شناسهٔ خبر: 118192 - سرویس سیاست
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا

اسد در پاسخ به پیشنهاد سفر خانواده‌اش به ایران چه گفت؟

معاون وزیر خارجه گفت: دو سال پیش در دیداری که با بشار اسد داشتیم به او پیشنهاد شد که خانواده‌اش را به ایران بفرستد اما پاسخ او این بود که من تا آخرین لحظه در کشور هستم و همسرم مسوول رسیدگی به خانواده شهداست.

به گزارش «نماینده» ، حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه، امروز (دوشنبه) در سخنانی درباره تحولات و مقاومت منطقه در دانشگاه صنعتی شریف افزود: اما این نفوذ به معنای مداخله ما در کشورهای منطقه نیست.

او در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر این که آتش‌بس به پیشنهاد ایران در بیانیه پایانی و جمع‌بندی مذاکرات وین درباره سوریه گنجانده شده است گفت:‌ بله موضوع آتش‌بس با پیشنهاد روشن و صریح آقای ظریف در بیانیه پایانی گنجانده شد.

این مقام وزارت خارجه ایران در ادامه با اشاره به تحولات در غرب آسیا و منطقه خاطرنشان کرد: آن چه در منطقه به ویژه در رابطه با پدیده بیداری اسلامی شاهد هستیم این است که برخلاف نظر برخی که معتقدند بیداری اسلامی و یا همان بهار عربی شکل نگرفته است، ما با تمام وجود در رفت و آمدهای‌مان به منطقه بیداری اسلامی یا بهار عربی را لمس کرده‌ایم و این پدیده را به برکت انقلاب اسلامی تحکیم و تعمیق اندیشه‌های بنیاد گذار انقلاب اسلامی (امام خمینی (ره)) و ادامه مسیر توسط مقام معظم رهبری می‌دانیم.

امیرعبداللهیان ادامه داد: این مسیر توسط شهدای گرانقدر انقلاب، دفاع مقدس و نیز مدافعان حرم ادامه یافته است. آن‌ها کمک کرده‌اند تا انقلاب اسلامی این فرصت را پیدا کند تا در منطقه شمال آفریقا و غرب آسیا نفوذ خاص معنوی پیدا کنند.

وی ادامه داد: وقتی تحولات در مصر اتفاق افتاد جوانان مصری به ما گفتند در دانشگاه آن چه ما را به مبارزه متمایل کرد ارتباط و نقش جوانان در ایران و انقلاب اسلامی با پیشرفت و توسعه بود که ما از آن الگوگیری کردیم. آن‌ها می‌گفتند رسانه‌های مصری و جهان عرب همواره این گونه القا می‌کردند که رهبران جمهوری اسلامی ایران جنگ طلبند و در دهه دوم انقلاب همین فضای رسانه‌یی دنبال شد و رهبران ایران را عقب افتاده خطاب می‌کردند. اما در دهه سوم انقلاب وقتی خودمان به درک سیاسی و اجتماعی رسیدیم دیدیم آن چه به پدران‌مان گفته شده درست نیست؛ اگر شما جنگجو بودید چگونه است که هر روز شاهد یکی از دستاوردهای بزرگ‌تان در حوزه‌های مختلف علمی، دفاعی و هسته‌ای بوده و هستیم.

معاون ظریف ادامه داد: البته امروز دیگر از این خانم‌ها و آقایان مصری در فضای مصر خبری نیست. اما آن‌ها در آن مقطع چنین دیدگاهی داشتند به ویژه آن که به مسأله هسته‌ای و مذاکرات ایران با شش قدرت بزرگ دنیا اشاره می‌کردند و می‌گفتند این حضور شما در مقابل شش قدرت دنیا برای ما روحیه بخش بود و مذاکرات هسته‌ای را همواره دنبال می‌کردند.

