شناسهٔ خبر: 137388 - سرویس سیاست
نسخه قابل چاپ منبع: مهر

برجام منطقه ای معنا ندارد

قاسمی.jpg سخنگوی وزارت خارجه گفت: معنا و مفهوم برجام منطقه ای را نمی فهمم.

به گزارش «نماینده» ، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود با خبرنگاران که صبح امروز دوشنبه برگزار شد ضمن تسلیت شهادت عده ای از هموطنان در حادثه تروریستی هفته گذشته تهران، پیرامون مطرح شدن موضوع برجام منطقه ای از سوی عده ی با وجود اختلافات اعضای شورای همکاری خلیج فارس، اظهار داشت: یک برجام بیشتر نمی شناسم و آن هم بین ایران و پنج قدرت جهانی است واین تعبیر برای من مفهوم نیست.

قاسمی ادامه داد: مسایل جهان عرب راه حل های خاص خودش را دارد.

وی در خصوص مساله قطر گفت: مسائلی که بعد از نشست ریاض در منطقه اتفاق افتاد و جلسه قبل هم گفتم برگزاری نابه هنگام و چیدمان اشتباه آن می تواند آثار مخرب را داشته باشد تحقق پیدا کرد و مساله قطر هم به دنبال آن نشست رخ داد.

قاسمی تصریح کرد: باید طرفین درگیر در این مساله با راهکار سیاسی و مذاکره مشکلات خود را حل کنند و آنها را به خویشتن داری تشویق می کنیم. ما خواهان روابط همه جانبه با همسایگان خود هستیم و با اراده ای که در تهران وجود دارد می توانیم همکاری های خود را با همسایگان افزایش دهیم.

آمریکا بدنبال وقت خریدن برای تروریست هاست

سخنگوی وزارت خارجه درخصوص مسئله سوریه و اقدامات متناقض امریکا در آن کشور بیان کرد: مسئله سوریه بحث پیچیده ای است و بازیگران متعددی دارد و متاسفانه آنچه توسط امریکا و متحدان آن در سوریه رخ می دهد به گونه ای است که شاهدیم در مواقعی که تروریست ها در شرایط محدودیت و ضعف قرار دارند، امریکایی ها برای آنها وقت می خرند و با اقداماتی که انجام می دهند به دنبال تغییر موازنه قوا هستند.

قاسمی با بیان اینکه تردید دارم که امریکایی در راستای مبارزه با تروریسم و کمک به ایجاد سوریه ای باثبات و مستقل قدم برمی دارد، اظهار کرد: آمریکایی ها باید اجازه بدهند که ارتش و نیروهای سوری بتوانند از خاک خود در مقابل گروه های تروریستی دفاع کنند.

طرح استقلال کردستان عراق کار نسنجیده ای است

وی در پاسخ سوالی درباره موضع ایران در قبال مسئله همه پرسی برای استقلال کردستان عراق که به تازگی توسط برخی مقامات آن اقلیم مطرح شده است، گفت: بحث اقلیم کردستان، طوایف و قومیت های مختلفی که در عراق وجود دارد به چند اصل اساسی بازمی گردد که از اصول اولیه سیاست خارجی ایران هم به حساب می آید که شامل تمامیت عرضی، قانون اساسی، حاکمیت ملی وعراق باثبات و دموکراتیک است که در آن هر شخصی با هر دین و قومیتی که هست بتواند آزادانه و با حفظ حقوق خود در آن سرزمین به صورت مسالمت آمیز زندگی داشته باشد.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: طرح این مسائل در مقطع کنونی که چالش های زیادی منطقه را فراگرفته است. کاری است نسنجیده که می تواند آثار مخربی را نسبت به حفظ تمامیت عرضی عراق داشته باشد.

