شناسهٔ خبر: 143872 - سرویس جامعه
نسخه قابل چاپ منبع: خبرگزاری دانشجو

وزیر آموزش و پرورش نگرانی‌ها از حذف مدارس سمپاد را تأیید کرد

 بطحایی وزیر آموزش و پرورش گفت: اعتراف می‌کنم که نگرانی‌ها درباره حذف مدارس نمونه دولتی و سمپاد و افزایش استقبال از مدارس غیردولتی وجود دارد.

به گزارش «نماینده»، محمد بطحایی با حضور در شبکه خبر در خصوص دستاوردهای آموزش و پرورش در سال‌های پس از انقلاب اسلامی اظهار کرد: آموزش و پرورش از دستگاه‌هایی است که اتفاقات رخ‌داده در آن در سال‌های پس از انقلاب به‌ویژه از حیث کمی قابل مقایسه با دوران قبل نیست.

وی افزود: در سال ۵۸ جمعیت دانش‌آموزان کشور ۸ میلیون نفر بود که امروز به حدود ۱۴ میلیون نفر رسیده است و در آن ایام ۳۸ درصد دانش‌آموزان دختر بودند که هم‌اکنون به ۴۸ درصد رسیده است.

* نرخ پوشش تحصیلی دوره ابتدایی ایران میان کشورهای منطقه بالا است

بطحایی گفت: در اوایل انقلاب از هر ۱۰۰ دانش‌آموز که در سن تحصیل دوران دبستان قرار داشتند ۳۰ نفر به آموزش دسترسی نداشتند یعنی نرخ پوشش تحصیلی ۷۰ درصد بود که امروز این نرخ به ۹۸ درصد رسیده است و میان کشورهای منطقه از جمله کشورهایی هستیم که نرخ پوشش تحصیلی دوره ابتدایی بسیار بالا است.

وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: نرخ باسوادی در سال‌های اخیر رشد خوبی داشته است به‌گونه‌ای که در سال‌های ابتدایی انقلاب نرخ باسوادی جمعیت زیر ۵۰ سال ۴۸ درصد بود که امروز به ۹۶ درصد رسیده است.

وی درباره عدالت آموزشی خاطرنشان کرد: عدالت آموزشی به دو بخش کمی و کیفی تقسیم می‌شود که در بعد کیفی نمی‌توان قضاوت مطمئنی داشت، هرچند که تلاش‌های خوبی صورت گرفته است تا دانش‌آموزان مناطق کم‌برخوردار دسترسی بیشتری به کیفیت آموزش داشته باشند، اما باز هم چالش‌هایی وجود دارد.

* آموزش و پرورش باید در مسیر افزایش کیفیت آموزش مناطق محروم حرکت کند

بطحایی عنوان کرد: عدالت آموزشی در بعد کیفی وضعیت مناسبی دارد، اما امیدواریم از این به بعد بتوانیم قدم‌های جدی‌تری برداریم تا تعادل میان کمیت و کیفیت برقرار شود. در آموزش و پرورش باید تمام انرژی خود را به برابری سطح کیفیت آموزش میان مناطق محروم و مرزی با مناطق شهری متمرکز کنیم.

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به این‌که هم‌اکنون افراد با رغبت به مشارکت در آموزش و پرورش اقدام می‌کنند، گفت: بیش از یک‌سوم مدارس کشور توسط خیّران ساخته شده است و امسال ۵۰ درصد مدارسی که افتتاح شده توسط خیران ساخته و تحویل آموزش و پرورش شده اند.

وی درباره اجرای سند تحول بنیادین گفت: این سند در سال ۹۰ ابلاغ شد و جزو معدود اسناد بالادستی است که به‌صورت عملیاتی مسیر تحول آموزش و پرورش را مشخص کرده است. در آخرین اقدام برای پایش سند تحول بنیادین مشخص شد ۳۰ درصد آن محقق شده است که این عدد رقم مناسبی نیست، چرا که تمام امید ما برای رسیدن به آموزش و پرورش پیشرفته از طریق سند تحول بنیادین است.

