شناسهٔ خبر: 106848 - سرویس سیاست
منبع: فارس

ظریف: تحریم با انتخابات شکست خورد

وزیر امور خارجه با بیان اینکه تحریم با انتخابات ریاست جمهوری در ایران شکست خورد، گفت: حماسه سیاسی، پشت تحریم‌ها را شکست.

به گزارش «نماینده» محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان عصر امروز (سه‌شنبه) در مراسم یادمان آیینه داران آفتاب که به منظور پاسداشت شهدای حزب موتلفه برگزار شده بود، به ایراد سخنرانی پرداخت.

وی در ابتدای سخنانش به شرایط کنونی جهان اشاره کرد و با گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل گفت: جهانی که دنیا به آن عادت کرده بود یعنی جهان دو قطبی، دو قطب بزرگ نظامی که هر یک می‌توانست با سلاح‌های مرگبار خود جهان را صدها بار نابود کنند، فروپاشید و نظام جدیدی جایگزین آن نشد.

وی با بیان اینکه قبل از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و شکستن دیوار برلین برخی فکر می‌کردند نظام دو قطبی با نظام تک قطبی آمریکا محور جایگزین خواهد شد و در این همین راستا فجایع زیادی مرتکب شدند، یادآور شد: ولی علیرغم این کارها نظام جدیدی جایگزین نشد.

ظریف افزود: از سال ۹۰ میلادی دنیا در حال گذار است و مقام معظم رهبری در چند مورد از آن به عنوان پیچ حساس و خطرناک روابط بین الملل و جهان در حال گذار یاد کردند.

وی گفت: خاصیت این نظام آن است که نظام قبلی فروپاشیده و هیچ نظامی جایگزین آن نشده است و دنیا در حال تکاپو است که از همه سرمایه‌های خود استفاده کند تا جهان با منافع هر یک از بازیگران تطابق داشته باشد.

وزیر خارجه با بیان اینکه در جهان در حال گذار چند اتفاق عمده افتاده است، گفت: یک اتفاق این است که بازیگران متکثر شده‌اند در حالی که در قبل فقط دولت‌ها نقش بازی می‌کردند، اما امروز شاهدید در بعد منفی القاعده و داعش می‌توانند در دنیا نقش بازی کنند و در بعد مثبت گروهی مثل حزب‌الله در دنیا نقش بازی می‌کند و اینها پدیده‌هایی است که می‌تواند فرصت باشد یا تهدید، ولی فی حد ذاتهم پدیده‌های مثبتی است و به شما اجازه داده از زندانی که توسط قدرت‌های بزرگ ایجاد شده خارج شده و شرایط جدیدی ایجاد شود.

وی افزود: در بعد دیگر علاوه بر متکثر شدن بازیگران، ابعاد قدرت‌ها هم متکثر شده و  قدرت‌های دیگری وارد بازی شدند مثل قدرت‌ اقتصادی و ...

ظریف ادامه داد: با فروپاشی نظام دو قطبی ابعاد قدرت تعدد و تکثر بیشتری پیدا کرد و شما قدرتی پیدا کردید به نام قدرت معنایی.

رئیس دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: امروز هزینه‌ای که دولت آمریکا می‌کند که سربازان آن زبان و فرهنگ کشورهایی که در آنجا عملیات انجام دهند را آموزش ببینند شاید از کل هزینه نظامی ما بیشتر است، چون به این واقعیت پی بردند کسی که تفنگ دستش است زمانی موفق است که بتواند بر قلب‌ها و مغزها تاثیر بگذارد. این ابعاد معنایی قدرتی است که ما در انقلاب اسلامی متبلور کردیم و این شد مبنای قدرت ما.

وی با یادآوری این نکته که البته سایر ابزارهای قدرت نابود نشده‌اند، خاطرنشان کرد: ابزارهای قبلی قدرت هنوز هم هستند، ولی قدرت نظامی دیگر حرف اول را نمی‌زند.

ظریف پرسید: چرا اوباما و کری در مصاحبه‌‌های خود می‌گویند ما به این نتیجه رسیدیم که نمی‌توانیم مردم ایران را وادار کنیم حرف ما را بپذیرند و چه اتفاقی در دنیا افتاده که آمریکا با همه قدرت نظامی احساس عجز می‌کند و اوباما می‌گوید اگر می‌توانستم یک پیچ و مهره از صنعت هسته‌ای ایران باقی نمی‌گذاشتم؟ البته متاسفانه در داخل به جمله بعدی آن توجهی نشده که می‌گوید «نمی‌توانیم».

ظریف با اشاره به فرمایش امام راحل مبنی بر اینکه آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند، گفت: امام به ابعادی از قدرت توجه کرده بودند که امروز نظریه‌پردازان روابط بین‌الملل به این قدرت می‌گویند قدرت نرم. در این بعد قدرت، فرهنگ مقاومت و ایثار و شهادت می‌شود ابزار قدرت ملی.

