به گزارش «نماینده»، چهارمین ساخته سینمایی «عبدالحسن برزیده» بعد از ۱۱ سال دوری از سینما با سوژه ای ملتهب از اصطکاک های سیاست خارجی ایران و ماجرای بین ایران و طالبان در آستانه اکران است.
«مزار شریف» که در بخش سودای سیمرغ سی و سومین جشنواره فیلم فجر نیز حضور داشت و جوایزی از آن خود کرد، ماجرای حمله به کنسولگری ایران و کشتار دیپلماتهای ایرانی را در ۱۷ مرداد ۱۳۷۷ در شهر مزار شریف، بر اساس روایت تنها شاهد زنده ماجرا به تصویر میکشد.
در این حادثه هشت نفر از دیپلماتهای ایرانی کشته میشوند و تنها «الله مدد شاهسون» بازمانده این حادثه است که جان سالم به در می برد و راهی سفری طولانی با پای پیاده میشود که ۲۰ روز لبریز از رنج و خطر را برای او به دنبال دارد.
هرچند سیاست مردان ترجیح دادند این واقعه در سکوت به فراموشی سپرده شود اما با گذشت زمان و افشای ابعاد مختلف این حادثه انتقادات بسیاری متوجه دستگاه سیاست خارجی و امنیتی دولت وقت در عدم اتخاذ تصمیم درست برای حفظ جان دیپلمات های ایرانی شد و به همین خاطر به چنین سوژه ای جسارت خاصی را طلب می کرد.
یکی از مسائل حساسیت برانگیز این واقعه چرایی ماندن دیپلماتها در آن موقعیت خاص در مزارشریف است. در ارتباط با این اتفاق در فیلم پرداخت هایی صورت گرفته اما داستان اصلی آن به نجات جان تنها بازمانده معطوف شده و شک و ابهاماتی که در خصوص خود وی وجود دار و به همین علت به محض بازگشت مورد بازجویی قرار می گیرد.
برزیده پس از اکران فیلمش در جشنواره فجر در این خصوص گفت: «متأسفانه مسئولان در آن زمان در قبال این اتفاق سکوت کردند و خانوادههای شهدا و قربانیان آن حادثه قربانی این سکوت شدند، من امروز با نمایش این فیلم سیمرغ بلورینم را از جشنواره گرفتم چرا که توانستم و سعی کردم تا حدودی وظیفهام را به عنوان یک شهروند در این رابطه انجام دهم.»
وی در جای دیگری نیز در این خصوص گفته بود: «متأسفانه حتی از یک عذرخواهی ساده هم از داغداران این ماجرا نکردند و حتی مورد بی مهری قرار گرفتند. امیدوارم با ساخت این فیلم این عذرخواهی را رسما اعلام کنند و یاد بگیرند جایی که اشتباه کردیم باید صادقانه بپذیریم.»
شیوه ساخت این فیلم نیز در نوع خود ویژه است. چرا که بیشتر تصویر برداری آن یک سوله و در دکورهایی که توسط گروه صحنه پردازی فیلم ساخته شده بود صورت گرفته است و از جلوه های فنی برای واقعیت بخشی بصری برای آن استفاده شده است.
کارگردانی فیلم مزار شریف بیشتر از اینکه دنبال نمایش صحنههای خشونتبار جنگ باشد یا دنبالهرو سینمای جنایی و معمایی، به روایت یک قصهی ساده اکتفا میکند. قصه ای یکخطی بدون شاخوبرگ که تنها ویژگیاش فلاشبک تنها فرد بازمانده است که جریان را از آغاز دنبال میکند.
«مزار شریف» محصول حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی است که حسین یاری و مسعود رایگان و مهتاب کرامتی بازیگران اصلی ان هستند. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: "داستان کشتار دیپلمات های ایرانی در کنسولگری ایران در شهر مزار شریف افغانستان است که به دنبال حجوم نیروهای طالبان منجر به شهادت ۱۰ تن از کارکنان کنسولگری ایران شد. "