری که برخی کشورها در مورد افراد در  سوریه دارند، مثلا می گویند عده ای حضور داشته باشند و عده ای حضور نداشته باشند، باعث این شده است که تاکنون به هیچ نتیجه ای نرسیده ایم.

وزیر امور خارجه گفت: باید به شکل گیری ضوابط، هنجارها، نهادهای حکومتی و خواست مردم سوریه و تصمیم آنها احترام بگذاریم. چرا که این مسئله در نهایت می تواند به جنگ خاتمه دهد.

ظریف گفت: رئیس جمهور ایران در نیویورک تاکید کرد که ایران آمادگی همکاری با کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای برای پایان بحران سوریه را دارد.

حمله نظامی روسیه را در جهت مبارزه با تروریسم داعش می بینیم

وی در پاسخ به سوالی در خصوص اقدام نظامی روسیه در سوریه گفت: همه کشورها باید برای مقابله با افراط و تروریسم همکاری کند و ما اقدامات روسیه را در جهت مبارزه با تروریسم داعش می بینیم. همه می توانند در روند این مبارزه حضور داشته باشند.

وزیر امور خارجه ادامه داد: البته مبارزه با داعش تنها نمی تواند نظامی باشد بلکه ما نیاز به یک مبارزه فرهنگی با داعش داریم. اول اینکه باید برای همه دنیا اثبات کنیم که داعش هیچ ارتباطی با اسلام ندارد. از طرف دیگر باید بسیاری از اقداماتی که باعث رشد داعش می شود، متوقف گردد.

ظریف تصریح کرد: منابع اقتصادی داعش را باید خشک کنیم. فروش نفت و امکانات اقتصادی از جمله منابع اقتصادی این گروه است. منابع انسانی داعش نیز باید خشک و متوقف شود.

موضع‌گیری‌های آمریکا علیه ایران اعتبار بین‌المللی ندارد و مخدوش است

ظریف در ادامه این نشست خبری در پاسخ به این سئوال که وزیر امور خارجه آمریکا به دلیل آزمایش موشکی، ایران را متهم به نقض قطعنامه و برجام کرده است و از سوی دیگر در گزارشی ایران را متهم به نقض حقوق بشر کرده، واکنش شما به این اقدامات آمریکا چیست؟ گفت: موضع‌گیری‌های خلاف واقع ایالات متحده کار جدیدی نیست. متاسفانه آمریکا به جای پرداختن به واقعیات، چنین موضع‌گیری‌هایی را بیان می‌کنند و همین باعث شده است که مواضعش دیگر اعتباری نداشته باشد.

وی با بیان اینکه موضع‌گیری‌های آمریکا علیه ایران اعتبار بین‌المللی ندارد و مخدوش است، گفت: آمریکا از بزرگترین ناقض قوانین حقوق بشری و بین‌المللی یعنی رژیم صهیونیستی حمایت می‌کند. لذا آمریکا با این‌گونه اظهارنظرها فقط اعتبار بین‌المللی‌اش خدشه‌دار می‌شود.

آزمایش موشکی ایران هیچ ارتباطی به برجام ندارد

وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه آزمایش موشکی ایران هیچ ارتباطی به برجام ندارد، گفت: در برجام هیچ اشاره‌ای به بحث موشکی نشده است.

ظریف گفت: آزمایش موشکی ایران هیچ ارتباطی به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هم ندارد، چرا که هیچ یک از موشک‌های ایران برای توانمندی هسته‌ای طراحی نشده و تنها این آزمایش جهت دفاع مشروع از حاکمیت و تمامیت ارضی ایران بوده است و هیچ ارتباطی با قطعنامه‌ها ندارد.

وی خاطرنشان کرد: ایران همواره ثابت کرده که سلاح هسته‌ای هیچ جایی در دکترین دفاعی‌اش نداشته لذا موشک‌های ایران نیز برای حمل سلاح‌های هسته‌ای طراحی نشده است.

اشتاین مایر: باید اعتمادسازی کنیم

پس از پاسخ ظریف، اشتاین مایر نیز در واکنش به این سئوال گفت: ما در مرحله اعتمادسازی قرار داریم لذا تمام طرفین باید سعی کنند که اعتمادسازی کنند و من تقاضا می‌کنم حتی‌الامکان اعتمادسازی شود؛ هم از طرف ایالات متحده و هم از طرف دیگر طرف‌ها، تا بتوانیم از حساسیت‌ها بکاهیم.