شناسهٔ خبر: 144575 - سرویس مجلس
نسخه قابل چاپ منبع: الف

سخنی کوتاه با استیضاح کنندگان وزرای دولت دوازدهم

مجلس انتظار می رود نمایندگان مجلس بویژه استیضاح کنندگان در سه استیضاح پیش رو برسه مبنای واقعیت ؛ قانون و اخلاق مسائل خود را مطرح کنند و اگر پاسخ قانع کننده‌ای نگرفتند، در رای به برکناری وزیر ناکارآمد درنگ نکنند.

به گزارش «نماینده»، استیضاح سه وزیر دولت تدبیر و امید (آخوندی ،  ربیعی و محمود حجتی) در حالی فردا و پس فردا برگزار می شود که هر سه وزیر شش ماه قبل از نمایندگان مجلس رای اعتماد گرفتند. قرار است ابتدا جلسه استیضاح علی ربیعی صبح روز سه شنبه برگزار شود.

این سه وزرایی بودند که توانستند در مجلس دهم رای بالایی کسب کنند، اما عملکرد آنها همواره مورد نقد بهارستان نشینان بوده است، اما از سوی دیگر در شرایطی برخی از نمایندگان سعی می‌کنند استیضاح را جناحی یا براساس منافع شخصی و گروهی انعکاس دهند. در اینجا چند سوال اصلی مطرح است:

آیا استیضاح ضعیف به نتیجه می‌رسد؟

اولین نگرانی که از استیضاح یا طرح سوال از رییس جمهور وجود دارد این است که استیضاح ضعیف شکل بگیرد و نمایندگان در مباحث کارشناسی  اشکالات ضعیفی را عنوان کنند  بدیهی است چنین استیضاح و سوالی به نتیجه مطلوب نرسد. در چنین حالتی جز تضعیف نمایندگان در منظر مردم نتیجه‌ای به بار نمی نشیند.

وظیفه نمایندگان این است با دقت و کارشناسی به این موضوع بپردازند و وظایف قانونی ایجاب می‌کند که در مسیر اجرای قانون حرکت کنند. عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی تاکنون دوبار در مجلس شورای اسلامی مورد استیضاح قرار گرفت که درآخرین استیضاح پس از رای گیری برای طرح استیضاح، در نهایت نمایندگان با ۱۷۶ رای مخالف به استیضاح، ‌ به ادامه فعالیت عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در دولت یازدهم رای مثبت دادند.

آیا استیضاح وسیله ای برای گرفتن امتیاز (معامله) توسط نمایندگان از دولت و وزیر مورد استیضاح  است؟

متاسفانه مشاهده شده است برخی از نمایندگان مجلس استیضاحی را امضاء می کنند ولی  مدتی بعد از امضای خود پشیمان شده آن را پس می گیرند  که این موضوع شائبه های زیادی را مطرح کرده است.

 برخی معتقدند ممکن است  هدف اصلی  بعضی از آنها از ابتدا امضا برای استیضاح  عملی وزرا نبوده بلکه چون می دانند اگر استیضاحی را  امضاء کنند بلافاصله  دولتی ها به سمت آنها آمده و سعی می کنند تا آنان را منصرف کنند پس فرصتی مناسب پدید می آید تا خواسته‌های خود را با آنان مطرح کنند.

چنین رفتاری  جز بی اعتمادی مردم به نمایندگان نتیجه‌ای در بر ندارد.

متاسفانه مشابه این اتفاق در طرح سوال از رییس جمهور نیز افتاد و تعدادی از نمایندگان امضا کننده سوال  در پی لابی های انجام شده به هر دلیل امضای خود را پس گرفتند تا امکان طرح سوال از آقای روحانی در مجلس فراهم نشود.

تلاش برای از نصاب انداختن  تعداد امضاهای سوال از رئیسجمهور بازخورد بدی در جامعه داشت. مردم از خود می‌پرسند در مجلس چه خبر است. امروز امضا میکنند فردا پشیمان می‌شوند! نمایندگان محترم باید به گونه‌ای رفتار کنند که هرگز شائبه معامله در ذهنها هم خطور نکند.

 از سوی دیگر استیضاح باید فارغ از منافع فردی و تمنیات شخصی و فشار برای ایجاد رانت و جذب و بکارگیری اقوام و نزدیکان در یک وزارتخانه شکل بگیرید.

به نظر میرسد اگر چنین موضوعی برای برخی استیضاح‌ها وجود دارد وزیر مربوط شرعا وظیفه دارد با طرح این موضوع در دفاعیات خود راه را برای چنین رانتخواری هایی ببندد. و با شجاعت در مقابل آن بایستد حتی اگر به قیمت برکناری‌اش تمام شود.

تلاش دولت برای اقناع جمعی یا لابی فردی؟

حق قانونی دولت است که در جلسات کمیسیون ها حاضر شود و نمایندگان، معاون پارلمانی و وزرای دولت در جمع نمایندگان و کمیسیون ها به شبهات و سئوالات نمایندگان پاسخ دهند اما متاسفانه در برخی اوقات که بحث استیضاح در مجلس مطرح است دولت به جای اینکه در جمع پاسخگو باشد با تماس فردی با نمایندگان و لابی گری نظر آنها را در مورد استیضاح تغییر می دهد که این موضوع  در شان دولتمردان ما نبوده و نیست وموجب نا امیدی مردم و بی خاصیت کردن مجلس و اتلاف وقت نمایندگان می‌شود.

لذا انتظار می رود نمایندگان مجلس  بویژه استیضاح کنندگان  در سه استیضاح پیش رو برسه مبنای واقعیت؛ قانون و اخلاق  مسائل  خود را مطرح کنند و اگر پاسخ قانع کننده‌ای نگرفتند، در رای به برکناری وزیر ناکارآمد درنگ نکنند.

مجلس دهم باید بتواند اقتدار؛ منطق و تکیه بر منافع مردم را به نمایش بگذارد. انشاالله

برچسب‌ها:

نظر شما