به گزارش «نماینده»، بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در مصاحبه با شبکه المنار لبنان، که توسط عمرو ناصف، انجام شد، تاکید کرد: اگر حمایت مردمی در طول چهار سال و نیم بحران سوریه نبود ما نمیتوانستیم پایدار بمانیم. در حال حاضر ما در درجه اول روی مردم سوریه و بعد بر دوستان سوریه در منطقه و جهان حساب باز میکنیم.
وی در خصوص اینکه بحران سوریه به ساعات پایانی خود رسیده است، گفت: تا زمانی که اساس مشکلات در سوریه حل نشود نمیتوانیم در خصوص اینکه بحران به ساعات پایانی خود رسیده، صحبت کنیم. زمانی که به مرحلهای رسیدیم که کشورها توطئه علیه سوریه و ریختن خون مردم این کشور و حمایت مالی و تسلیحاتی خود از تروریستها را متوقف کردند در آن زمان میتوانیم بگوییم که بحران به ساعات پایانی خود رسیده است. زمانی که حمایت خارجی از تروریسم متوقف شود مبارزه با تروریستها آسانتر خواهد بود. در حال حاضر ما شاهد تحولاتی در جهان هستیم اما این تحول یک چیز است و رسیدن به پایان بحران چیز دیگری است.
بشار اسد تصریح کرد: روند سیاسی بحران سوریه باید میان گروههای سوری مستقل و مردم این کشور باشد تا تاثیر لازم را داشته باشد نه به صورت کنونی که میبینیم. روند سیاسی با قدرتهای مرتبط با خارج در ارتباط است. روند سیاسی برای حل بحران سوریه و پیشرفت این کشور ضروری است اما تاکنون عوامل ضروری باعث نشده تا با این مذاکرات به نتیجه نهایی برسیم به ویژه در حال حاضر همچنان حمایت از تروریسم ادامه دارد.
رئیس جمهوری سوریه در خصوص نقش عمان در نزدیک کردن دیدگاهها و نشستهایی که در خصوص حل بحران سوریه برگزار کرده گفت: دیدارهای عمان با هدف اطلاع یافتن از دیدگاههای سوریه در خصوص چگونگی حل بحران این کشور صورت گرفته و آنها برای رسیدن به یک چیز مشخص به فضای منطقهای و بین المللی نگاه میکنند و ما خواهیم دید که اوضاع تا کجا پیش خواهد رفت.
وی در خصوص تجاوزات اسرائیل به حاکمیت سوریه تاکید کرد: مساله مهمتر از تجاوز اسرائیل تروریستها هستند اقداماتی که تروریستها انجام میدهند بسیار خطرناکتر از اقدامات اسرائیل است اگر بخواهیم با اسرائیل مقابله کنیم باید ابتدا با ابزارهای آن در داخل سوریه مواجه شویم و این مساله باید در داخل سوریه نهایی شود و در نتیجه پس از این هیچ کسی نمیتواند به تجاوز علیه سوریه بپردازد نه اسرائیل و نه هیچ کس دیگر.
اسد تاکید کرد: این مساله دشواری است که یک فرد یا یک فرستاده با موافقت آمریکا و غرب به روسیه برود و فردی بیطرف باشد. روابط با فرستادگان بینالمللی و از جمله استفان دی میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه یک رابطه ابزاری است و اگر آنها طرحی را ارائه نکنند که در برگیرنده منافع ملی ما باشد ما هرگز از آنها حمایت نمیکنیم.
وی تاکید کرد: آمریکا همواره در طول تاریخ اظهاراتی دروغین داشته و این یک مساله واضح در سیاست آمریکاست اما سیاست روسیه یک سیاست اصولی و ثابت است. روسیه از شخص یا یک رئیس جمهور خاص حمایت نمیکند اما از حاکمیت کشورها و تصمیم مردم آنها حمایت میکند. ما به روسها اطمینان و اعتماد زیادی داریم و برای ما ثابت شده است که روسها افرادی راستگو هستند و مسکو روابط بسیار قوی با دمشق دارد.
وی ادامه داد: تنها زمانی که سوریها در کنار هم برسر میز مذاکره بنشینند میتوانند به توافق برسند و روسیه هیچ چیزی را بر ما تحمیل نمیکند. دیدارهایی که در مسکو صورت گرفته میتواند به عنوان مقدمهای برای ژنو ۳ یا مسکو ۳ باشد. با این حال این مساله بستگی به فضای بینالمللی دارد.
