به گزارش نماینده به نقل از خبرگزاری ها معاون وزیر امور خارجه صبح امروز در یک نشست خبری مانع عمده ای که برای پیشرفت مذاکرات وجود دارد را فقدان اعتماد نزد هیئت ایرانی در خصوص چگونگی ادامه مذاکرات برشمرد و افزود: به خاطر مسائلی که در دوره قبلی مذاکرات در ژنو پیش آمد و اختلاف دیدگاه هایی که در طرف مقابل بود مذاکرات به خوبی پیشرفت نکرد و مقدار زیادی اعتماد هیئت ایرانی نسبت به نحوه مذاکرات و پایبندی طرف مقابل به توافقاتی که صورت می گیرد و یکسانی مواضع در بین آنها، سلب شد.
عراقچی با بیان اینکه دیروز این نکته با خانم اشتون مطرح شد، عنوان کرد: نتیجه آن شد که جلسه عمومی مذاکرات را در حد مختصر برگزار کردیم و بعد هیئت ها وارد مذاکرات دوجانبه شدند. هم ما با اعضای طرف مقابل مذاکره داشتیم و هم ۱+۵ با همدیگر ملاقات های دوجانبه متعددی داشتند.
وی با بیان اینکه ما دو مذاکره مفیدی با دوستان چین و روس خود داشتیم، اظهار داشت: یک دور مذاکره مفصل با سه کشور اروپایی داشتیم. یک ملاقات مختصر با هیئت آمریکایی داشتیم که به دلیل دیر وقت بودن مختصر بود. ممکن است اگر امروز لازم باشد ادامه یابد.
عراقچی اضافه کرد: قرارمان این بوده که بعد از جمع بندی ملاقات های دوجانبه و با توجه به دیدگاه هایی که از طرف مقابل می شنویم امروز صبح با خانم اشتون جمع بندی شود که آیا آماده هستیم وارد مذاکرات جدی محتوایی در خصوص نگارش متن شویم. این ملاقات ساعت ۹ صبح امروز به وقت ژنو صورت می گیرد.
وی گفت: ما به ناچار به خاطر اختلاف دیدگاه هایی که در جلسه گذشته پیش آمد مجددا وارد بحث در خصوص یکسری مفاهیم شدیم و فکر می کنیم این بحث باید ادامه یابد تا مجددا به یک درک مشترک از موضوعات و مفاهیمی که در مذاکرات وجود دارد، برسیم.
عراقچی با بیان اینکه در دوره های گذشته به درک مشترکی تا میزان زیادی رسیده بودیم، یادآور شد: ولی نحوه عملکرد طرف مقابل باعث پدید آمدن سوالات و سوء تفاهماتی در این زمینه شد. امروز صبح مذاکرات کماکان در موضوعات و مفاهیم مذاکراتی ادامه می یابد و امیدوارم هیئت ایرانی بتواند بعد از جلسه اول با خانم اشتون به این جمع بندی برسد که آیا زمان ورود مجدد به مباحث نگارشی و محتوایی فرارسیده است یا نه.
عضو تیم مذاکره کننده هسته ای افزود: برای اینکه بگوییم آیا قادر هستیم وارد مذاکرات محتوایی و وارد متن جدید توافق شویم هنوز خیلی زود است.
معاون وزیر خارجه در پاسخ به این سوال که آیا آنها از آنچه توافق کرده بودند عدول کردند؟ گفت: این اتفاق بار گذشته رخ داد، این بار با این پدیده هنوز مواجه نیستیم به همین خاطر می گویم باید اعتماد ما مجدد جلب شود.
خبرنگاری از عراقچی پرسید طرف مقابل چه کار باید بکند که اعتماد ایران را جلب کند؟ که وی گفت: برای اینکه اعتماد برگردد ما باید با یک صدا و موضع واحد از سوی شش کشور مواجه شویم. بار گذشته نداشتند. باید اطمینان حاصل کنیم که طرف مقابل با صدا و موضع واحد در مذاکرات شرکت می کند و بازی بار قبل تکرار نمی شود که یکی موافق و یکی مخالف باشد و همچنین این اطمینان حاصل شود که زیاده خواهی در کار نخواهد بود و اگر هر توافقی شود مجدد بحث ها باز نمی شود و زیاده خواهی صورت نمی گیرد. باید مطمئن شویم اصولی که تفاهم داشتیم که متضمن حقوق مردم ایران است کماکان وجود دارد و در مذاکرات رعایت خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال دیگری غنی سازی را یکی از مهمترین، حساسترین و سخت ترین قسمت های مذاکره برشمرد و اینکه توسط طرف مقابل مورد پذیرش و احترام قرار گیرد، تصریح کرد: هیچ توافقی که از ابتدا تا انتهای آن غنی سازی ایران وجود نداشته باشد، مورد پذیرش ما نخواهد بود. حتما توافقی را خواهیم کرد که غنی سازی در آن وجود داشته باشد هم در گام اول، هم در گام های میانی و هم آخر و از ابتدا ت انتها وجود داشته باشد.
معاون وزیر خارجه اضافه کرد: غنی سازی برای ما در هر توافقی که حاصل می شود باید وجود داشته باشد هم عملا ادامه یابد و هم در متن آورده شود و به آن احترام گذاشته شود..
وی تصریح کرد: تحریم های نفتی و بانکی بخشی از مذاکرات و اقدامات طرف مقابل در گام اول خواهد بود.