او در ادامه خاطرنشان کرد: مصری‌ها نسبت به تاریخ بزرگ و طولانی‌شان بسیار افتخار می‌کنند و هم‌چنین از این که شخصیتی مثل آقای محمد البرادعی در جایگاه مهم بین‌المللی و هسته‌ای قرار گرفته است خرسندند و سخنان او برای‌شان قابل توجه است. آن‌ها می‌گفتند وقتی آقای البرادعی در مصاحبه‌ای گفت میانگین سنی دانشمندان ایران ۲۵ تا ۲۷ سال است برای ما بسیار قابل توجه بود و به ما انگیزه می‌داد.

معاون عربی و آفریقای وزیر خارجه با بیان این که گفتمان انقلاب اسلامی مهم‌ترین مسأله در منطقه و فضای بین‌الملل برای ایران است گفت:‌ این گفتمان نماینده نظام جمهوری اسلامی است و بعد از آن دستاوردهای علمی، دفاعی و تاریخ هشت ساله دفاع مقدس و نیز اقتدار کلامی و اعمالی رهبری که قوی‌ترین پشتوانه است را می‌توان به عنوان مهم‌ترین بخش‌های قدرت ایران ترسیم کرد. غربی‌ها همواره بیان می‌کنند که بزرگ‌ترین ذخیره ایرانی‌ها مواضع قاطع و راسخ رهبری در سطوح مختلف است.

امیرعبداللهیان با اشاره به آن چه دخالت ایران در منطقه از سوی رسانه‌های غربی و مقامات این کشورها عنوان می‌کنند، گفت: ما بدون تردید در همه کشورهای منطقه دارای نفوذ هستیم اما این نفوذ به معنای مداخله ما در کشورهای منطقه نیست. برخی کشورها و دیپلمات‌های ارشد آن‌ها در ارتباط با ما مطرح می‌کنند که ایران نفوذ خود را در منطقه نادیده بگیرد. اما کدام کشور این کار را انجام می‌دهد؟

وی ادامه داد: پس از ۳۷ سال ایران با توجه به گفتمان و رفتار منطقی‌اش در منطقه نفوذ پیدا کرده است و ما آن را در راستای تامین حداکثری منافع و امنیت ملی و نیز کمک به جهان اسلام به کار می بریم. حالا اگر برخی طرف‌ها نفوذ ایران را به دخالت ترجمه می‌کنند مشکل و کج فهمی آن‌هاست.

امیرعبداللهیان تاکید کرد: ایران مداخله‌ای در کشورهای منطقه ندارد.

معاون عربی آفریقای وزارت امور خارجه با اشاره به دیدارش با فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس در هفته‌های گذشته که پس از دوران قطع رابطه سیاسی اتفاق افتاد گفت: در این گفت‌وگو هاموند گفت که بحرینی‌ها می‌گویند ایران اسلحه به آنجا فرستاده است و مردم بحرین را علیه دولت تحریک می‌کند. من پرسیدم که چه نوع اسلحه‌ای فرستاده شده است؟ و او گفت با یک قایق چهار جعبه کلاشینکوف فرستاده شده است. من در پاسخ به وزیر خارجه انگلیس خاطره‌ای را یادآور شدم؛ پس از سقوط صدام یکی از رهبران عراقی مورد ترور با چاقو در در مقابل درب منزلش قرار گرفت وقتی ایشان برای مداوا به ایران آمده بودند در دیدار با وی به او گفتم شما شان و جایگاه‌تان بالاتر از این است که با چاقو قصد جانتان را کنند و به آقای هاموند هم گفتم که این برای ایران توهین است که یک قایق اسلحه فرستاده باشد.

وی ادامه داد: اولا ما دخالتی در بحرین نداریم و نیازی هم به آن نمی‌بینیم، اما اگر بخواهیم دخالت کنیم به اندازه جایگاه و بزرگی‌مان دخالت می‌کنیم. مقام معظم رهبری هم در سخنانی اظهار داشتند که اگر ما در بحرین مداخله می‌کردیم اوضاع به گونه‌ای دیگر بود. ما صرفا در منطقه و کشورهای آن نفوذ معنوی داریم.