اسد در خصوص ضوابط مواضع سوریه نسبت به طرح حل بحران گفت: در درجه اول حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه مهمتر است و تصمیم مردم سوریه به این معناست که هرگز هیچ دیکتهای را از هیچ طرفی قبول نمیکنند و تصمیم گیری نهایی باید یک تصمیم ملی و شفاف باشد. هرگونه طرحی باید بر مبارزه با تروریسم متمرکز باشد و این مساله باید به عنوان اولویتی در نظر گرفته شود.
وی در خصوص طرحهایی در مورد تدوین مجدد قانون اساسی یا اجرای انتخابات تحت نظارت بینالمللی و درباره اینکه آیا این طرحها مداخله در امور سوریه محسوب میشود، گفت: تا زمانی که این مساله بنا به تصمیم مردم سوریه و براساس مذاکرت ملی باشد هیچ مشکلی در آن وجود ندارد اما انتخابات با نظارت بینالمللی مداخله در حاکمیت سوریه است.
بشار اسد گفت: در انتخابات سابق ریاست جمهوری با تعدادی از کشورها برای اعزام ناظر برای انتخابات توافق کردیم. زمانی که ما انتخابات شفاف را برگزار میکنیم در واقع با دوستانمان برای تاکید و تقویت موضع آنها همکاری کردهایم چراکه آنچه که در سوریه رخ میدهد این است که یک روند سیاسی درست و بویژه روند دموکراتیک است. اما اگر نهادهای بینالمللی بخواهند مسئولیت نظارت را در انتخابات برعهده بگیرند باید ابتدا ثابت شود که آنها بیطرف هستند.
رئیس جمهوری سوریه در خصوص رابطه بحران این کشور با توافق هستهای ایران گفت: طرفهای قبلی تلاش کردند تا به هر صورتی ایران را قانع کنند که پرونده سوریه بخشی از پرونده هستهای است و هدف آنها این بود که ایران از برخی مسائل به خاطر روابط با سوریه کوتاه بیاید. موضع ایران در خصوص این مساله موضعی سرنوشت ساز بوده است و کاملا با این مساله مخالفت کرده که این مذاکرات درباره پرونده دیگری جزو پرونده مذاکرات هستهای باشد. این تصمیم ایران تصمیمی درست و هوشیارانه بود.
اسد گفت: اگر ما بخواهیم به مساله دوم در این زمینه بپردازیم باید این سوال را مطرح کنیم که آیا سوریه قربانی است. باید جواب دهیم که خیر. زمانی که همپیمانان سوریه قوی باشند سوریه نیز قوی است و زمانی که آنها ضعیف باشند سوریه نیز ضعیف است این یک معادله بدیهی است. اگر این مساله مطرح شود که پایداری سوریه همان چیزی است که منجر به توافقنامه هستهای شده است در این مساله نوعی سادگی وجود دارد. چرا که توافقنامه هستهای یک روند طولانی برای مردم ایران داشته است. پس از انقلاب اسلامی ایران از نظر علمی در این زمینه مشغول به فعالیت شد. مرحله مهمتر نیز زمانی بود که ایران سالها در برابر فشارها مقاومت کرد و همچنان به آرمانهای خود پایبند ماند.
وی درباره روابط با ایران گفت: از ائتلاف ما با ایران سه دهه و نیم گذشته است روابط ما بسیار قوی است و ما همپیمان هستیم. زمانی که جنگ ظالمانه علیه ایران آغاز شد ما در کنار این کشور بودیم و زمانی که جنگ ظالمانه علیه سوریه آغاز شد این کشور در کنار ما بود. در خصوص این مساله نیز چیز جدیدی وجود ندارد.
اسد ادامه داد: در حال حاضر افقهای جدیدی مقابل ایران در عرصه بینالمللی باز شده است. افقها برای ایران گستردهتر شده تا در فضای بینالمللی عرض اندام کند. افقهایی که پیشتر وجود نداشت. قدرت ایران بر قدرت سوریه تاثیر خواهد گذاشت و پیروزی سوریه نیز بر پیروزی ایران تاثیر میگذارد. مساله در این نیست که ما بیشتر به هم نزدیک شویم چرا که ما اساسا به هم نزدیک بودهایم و دیدگاههای مشابه و اصول واحدی داریم. ما یک محور هستیم و آن محور مقاومت است. این اصول اساسی تغییر نمیکند البته ممکن است بعضی تاکتیکها و روشها تغییر کند.
