به گزارش «نماینده» عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در جلسه استیضاح خود در صحن علنی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر "امروز سعی کردهام با بیان عملکرد این وزارتخانه مسائل مطرح شده توسط نمایندگان مجلس را پاسخ دهم" گفت: من امروز در مجلس آمدهام تا گزارشی از عملکرد وزارت راه و شهرسازی ارائه دهم که در این مدت چه اقداماتی انجام شده و چه کارهای مهمی صورت گرفته است.
وی ادامه داد: پاسخهای من در چند محور ارائه خواهد شد؛ محور نخست ارائه گزارشی از عملکرد وزارتخانه خواهد بود، پس از آن بحث اقتصاد مقاومتی است که پس از تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر اقتصاد مقاومتی این وزارتخانه اصول و چارچوب آن را در دستورکار قرار داد. محور بعدی بحث مبارزه با فساد است که بهشکل گستردهای در سطح وزارتخانه انجام شده است، بحث شفافیت، صداقت مبارزه با فساد را بهشکل گسترده در سطح وزارتخانه عمل کردیم. وزارت راه و شهرسازی وزارتخانهای است که بیش از ۱۲۰هزار میلیارد ریال قرارداد دارد و بحث مبارزه با فساد یک بحث بسیار بنیادی است که نمیتوان بهسادگی از کنار آن گذشت.
وزیر راه تصریح کرد: محور بعدی پرداختن به تمامی زوایای مطرح در موضوع مسکن مهر است که از طرف نمایندگان سؤالات بسیاری مطرح شده، من سعی میکنم به تمامی مسائل مطرح شده پاسخ دهم. در پایان نیز چگونه به تعهدات خودمان عمل خواهیم کرد را توضیح خواهیم داد.
آخوندی گفت: در ابتدا تصویر کوچکی را از عملکرد این وزارتخانه خدمت دوستان ارائه میکنم، موضوع امروز بحث اقتصاد ایران است که همه با آن آشنا هستید، در هر صورت قیمت نفت ۱۰۶دلاری به ۴۶ دلار کاهش پیدا کرده، امروز شاهد کاهش ۶۰درصدی درآمدهای نفتی هستیم، این مسئله برای همه شما محسوس است و با گوشت و پوست خود آن را حس میکنید، زیرا شما بودجه را تصویب کردید و در جریان همه جزئیات قرار دارید.
وی ادامه داد: ما امروز در تنگنای مالی بیمانندی در ایران قرار داریم، فکر نمیکنم این موضوع بر کسی پوشیده باشد و کاملاً مطمئن هستم میدانید امکان تخصیص اعتبارات عمرانی در سال جاری در چه وضعیتی قرار دارد. با تمام لطف و پیگیری سازمان برنامه و بودجه در حوزه حمل و نقل تمامی اعتباراتی که دریافت کردیم کمتر از هزار میلیارد تومان بوده است. از ۶هزار میلیارد تومان ما به این رقم رسیدهایم و بیش از ۱۲هزار میلیارد تومان قرارداد داریم، من در ادامه خواهم گفت که علیرغم همه این مشکلات چگونه توانستیم این قراردادها را عملیاتی کنیم و تعطیل نکنیم.
وزیر راه خاطرنشان کرد: شما میدانید که تمامی قدرت وامدهی بانکهای ایران به کمتر از ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی کاهش پیدا کرده است. تمامی تخصیصاتی که انجام میشود کمتر از ۳۰۰هزار میلیارد تومان است، حداکثر ۱۰۰هزار میلیارد تومان تسهیلات میتوان دریافت کرد که در بخش خدمات، صنعت و کشاورزی تقسیم شود. ما همت بسیاری برای خروج از رکود داریم که باید به اهداف تعیین شده برسیم، که البته کار بسیار سختی است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، آخوندی در ادامه گفت: در مسیر تهران به کرج فقط در روز ۱۰۰ هزار خودرو عبور میکند که اگر این به راهآهن حومهای بیاید متوجه میشویم که چگونه میشود در مصرف انرژی صرفهجویی و سوخت کمتری را مصرف کرد.