قاسمی ادامه داد: موضع جمهوری اسلامی ایران هم در قبال این مسئله روشن است و بارها آن اعلام کردیم، ما از اصل حفظ تمامیت عرضی و حاکمیت ملی در عراق حمایت داشته و خواهیم داشت. ایران با همه اقوام و مذاهب عراقی از دیرباز روابط خوبی داشته و همچنان دارد.

وی در خصوص طرح این مسئله که چرا در برخی از دیدارهای ظریف با مقامات خارجی که در اجلاس شانگهای داشته، پرچم ایران وجود نداشته درخصوص این مسئله که برخی تصاویر آن را در فضای مجازی به  همراه کلام های نادرستی منتشر کردند باید بگویم که این افراد یا بسیار غافل و نادان هستند و یا اینکه با قصد و غرض به دنبال سوءاستفاده از این موضوع هستند. چراکه این افراد با پروتکل های دیپلماتیک آشنایی ندارند.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: براساس اصول دیپلماتیک و پروتکل های جهانی هر گاه دو مقام غیرهمسطح با یکدیگر ملاقات داشته باشند پرچم کشوری که مقام بالاتری از آن حضور دارد قرار می گیرد و این را می توان در برخی از دیدارهای مقامات خارجی با مقامات کشورمان که در تهران صورت گرفته نیز مشاهده کرد. چراکه این امری است که براساس آن تمام کشورها باید آن را اجرا کنند.

قاسمی در پاسخ به این سوال که موضع ایران در قبال قید کردن نام خلیج عربی به جای خلیج فارس توسط وزیر خارجه امریکا چیست، بیان کرد: فکر می کنم آقای تیلرسون که سابقه مسائل حوزه نفتی را دارند و از مدیران آن حوزه به حساب می آیند از آشنایی و آگاهی پایینی در سطح مسائل تاریخی و جغرافیایی برخورداند، چراکه با توجه به پیشینه سیاستمداران امریکایی که ما از آنها سراغ داریم می دانیم که آنها به خوبی از نام اصلی آن حوزه که خلیج فارس باشد، مطلع هستند.

وی گفت: توصیه می کنم آقای تیلرسون برای آگاهی بیشتر مطالعاتی را در حوزه تاریخ و جغرافیا داشته باشند و امیدوارم در آینده این قبیل مسائل مجددا از سوی ایشان مطرح نشود.

سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به اینکه با دلارهای نفتی نمی تواند تاریخ و جغرافیا را خرید، خاطرنشان کرد: همچنین نمی توان کشوری را که دارای تاریخ و فرهنگ است را بی هویت از لحاظ تاریخی و فرهنگی خواند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سؤال که آیا وزارت خارجه ایران قصد شکایت از وزارت خارجه عربستان با توجه به برخی از اظهار نظرات برخی مقامات آن وزارتخانه مبنی بر اینکه ایران را میدان جنگ خواهیم کرد و روی دادن حادثه تروریستی تهران پس از این اظهارات دارد یا خیر؟ گفت: قبل از حوادث تلخ تهران، اظهارات سخیف و مداخله‌جویانه‌ای را برخی مقامات سعودی ابراز کردند که تا حد زیادی هم شبهه‌برانگیز است و البته توسط دستگاه‌های ذیربط در حال بررسی است و هرگاه در این خصوص به جمع‌بندی لازم برسند، احتمالاً مسئله را به اطلاع مردم خواهند رساند.

قاسمی در خصوص مسئله سوریه و برخی اقدامات آمریکا در آن کشور اظهار داشت: اقدامات آمریکا در سوریه تا حدی مشکوک است، مقامات آمریکایی بارها گفته‌اند که در حال مبارزه با تروریسم هستند ولی تجربه بیانگر آن است که ما صداقت و عمل لازم را از آنها ندیدیم و توصیه می‌کنیم به آمریکایی‌ها که به جای برخی رفتارهای مقطعی در سوریه، عزم خود را در مبارزه با تروریست‌ها جزم کنند.