امیرعبداللهیان در ادامه به تعدادی از سوالات از پیش تعیین شده دانشجویان که توسط مجری این مراسم قرائت می‌شد پاسخ داد.

وی درباره ترکیب کشورهای حاضر در مذاکرات بین‌المللی سوریه در وین گفت: به درخواست ما کشورهای عراق، لبنان و عمان که طی پنج سال گذشته نقش سازنده‌ای در بحث سوریه ایفا کردند به مذاکرات دعوت شدند. یکی از مهم‌ترین شروط ما برای شرکت در مذاکرات سوریه این بود که قرار نیست در این مذاکرات به جای مردم این کشور تصمیم‌گیری کنیم بلکه باید کمک کنیم تا حامیان تروریست‌ها به لحاظ سیاسی و مالی روش خود را برای حل این بحران تغییر دهند.

معاون ظریف تاکید کرد که ایران در طی بحران سوریه یک کار ویژه بسیار مهم داشته است که منحصر به ایران است و آن این است که اجازه ندادیم یک نظام سیاسی به دست تروریست‌ها سرنگون شود و این جزو افتخارات ماست. این درحالی است که برخی کشورها برای رسیدن به اهداف سیاسی خود کثیف‌ترین راه را که استفاده از تروریست‌ها برای سرنگونی یک کشور است استفاده کردند.

معاون عربی و آفریقای وزیر خارجه در ادامه با اشاره به سفری که به روسیه داشته است و هم‌زمان با سفر بندرسلطان یک مقام امنیتی عربستان بوده است گفت: بندر سلطان در ملاقات با پوتین که شب قبل از ورود من به مسکو صورت گرفته بود، ‌ گفته بود می‌خواهیم بشار اسد را سرنگون کنیم و از روسیه خواسته بود با ایرانی‌ها همراهی نکنند. پوتین گفته بود چگونه می‌خواهید اسد را سرنگون کنید و او گفته بود از طریق نظامی مخالفان بشار اسد را در حوزه‌های مختلف تسلیح کردیم و بسیاری از گروه‌های تروریستی نیز آماده کمک در این مسیر هستند و این حرف رسمی رییس وقت امنیت ملی عربستان است و پوتین در پاسخ می‌گوید فکر می‌کنید می توانید با استفاده از تروریست‌ها اسد را سرنگون کنید؟ فکر نمی‌کنید بعد از سوریه تروریست‌ها شما را هدف قرار خواهند داد؟

امیرعبداللهیان با اشاره به حادثه تروریستی در پاریس و کشته شدن افراد بی گناه توسط داعش گفت: این اقدام تروریستی نشان داد که تا چه اندازه استفاده از تروریست‌ها و راهکار نظامی برای رسیدن به اهداف سیاسی برخی کشورها خطرناک است.

وی در ادامه به مهم‌ترین اختلاف‌نظرها میان کشورهای شرکت کننده در مذاکرات سوریه در وین اشاره کرد و گفت:‌ جمهوری اسلامی ایران در سوریه مستشار نظامی دارد و به ارتش و دولت این کشور کمک می‌کند. برخی آمریکایی‌ها در یک نگرش جدید می‌گویند مستشاران آن‌ها به معارضان معتدل سوری کمک می‌کنند و حرف ما این است که معارض معتدل یا تندرو نداریم. گروه‌های تروریستی درسوریه مثل آهن‌ربا هستند و هر که مسلح شود خیلی زود به سوی یکی از این گروه‌ها جذب می‌شود. بنابراین تروریست خوب و بد وجود ندارد.

او ادامه داد: هرگونه موفقیت در مذاکرات مبتنی بر آن است که کشورها اراده جدی برای توقف ورود تروریست‌ها به داخل سوریه و مبارزه با آن‌ها داشته باشند. بر اساس درک و فهمی که از میدان سوریه داریم اگر خود را از بازی معارضه معتدل مسلح خارج نکنیم و اجازه ندهیم ارتش و رهبری سوریه داعش را در داخل سوریه از بین ببرد نمی‌توان انتظار موفقیت داشت. در چنین صورتی است که سوریه می‌تواند به یک نقطه امن مشخص برسد و بعد از آن بتوانیم مکانیزم‌های سیاسی را محقق کنیم.