وی خطاب به نمایندگان افزود: اگر لازم باشد در بخش راهآهن گفتوگوی بیشتری با شما خواهم داشت تا متوجه شوید ما چگونه به دنبال افزایش سرعت هستیم و ما برقی کردن راهآهن تهران - مشهد را در حال عملیاتی کردن و افزایش سرعت آن به ۲۰۰ کیلومتر هستیم. ما مشغول راهآهن سریعالسیر ۳۵۰ کیلومتر در ساعت را در حال اجرا داریم که این از طرحهای بزرگ راهآهن است که در کشور ما کم سابقه است.
وی در بخش دیگری از سخنانش به شبکه راههای شهری و روستایی و اقدامات وزارت راه در این حوزه اشاره کرد و گفت: در این حوزه نمایندگان میدانند که برنامه اصلی ما شبکه راههای ایران را در جهت افزایش صادرات و نیز در جهت اقتصاد مقاومتی به شبکه راههای آسیایی متصل کنیم. تمام کریدورهای عبوری شمال - جنوب و شرق و غرب از ایران میگذرد که این بزرگترین مزیت نسبی و مزیت رقابتی ایران نسبت به سایر کشورهاست که ما باید از این مزیت حداکثر استفاده را داشته باشیم که لازمه آن این است که ما شبکه آزاد و راههای ایران را به ۵ هزار کیلومتر افزایش دهیم.
آخوندی تصریح کرد: ما باید بتوانیم تمامی شبکههای بزرگراهی ایران را افزایش دهیم و به شبکه راههای آسیایی متصل شویم و با تمام کشورهای منطقه ارتباط داشته باشیم. در سال گذشته ۱۵۰۰ کیلومتر آزادراه توسط بخش خصوصی سرمایهگذاری شده که ما آن را جلب کردهایم.
وی در همین زمینه احداث هر کیلومتر آزادراه را نیازمند صرف اعتباری ۱۰ میلیارد تومان دانست و تصریح کرد: یعنی ما برای این کار به ۱۵ هزار میلیارد تومان نیاز داریم که این مفهوم توجه به اقتصاد مقاومتی و بخش خصوصی و نیز جلب اعتماد سرمایهگذاران اقتصادی است. این حرفها شعار نیست بلکه تک تک آن آزادراههایی است که تحت ساخت است و به زودی تک تک آن افتتاح میشود و انشاءالله همه نمایندگان مجلس در حوزههای انتخابیهشان آن را خواهند دید.
وزیر راه تاکید کرد: در همین مدت در حوزه بهسازی راههای ایران، در سال ۹۲ که رشد بسیار زیادی نسبت به سال ۹۱ داشت، ۵ میلیون تن آسفالت ریختیم و در سال ۹۳ این میزان به ۱۰ میلیون تن افزایش یافت و امسال نیز ۱۵ میلیون تن آسفالت در راههای کشور خواهیم ریخت. سوال این است که کدام نماینده در حوزه انتخابیهاش راهها مورد ترمیم و مرمت قرار نگرفته باشد؟
آخوندی در تشریح برنامههای وزارت راه و شهرسازی در نگهداری شبکه راههای کشور اشاره کرد و گفت: اتفاق بزرگی در ارتقاء شبکه راهها و حفظ جان مردم در این حوزه انجام شده است. تمام مراکز خدماتی و بین راهی از طریق مناقصه در حال واگذاری است. چندصد مجتمع خدمات رفاهی در ایران برای سرمایهگذاری عرضه شدهاند و ما در واقع پشتوانه اصلی صنعت گردشگری هستیم که این صنعت برای رشد به حمل و نقل درست متکی است.
وزیر راه با بیان اینکه اینطور به بنده گفته شده که من چقدر روستا را میشناسم، تصریح کرد: بنده فقط یک جمله میگویم و هیچ ادعایی نیز ندارم و خاک پای مردم ایران هستم اما میگویم ۴ سال بنده در ابتدای انقلاب عضو شورای مرکزی جهاد سازندگی بودم و بعد از آن نیز ۶ سال رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بودم که کار ما در این مدت فقط در روستاها بوده است.
وی همچنین تصریح کرد: در سال گذشته ما یک ریال برای توسعه راههای روستایی بودجه نداشتیم اما علیرغم این شرایط ۳ هزار و ۵۰۰ کیلومتر راه روستایی ایجاد شد و در دوره بنده ۶۵۰۰ کیلومتر راه روستایی ایجاد شده است. بیش از ۲ هزار کیلومتر در هفته دولت امسال راه روستایی جدید افتتاح کردیم و نیز ۲۴۰۰ راه روستایی جدید را نیز روکش کردهایم.