وی ادامه داد: بهتر است آمریکایی‌ها این مطلب را بدانند که راه دیگری برای مسئله سوریه جز ایجاد ثبات، امنیت و آرامش وجود ندارد که آن هم در گروی جدیت مبارزه با تروریسم است.

سخنگوی وزارت امور خارجه پیرامون اجلاس اخیر شانگهای که در «آستانه» قزاقستان برگزار شد، گفت: شانگهای سازمانی بسیار مهم است، ایران هم در این سازمان عضو ناظر به حساب می‌آید و با توجه به این عضویت ما و سطح حضوری که معمولاً در سطح معاون وزیر بوده، چندان لزومی به حضور آقای رئیس‌جمهور در آن اجلاس نبوده و بخصوص در این ایام که ایشان مشغله‌های زیادی را هم دارند، لذا ما در اجلاس اخیر در سطح وزیر خارجه شرکت کردیم؛ هر چند که در گذشته آقای رئیس‌جمهور به صورت کوتاه در برخی اجلاس‌های شانگهای شرکت کرده بودند.

قاسمی تصریح کرد: آقای ظریف پس از حضور در آنکارا، به آستانه سفر کردند که فرصت خوبی بود جهت رایزنی‌های مفصل با مقاماتی که در آن اجلاس حضور داشتند و البته نیاز بود با دولت قزاقستان هم به عنوان کشور همسایه و دوست در رابطه با مسائل دوجانبه و منطقه‌ای صحبت‌هایی را داشته باشیم.

وی اظهار داشت: در خصوص عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای، درخواست ما مدت‌ها است که ارائه شده و در حال طی کردن فرآیند لازم آن است، در این خصوص حدود ۳۰ سند وجود دارد که باید آنها در ایران به تصویب برسد. مسئله عضویت ایران ممکن است تا حدی طولانی‌تر شود و البته ما خواهیم کوشید اسناد مرتبط را مطالعه و آن را با قوانین خود تطبیق دهیم؛ لذا روند عضویت ما در شانگهای همچنان ادامه دارد.

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اجلاس آتی آستانه و نحوه پیش رفتن مسئله تفاهم بر سر مناطق کاهش تنش در سوریه افزود: طی روزهای آینده نشست کارشناسی آستانه را در مسکو خواهیم داشت و اگر در آن اجلاس به تفاهمات لازم دست پیدا کنیم، هفته بعد از آن می‌توانیم نشست «آستانه ۵» را داشته باشیم که این مسئله بازمی‌گردد به نتیجه اجلاس کارشناسی مسکو که در آن چه مباحثی صورت بگیرد.

قاسمی گفت: در این خصوص در سفر بسیار موفق و سازنده آقای ظریف به ترکیه، این مسئله با طرف ترکی به طور مفصل مورد بحث قرار گرفت و دیدگاه‌های دو طرف بیان شد و امروز ما در وضعیت بهتری قرار داریم و می‌توانیم همکاری‌های بیشتری را داشته باشیم.

وزارت خارجه اتومبیل گران قیمت نخریده است

وی در پاسخ به این سؤال که اخبار مطرح شده مبنی بر خرید برخی اتومبیل‌های لوکس از طرف وزارت خارجه را تائید می‌کنید یا خیر؟ تصریح کرد: هیچ‌گونه خریدی توسط وزارت خارجه برای اتومبیل‌های گران‌قیمت و لوکس در تهران نداشته‌ایم و البته این مسئله غیر از بحث اتومبیل‌هایی است که ما در سفارتخانه‌های خود در سایر کشورها داریم که البته آن هم از طریق خواست خود و صرفاً از کانال برخی کمپانی‌های مشخص خریداری می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: لذا این مسئله را بار دیگر تکذیب می‌کنم، هیچ مذاکره‌ای در تهران برای خرید آن قبیل اتومبیل‌ها در وزارت خارجه نداشتیم و در حال پیگیری علت و منبع نشر این خبر کذب هستیم.