بطحایی در خصوص حذف آزمون‌های مدارس سمپاد و نمونه دولتی گفت: یکی از اشکالات عمده نظام آموزشی تکیه بر حافظه‌محوری و تأکید بر سطح دانش بچه‌هاست و این مسئله در دوره ابتدایی اثرات مخرب بسیاری دارد، چرا که دانش‌آموزان در این دوره به‌تازگی تحصیل را آغاز کرده‌اند، اما وقتی در معرض بمباران مطالب حافظه‌محور و تست‌های سنگین قرار می‌گیرند از مدرسه دل‌زده می‌شوند و شادی و نشاط از آن‌ها گرفته می‌شود.

وزیر آموزش و پرورش افزود: در روزهای اخیر تصمیم گرفتیم آزمون‌ها و کتاب‌های کمک‌آموزشی که کودکی را از دانش‌آموزان گرفته است در دوره ابتدایی ممنوع شود تا آن‌ها فرصت کودکی و نشاط در مدرسه را داشته باشند.

* از هر ۱۷ نفر دانش‌آموز یک نفر وارد مدارس سمپاد می‌شود

وی خاطرنشان کرد: در پایه هفتم یک میلیون دانش‌آموز داریم که ۲۵۰ هزار نفر در آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان و نمونه دولتی شرکت می‌کنند و این تعداد از کلاس دوم یا سوم دبستان تحت فشارهای فراوان روحی قرار می‌گیرند تا بتوانند در آزمونی که قرار است چند سال آینده در آن شرکت کنند، موفق شوند، اما از هر ۱۷ نفر تنها یک نفر می‌تواند به این مدارس وارد شود و ۱۶ نفر دیگر مهر کم‌استعدادی و بی‌لیاقتی بر آن‌ها زده می‌شود.

بطحایی عنوان کرد: در دوره ابتدایی، دانش‌آموز باید از زندگی لذت ببرد، اما ما اهداف تربیتی را از دبستان‌ها گرفته‌ایم تا دانش‌آموزان در آزمون مدارس سمپاد و نمونه دولتی قبول شوند.

وزیر آموزش و پرورش در خصوص برنامه‌های این وزارتخانه برای حمایت از دانش‌آموزان صاحب استعدادهای برتر گفت: در برنامه شهاب که از سال آینده به پایه هفتم می‌رسد دیگر دانش‌آموزان صاحب استعدادهای برتر را از سایر دانش آموزان جدا نمی‌کنیم چرا که براساس اصول جدید تعلیم و تربیت در جهان امروز، بچه‌ها نباید از هم جدا شوند؛ بر این اساس در طرح شهاب دانش‌آموزان صاحب استعدادهای برتر در مدارس عادی تحصیل می‌کنند و پس از شناسایی استعداد آنها، چند روز در هفته برنامه‌های خاص برای‌شان اجرا می‌شود و استعدادها پرورش می‌یابد تا در متوسطه دوم استعداد آن‌ها شکوفا شود.

وی در پاسخ به این پرسش که "حذف مدارس سمپاد و نمونه دولتی در دوره متوسطه اول منجر به افزایش تعداد دانش‌آموزان مدارس غیردولتی نمی‌شود؟ " اظهار کرد: اعتراف می‌کنم که این نگرانی وجود دارد و بنده به‌عنوان وزیر آموزش و پرورش وظیفه دارم مراقب باشم تا این اتفاق رخ ندهد و یکی از اقدامات برای آن که مدارس غیردولتی از این اوضاع سوء استفاده نکنند افزایش کنترل است و سامانه‌ای طراحی کرده‌ایم که مدارس غیردولتی را مورد نظارت دقیق قرار می‌دهد که اگر کوچکترین اجحافی در حق مردم داشته باشند با آن‌ها برخورد شود.

نظر شما