آخوندی خطاب به نمایندگان گفت: اگر به هر دلیلی میخواهید استیضاح کنید حق قانونی شماست و ما هم باید پاسخگو باشیم اما خواهش میکنم که انصاف را در این موضوع رعایت کنید. باید با انصاف عمل کنید.
وی در بخش دیگری از سخنانش به موضوع ترانزیت و نقش آن در اقتصاد مقاومتی اشاره و تصریح کرد: در تمام بخشها، در حوزه ریل، دریا، زمین و هوا و تمام بخشها ترانزیت رشد اساسی در ایران داشته است. تعدادی از کاندیداهای ریاست جمهوری اظهار میکردند که ترانزیت میتواند یک منبع درآمد عمده برای کشور باشد که این اقدام عملی را ما برای رشد ترانزیت انجام دادهایم و بیش از ۱۲ درصد رشد در حوزه ترانزیت کشور صورت گرفته است که امیدواریم بتوانیم از این مزیت نسبی و رقابت ایران حداکثر استفاده را داشته باشیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مفهوم اقتصاد مقاومتی، توجه به نیروی انسانی جوان و شایسته ایران است اظهار داشت: ما در حوزه نظام مهندسی اقدامات بزرگی را انجام دادهایم که توجه مهندسان جوان را به این حوزه جلب کردهایم و شما خواهید دید که در انتخابات نظام مهندسی که در دو روز آینده برگزار خواهد شد چه اتفاق بزرگی در ایران رخ خواهد داد و میزان مشارکت را میتوانید با دورههای قبل مقایسه کنید.
آخوندی در بخش دیگری از سخنانش به حقوق شهروندی و میزان رعایت آن در وزارت راه و شهرسازی اشاره کرد و گفت: ما چند امکان شفافیت و دسترسی آزاد مردم به اطلاعات را فراهم کردهایم. این کارها در سطح دانش فنی پیشرفتهترین کشورهای جهان است. ما ۵۷۰ خدمت را عرضه میکنیم. من مطمئنم که هیچ دستگاهی این کار را انجام نداده است. ما برای این ۵۷۰ خدمت یک سیستم برخط ایجاد کردیم که از این طریق در هر جای ایران و برای همه مردم هر کس با هر مشکلی که در رابطه با خدمتی که به ما مرتبط باشد، میتواند به این سیستم مراجعه کرده و پاسخش را دریافت کند که این یک اتفاق بزرگ در بحث دولت الکترونیک است که یقین دارم در تمام ایران بیسابقه است.
وی همچنین به سامانه بانک جامع اطلاعات حمل و نقل ایران اشاره کرد و اظهار داشت: به جای اینکه این آمارها وسیله کسب و کار عدهای خاص باشد را آن به آمار جامع تبدیل کردهایم و در اختیار مردم ایران است که همه میتوانند با مراجعه به سامانه سجای وزارت راه آن را مشاهده کنند که از این طریق تمام شهروندان ایران تمامی اطلاعات را دارند. ما برای اولین بار سامانه طرح و پایش پروژه ها را در وزارتخانه به شکل شفاف اجاره کردیم و هر کس از وزارتخانه ما هر پروژهای بگیرد نامش در آنجا ثبت میشود.
وی تصریح کرد: در این وزارتخانه پروژههایی بود که یک شرکت ۳۰۰ طرح آن را گرفته بود اما امروز همه این پروژهها در سامانه است و دیگر اینکه کسی بخواهد با لابی پروژهای بگیرد امکانپذیر نیست که این شفافیت و رقابت را ایجاد کرده است.
آخوندی افزود: از طریق این سامانه هر اطلاعاتی که بخواهید در هر کجای ایران در اختیار قرار میگیرد. این سامانه دسترسی به تمامی دوربینهای نظارت تصویری راههاست و تمام دوربینهایی که ابزار کار راهداری و مدیران بوده است، الان در اختیار تمام شهروندان ایران است و هر دوربینی را در هر جادهای در ایران بخواهید، میتوانید بر روی این سامانه ببینید و میتواند ببیند که چه اتفاقی در جاده افتاده است که این بهترین تاثیر را در جهت مدیریت سفر دارد که در سال ۹۳ از این طریق توانستهایم تراکمهای بزرگ سفرهای شمال را نسبت به سال ۹۲ سامان دهیم و در سال ۹۴ نیز بیشتر از این ساماندهی خواهیم کرد.