قاسمی در خصوص دلیل بی‌رغبتی ایران به مسئله ناتوی عربی گفت: طرح این قبیل مسائل با واقعیات منطقه بسیار فاصله دارد و فکر می‌کنم باید در این مسائل صبر و رصد بیشتری داشت و اینکه ببینیم در آینده چه تحولات و اتفاقاتی پیش می‌آید.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به پیشینه کشورهایی که طرح ناتوی عربی را بیان می‌کنند، این مسئله به نوعی کپی‌برداری از برخی کشورهای واقع در منطقه خارج از منطقه ما است که با توجه به فرهنگ، تاریخ و شرایط خاص آنها، چنین چیزی به وجود آمده، لذا کشورهای عربی مسائل خاص خود را دارند و باید با توجه به شرایط و اقتضائات خود و منطقه، مسائل را مطرح کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سؤال که رایزنی‌های دیپلماتیک ایران پس از مسئله تحریم‌های قطر چگونه بوده است؟ گفت: با توجه به شرایط ویژه‌ای که در منطقه وجود داشت، دستگاه دیپلماسی از ابتدای شکل‌گیری تحریم‌ها علیه قطر، رایزنی‌های فعالانه خود را انجام داد و در همان روز اول، ۱۵ تماس تلفنی شخص آقای ظریف با همتایان خود در دیگر کشورها داشت.

قاسمی افزود: پس از آن نیز آقای ظریف به ترکیه رفتند که بخشی از دستور کار آن سفر به مسئله قطر برمی‌گردد و پس از ترکیه نیز ایشان به آستانه رفتند و با ۹ مقام عالیرتبه جهانی که در آن اجلاس حضور داشتند، در خصوص مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی به گفتگو پرداختند.

وی اظهار داشت: امروز نیز آقای ظریف عازم اسلو شدند و در آن کشور هم در حاشیه اجلاسی که برگزار می‌شود، با سایر مقامات حاضر، رایزنی‌های خود را ادامه می‌دهند چرا که صلح، ثبات و امنیت منطقه برای ما بسیار حائز اهمیت است.

سخنگوی وزارت خارجه  در خصوص تصویب طرح تحریم ها علیه ایران در سنای آمریکا گفت: در این خصوص به طور کلی باید بگویم که سیاست های تحریمی شکست خورده و سیاست های ناکارآمد محسوب می شود و در گذشته توسط آمریکایی ها تجربه شده است، لذا اتخاذ این قبیل رویکردها از جانب آنها نوعی آب در هاون کوبیدن است و ما توصیه می کنیم که دولتمردان آمریکایی به این مسئله توجه داشته باشند آنچه که در گذشته تجربه شده است را دوباره تجربه نکنند؛ چرا که در آینده باید به عقب بازگردند.

وی  با بیان اینکه آنچه امروز در سنا هست باید دید که در کمیته روابط خارجی هم تصویب می شود یا خیر، تصریح کرد: پس از این مرحله مسئله طرح تحریم ها علیه ایران باید به صحن علنی برود و در صورت تصویب در آنجا به امضای رئیس جمهور برسد. موضوعات بسیاری از این دست در آمریکا مطرح می شود که معمولا هم به نتیجه نمی رسد ولی اگر این موضوع به پیش برود، مسئله ای از پیش شکست خورده است که ما آن را محکوم می کنیم.

قاسمی افزود: همچنین با توجه به وجود مسئله برجام، این رفتار آمریکایی ها به نوعی عدم حسن نیت آنها را می رساند و خلاف روح برجام است و آنها نباید در این مسیر قدم بردارند، البته مذاکره ای هم با آمریکایی ها در این زمینه نداشته و نخواهیم داشت.

سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: ما بر اساس مکانیزم هایی که وجود دارد این مسئله را پیگیری می کنیم، برگزاری کمیسیون مشترک برجام که به احتمال زیاد در تیرماه خواهد بود و همچنین وجود شورای عالی نظارت بر برجام که در کشور به رصد کلیه فعالیت های طرف های درگیر در برجام می پردازد، از جمله مکانیزم هایی هستند که می توانیم این قبیل مسائل را در آنها مطرح کنیم و هر جا لازم بدانیم بدون هیچ تعارفی اقدام مقتضی را انجام خواهیم داد؛ چرا که این مسائل با امنیت و منافع ملی ما سر و کار دارد.

وی در خصوص موضع ایران در قبال قطر و همکاری با ترکیه در خصوص این مسئله گفت: روابط ما با قطر از گذشته خوب بوده و همواره تماس هایی را از طریق سفارتخانه های خود داشته ایم، همچنین با دیگر کشورهای همسایه هم روابط خوبی را داشته و همواره خواهان همکاری و توسعه روابط با آنها بوده ایم.

قاسمی افزود: با ترکیه هم در حوزه هایی که اشتراک داریم همواره گفتگو کرده ایم، ما همواره در خصوص مسائل منطقه ای با ترکیه رایزنی داشته ایم و در سفر اخیر آقای ظریف به آن کشور هم صحبت های خوبی در حوزه مسائل دوجانبه و منطقه ای صورت گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: تصور ما این است که ورود قدرت های بین المللی به منطقه همواره به تنش ها در این منطقه منجر می شود و ما دیدیم که مشکلاتی همچون مسئله تحریم های قطر که پس از ورود برخی قدرت های فرامنطقه ای به این منطقه صورت گرفت، بسیار زودتر از آنچه انتظار می رفت آشکار شد.

وی اظهار داشت: ما معتقدیم که صلح، ثبات، امنیت و توسعه اقتصادی در کشورهای منطقه بسیار مهم است و اگر اینها نباشند، همه از این وضعیت متضرر خواهند شد.

سیاست های منطقه ای ایران تغییر نمی کند

قاسمی در پاسخ به این سوال که پس از حادثه تروریستی تهران سیاست منطقه ای ما به چه نحوه خواهد شد، گفت: من هیچ ارتباطی بین این مسائل نمی بینم؛ چرا که اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران همواره ثابت و روشن بوده است و آن را ادامه خواهیم داد.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که موضع شما در خصوص این اقدام برخی از رسانه ها مبنی بر تفکیک قدرت دیپلماسی و قدرت دفاعی چیست، افزود: این مسئله از نگاه کلان و با در نظر گرفتن منافع و امنیت ملی کشورها امری است نادرست؛ چرا که مجموعه ای از عوامل قدرت زا همچون دموکراسی، حضور ملی مردم و دیگر فاکتورهایی که وجود دارد، همه می توانند مجموعه پازل هایی را شکل دهند که در یک تعریف واحد، توان و قدرت ملی نامیده می شوند.

وی تصریح کرد: توان دیپلماسی بدون قدرت و توان دفاعی نمی تواند کارآیی لازم را داشته باشد و این مسئله در خصوص قدرت دفاعی بدون توان دیپلماسی هم صادق است.

قاسمی اظهار داشت: آنها که درصدد تفکیک این مسائل هستند، دید کوتاه و اطلاع کمی از مسائل دارند و نمی توانند مجموعه این عوامل را با یک دید خاص و به شکل کلی آن در نظر بگیرند.

سخنگوی وزارت خارجه در پایان در خصوص برخی ناآرامی ها در افغانستان بیان کرد: ایران همواره خواهان صلح، ثبات و امنیت در کشور دوست و همسایه افغانستان بوده و هست و سیاست های ما بیانگر این مسئله بوده، اما برخی تلاش برای ناامن کردن کشورهای منطقه از جمله افغانستان دارند که از نظر ما محکوم است و راه به جایی نخواهند برد و ما مایلیم مرز میان ایران و افغانستان همواره امن باشد.

نظر شما