به گزارش «نماینده» سید عباس عراقچی در نشست بررسی «برجام» که صبح امروز در موسسه اطلاعات برگزار شد، ضمن تبریک از بابت توافق هسته ای اخیر، اظهار داشت: میخواهم به خودمان این توافق را تبریک بگویم و آن را باید جشن گرفت و تمام قد از این توافق دفاع میکنم.
وی ادامه داد: یکی از دستاوردهای این توافق، بالا بردن سطح شعور و بلوغ سیاسی است و سراغ ندارم که تا این حد بحث جدی صورت گرفته باشد.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای با بیان اینکه در طول مذاکرات خیلی به ما فشار وارد شد، افزود: اما این فشارها مبارک بوده و چند صدایی و شعور سیاسی در ایران را اثبات کردهایم.
عراقچی با اشاره به اینکه در خصوص تحریمها خیلی مباحث مطرح شده که آیا اول ما اقداماتمان را انجام دهیم یا اینکه اول تحریمها برداشته شود؟ اظهار داشت: اصل مذاکره بر بیاعتمادی است و آنها به ما اعتماد ندارند و ما هم به آنها اعتماد نداریم.
وی گفت: در نهایت کار، درجهای از ریسکپذیری به هر ترتیب باید وجود داشته باشد و در بحث تحریمها همواره این نکته وجود داشته است که به دلیل عدم اعتماد باید اول تحریمها برداشته شود یا اینکه بالعکس اول ما تعهدات خود را اجرا کنیم؟
معاون وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه در نهایت این مباحث منجر به این شد که اقدام هر دو طرف همزمان باشد، تصریح کرد: مشکل اینجاست که کاری که ما باید انجام دهیم، ممکن است چند ماه به طول بیانجامد، اما برداشتن تحریمها سریع صورت میگیرد.
عراقچی تصریح کرد: وقتی این مرحله ـ که حداکثر ۹۰ روز فرصت است ـ انجام شود و مراحل قانونی توافق در مجلس و کنگره طی شود، به روزی میرسیم که روز توافقنامه نامیده میشود.
وی با بیان اینکه در روز توافق، آمریکا و اروپا تحریمهای اقتصادی را لغو یا متوقف میکنند، گفت: تحریمهای شورای امنیت هم قبل از این روز لغو شده است، اما زمانی این توافق اجرا میشود که ما کارهایی که به آن متعهد شدهایم، انجام دهیم و تعهدات خود را انجام خواهیم داد و در نهایت به روز اجرا خواهیم رسید.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای گفت: بنابراین هیچ فرمول دیگری برای همزمانی اجرای توافق توسط دو طرف وجود نداشت.
عراقچی با اشاره به محدودیتهای تسلیحاتی و موشکی ادامه داد: محدودیتهای تسلیحاتی و موشکی هم در فاصله معقول برداشته میشود و در جدولی که وجود دارد، این مشخص شده است.
وی با اشاره به مشکلات سوئیست افزود: در مورد سوئیست طبق قوانین اروپا فقط علیه کسانی که اسامی آنها در لیست تحریم وجود دارد، برداشته نمیشود و این افراد کسانی هستند که سوئیست هم حق کار کردن با آنها را ندارد.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای با بیان اینکه سوئیست به دلیل دارا بودن اثر روانی تحریم و خطر اعتبار شرکتها با ایران کار نمیکردند، گفت: اثر تحریمهای سوئیست ۹۰ درصدش روانی بود که علیه ایران وجود داشت و خیلی از کمپانیها، منعی برای کار کردن با ایران نداشتند، اما با ایران کار نمیکردند.
عراقچی افزود: یک دستاورد دیگر فرو ریختن مبنای روانی تحریمهاست و هر کس که از لیست تحریمها خارج شود، سوئیست هم علیه آن اجرا نخواهد شد و ۸۰۰ نهاد و فرد در ایران از تحریمهای سوئیست خلاص خواهند شد.
وی با بیان اینکه متن توافق متوازن است، اظهار داشت: خود توافق نیز متوازن است، زیرا هر دو طرف به خواستههای خود رسیدند. ولی آیا طرف مقابل ما خواستهاش تغییر رژیم و رفتار سیاسی ایران بود که اینطور نبود و آنها از مدتها پیش از این هدف خود منصرف شدهاند و میخواستند تنها از رفتن ایران به سمت سلاح هستهای جلوگیری کنند.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ادامه داد: آنها میخواستند از زمانی که ایران اراده میکند، به سمت سلاح هستهای برود، یک سال طول بکشد و این هم تنها برای ۱۰ سال است و آنها از طریق برخی محدودیتها و بازرسیها، به این رسیدهاند.
عراقچی با بیان اینکه خواسته ما خارج شدن از فضای امنیتسازی علیه ایران بوده است، گفت: ما میخواستیم از فضای ایرانهراسی و شیعههراسی و اجماع علیه ایران خارج شویم.
وی تصریح کرد: اینکه ۶ قطعنامه ذیل فصل هفت در شورای امنیت لغو میشود و یک قطعنامهای ذیل فصل ۶ صادر میشود، نشاندهنده این است که ما به خواسته دیگر خود رسیدهایم و آن تثبیت برنامه هستهای از نظر شورای امنیت بوده است.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه یک چشمانداز صنعتی- تجاری داشتهایم، تصریح کرد: این برنامه طی ۱۰ الی ۱۵ سال به اهداف خود خواهد رسید.
وی ادامه داد: لغو تحریمها خواسته دیگر ما بود که این هم اتفاق خواهد افتاد و اینکه ایران تثبیت برنامه هستهای خود را از شورای امنیت گرفته است، در تاریخ این شورا سابقه نداشته است.
عراقچی افزود: از همه اینها مهمتر این بود که در یک دعوای ۱۲ ساله ما حرف خود را به کرسی نشاندیم و اینکه ما وارد یک معرکه ۱۲ ساله شدیم و با طرف غربی که موضعش عدم غنیسازی در ایران بود و با ۶ قطعنامه میخواست جلوی غنیسازی را بگیرد، توانستیم با یک قطعنامه این قطعنامهها را کنار گذاشته و آنها با ما همکاری کنند.
وی با اشاره به مخالفت اسرائیل به توافق هسته ای اظهار داشت: هنوز نتانیاهو بالبال می زند که یک سانتریفیوژ هم به ایران داده نشود و این دعوا به نفع ایران حل شده است.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان تصریح کرد: آنهایی که دشمن را از تهدید نظامی مایوس کردند، مردم بودند و دستاوردهای ما مدیون ایستادگی، توان دفاعی و تلاش دانشمندان هسته ای ما بوده است.