رئیس جمهوری سوریه در خصوص احساسات شهروندان این کشور و ناخرسندی آنها از وضعیت کنونیشان گفت: ما از مردم سوریه عذرخواهی میکنیم چرا که شرایط آنها را واداشته تا حتی به عرب بودن خود نیز کافر شوند. این واقعیت بیشتر شهروندان است. این مساله آنها را واداشته تا عرب اصیل و واقعی را با برخی عربهایی که کاملا احساسات و منافع متفاوتی دارند، یکی بدانند. همچنین ما میبینیم که اخوان المسلمین و گروههای تندرو و تروریستی از لفظ اسلام استفاده میکنند. آنها معتقدند هر کسی که از لفظ اسلام یا مسلمان استفاده کند مسلمان واقعی است اما این درست نیست. در حال حاضر و در جهان کنونی هدف جنگهایی که صورت میگیرد سرنگونی نظامها نیست بلکه هدف نهایی ضربه زدن به هویت ملتهاست و اگر ما هویت خود را نادیده بگیریم به دشمنانمان هدیهای را دادهایم و این دشمنان دیگر نیازی به مداخله نظامی یا انجام اقداماتی از طریق تروریستها ندارند.
بشار اسد در خصوص هماهنگی میان سوریه و عراق که با یک خطر مواجه هستند، گفت: هماهنگی با عراق برای ما تاثیر منفی نداشته است. عراقیها نیز به این مساله پی بردهاند که دشمن ما یکی است و نتایج جنگ علیه این دشمن نیز یکی است. آنچه که در عراق رخ خواهد داد بر سوریه تاثیر میگذارد. اوضاع سوریه نیز بر عراق تاثیر متقابل دارد. زمانی که در جنگ متحد شویم مثل آنچه که در حال حاضر میان ما و حزب الله لبنان مشاهده میشود در این صورت نیز میدان جنگ برای ما یکی است و زمانی که تفنگ خود را به سمت دشمنان بگیریم به نتایجی بهتر دست خواهیم یافت.
وی درباره تفاوت میان حزب الله در خاک سوریه و افراد مسلح دیگر در این کشور گفت: تفاوت میان آنها مشروعیت حزبالله است. چرا که حزب الله با موافقت دولت سوریه دست به اقدامات خود در این کشور میزند. دولت سوریه یک دولت مشروع و نماینده مردم این کشور است. سوریه یک کشور منتخب است و حمایت بیشتر سوریها را در اختیار دارد در نتیجه حق دارد از برخی گروهها بخواهد از مردم سوریه دفاع کنند. اما گروههای دیگر تروریستی هستند و برای کشتن مردم سوریه آمدهاند آنها اراده مردم سوریه و دولت این کشور را ندارند.
اسد درباره روابط شخصی خود با سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان گفت: درباره این روابط من نمیتوانم از طرف خودم حرف بزنم اما میتوانم از طرف دیگر یعنی از طرف سیدحسن نصرالله صحبت کنم چرا که روابط بسیار مستحکمی میان ما وجود دارد و هر کسی که این روابط را دنبال کند میبیند که این روابط با صداقت و شفافیت همراه است. چرا که سیدحسن نصرالله فردی به معنای کامل کلمه صادق و اصولی و وفادار و پایبند است. این روابط روابط یک کشور مقاوم با فرد مقاوم و واقعی است که پسر خود را برای دفاع از لبنان و وطن تقدیم کرد. این وجه دیگر روابط ماست.
وی در خصوص جنگ رسانهای عربستان گفت: جنگ رسانهای عربستان هیچ ارزشی ندارد اگر عربستان در اساس از تروریسم حمایت کرده پس این اقدامات هیچ ارزشی ندارد. تندروی یکی از نشانههای موضع آمریکاست. اقدامات آمریکا در حال حاضر شاید تنها به پیروزی تروریسم و ثبات آن منجر شود. آمریکا میگذارد تا اوضاع به سمت تنش و تضعیف کشورها پیش برود.
اسد در خصوص اظهارات مسئولان اردنی درباره ایجاد منطقه حائل در سوریه گفت: زمانی که یک دولت یا یک مسئول در این باره صحبت میکند ما باید در خصوص میزان استقلال این مسئول سوال کنیم. تاکنون بیشتر کشورهای عربی براساس سیاستهای آمریکا پیش رفتهاند و خود هیچ گونه نقشی ندارند.
وی درباره روابط با مصر نیز گفت: ما خواهان روابط با مصر هستیم و حتی در زمانی که محمد مرسی، رئیس جمهور مخلوع مصر به سوریه اهانت کرد ما هرگز برای اهانت به مصر تلاش نکردیم و روابط میان دو کشور قطع نشده است. ما از مصر میخواهیم تا نقش یک کشور کارآمد و دوست را بازی کند که کمکی به بقیه کشورها باشد. سوریه در یک خندق با ارتش مصر قرار دارد و مردم مصر نیز به مقابله با تروریستها میپردازند.