وزیر خارجه گفت: ۱۰ سال کل دنیا را بسیج کرده و شدیدترین تحریم‌ها را علیه ایران اعمال کردند، ولی هیچ نتیجه‌ای حاصل نشد.

وی گفت: تحریم با انتخابات ریاست جمهوری در ایران شکست خورد. حماسه سیاسی، پشت تحریم‌ها را شکست.

وزیر خارجه با ذکر این نکته که تحریم ممکن است فشار اقتصادی ایجاد کند، یادآور شد: ولی آنها نتوانستند به اهدافشان برسند و این فشار نتوانست به هدف فاصله انداختن بین دولت و ملت ایران دست یابد.

ظریف با بیان اینکه حد اعلای مقاومت و ایستادگی مردم، فرهنگ ایثار و شهادت است، گفت: این فرهنگ در اعماق مردم است و فرهنگ امام حسین از این مردم جداشدنی نیست. این فرهنگ ابزار قدرت است و مبنایی است که شما می‌توانید مذاکره کنید و به طرف مقابل بگویید حق نداری زور بگویی. اگر با این فرهنگ سیاست خارجی را در نظر بگیرید می‌بینید شما باید از همه ابزارهایی که این هدف را تقویت کند، استفاده کنید.

وی گفت: بهانه هسته‌ای برای این بود که ایران را از قدرت معنایی خود تخلیه کنند.

ظریف با بیان اینکه ما هیچگاه به دنبال بمب نبودیم، اظهار داشت: اگر نگرانی رژیم صهیونیستی از بمب هسته‌ای بود، پس چرا هنوز نگران است؟ چون نگرانی‌اش از قدرت معنایی ایران است. آمده زیرآب قدرت معنایی ما را در منطقه بزند و فشارهای مالی و فرهنگی فراوانی به مردم ما وارد کند.

وی در توضیح فشار فرهنگی افزود: خواندن رشته مکانیک برای دانشجوی ایرانی ممنوع بود.

رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه ایران قدرت اول منطقه است و با اشاره به پروژه امنیتی سازی ایران که از سوی رژیم صهیونیستی در منطقه دنبال می‌شد، گفت: این پروژه به نتیجه‌ای نرسید.

ظریف با بیان اینکه این رژیم تصور دشمن انگاری از ایران در جهان ایجاد کرده بود که از مبنا و بن قدرت معنایی ایران را بزند، افزود: آن ساختمان فروریخته است.

وی خاطرنشان کرد: هیچکس الان در دنیا ایران را تهدید نمی‌داند، بلکه رژیم صهیونیستی را تهدید می‌دانند.

وزیر خارجه افزود: شما فکر می‌کنید چه کسی باعث قدرت این نظام شده؟ و اینکه چه چیزی باعث شده پیام امام و نظرات رهبری و پیام ایشان به جوانان اروپا و آمریکا در دنیا شنونده داشته باشد؟ اگر کسی بخواهد از نظام جمهوری اسلامی تهدیدی علیه دنیا بسازد باید با این مبنا مقابله کرد.

وی با بیان اینکه ما از ابتدا عامل امنیت ساز و کشوری امنیت ساز بودیم، افزود: ایران به لحاظ جغرافیا، امکانات مادی و معنوی برای کسی تهدیدی نیست. برخی احساس خفگی استراتژیک می‌کنند، ما احساس آرامش استراتژیک می‌کنیم. ایران ثبات ساز است. باید مبانی دروغ رژیم صهیونیستی فرو می‌پاشید.

وزیر خارجه گفت: آنچه نتانیاهو را زجر می‌دهد این است که نگران این است که ساختمانی که با میلیاردها هزینه ایجاد شده بود، فروبپاشد.

وی با ذکر این نکته که گرچه فروپاشی تحریم‌ها برای توسعه کشور و اینکه مردم احساس آرامش کنند، موثر بود، اظهار داشت: امیدوارم این فرهنگ که برای ما عزت آفرید و دنیا این عزت ما را پذیرفته به عامل تحقیر ایران تبدیل نشود.

ظریف اضافه کرد: بپذیرید توانی به لطف انقلاب و مقاومت مردم و به لطف امام زمان به ما داده است و من در لحظه لحظه مذاکرات این را باور کردم و همه مدیون این فرهنگ ایثار، شهادت و مقاومت و بزرگوارانی است که این راه را ادامه دادند.

در این مراسم فرزندان شهید لاجوردی و شهید اندرزگو، برادر محمدعلی رجایی، برادر محمدجواد باهنر و فرزند شهید سید مهدی عراقی از محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه تقدیر کردند.