امیرعبداللهیان تاکید کرد: از نظر جمهوری اسلامی ایران بشار اسد، رییس‌جمهور قانونی سوریه است و این خط قرمز ماست. هیچ کس نباید تعیین کند که در پایان پروسه سیاسی اسد می‌تواند کاندیدای ریاست جمهوری بشود یا نه. این یک موضوع داخلی است و به تصمیم مردم سوریه باز می‌گردد.

وی خاطرنشان کرد: مبارزه با تروریسم باید به موازات پیش برد پروسه سیاسی دنبال شود.

این مقام وزارت خارجه که در نشست سوریه درباره وین حضور داشته است، درباره برگزاری نشست بین‌المللی سوریه خاطرنشان کرد: ارزیابی ما در مجموع از این نشست مثبت است اما هنوز به آن سطح از آن توافق نرسیدیم که بگوییم هریک از کشورها که از مذاکرات خارج می‌شوند یک حرف واحد را خواهند زد. گروهی از کشورها به نام پروسه سیاسی سعی دارند همان اهداف و خواسته‌های خود را که از طریق جنگ دنبال می‌کنند روی میز مذاکره پیش ببرند و گروه دیگری مثل ما به دنبال توقف کشتار و خون‌ریزی و فراهم کردن شرایطی هستیم که در پایان پروسه سیاسی این مردم سوریه باشند که درباره سرنوشت‌شان تصمیم می‌گیرند آن هم بدون مداخله خارجی.

وی در پاسخ به این که چرا نماینده‌ای از دولت سوریه در این نشست شرکت ندارد؟ گفت: طبیعی است وقتی اختلاف‌نظرها زیاد است نمی‌توان از اولین نشست انتظار داشت نماینده سوریه در آن شرکت کند. اما همه این مقدمات فراهم شده است تا پروسه سیاسی در مراحلی پیش برده شود و بعد از آن نمایندگان حکومت، معارضان سوری و دیگر گروه‌ها بیایند و دور یک میز بنشینند. ما معتقدیم دولت معارضه و مردم سه ضلع هر راه‌حلی برای سوریه هستند.

امیرعبداللهیان ادامه داد: این نشست‌های بین‌المللی با همه فراز و نشیب‌هایش شروع خوبی برای فاصله گرفتن از روش‌های نظامی و امنیتی و حرکت به سمت حل بحران به لحاظ سیاسی است.

معاون ظریف درباره مقاومت بشار اسد در پی سال‌های گذشته خاطرنشان کرد: حدود ۷۰ تا ۸۰ کشور سرنگونی اسد را دنبال کرده‌اند و در این میان ایران، روسیه و حزب الله با نگاه خاص خود و نیز برخی دیگر در سطوح مختلف از اسد حمایت کردند. اما مهم‌ترین اقدام بر سر سقوط نکردن سوریه رهبری بشار اسد با کمک ارتش سوریه و مردم این کشور صورت گرفته است. در منطقه برخی کشورها نگران بودند که آیا اسد با شروع بحران می‌تواند در مقابل حملات مقاومت کند و همواره این نگرانی وجود داشت. دو سال پیش در دیداری که با بشار اسد داشتیم به او پیشنهاد شد که خانواده‌اش را به ایران بفرستد اما پاسخ او این بود که من تا آخرین لحظه در کشور هستم و همسرم مسوول رسیدگی به خانواده شهداست و از کشور خارج نمی‌شویم. ارتش سوریه ۵ سال است به مقاومت ادامه می‌دهد آن هم در یک جنگ تروریستی و چریکی. هم‌چنین نیروهای داوطلب سوری اعم از زن و مرد در این مدت در حال نبرد هستند.

امیرعبداللهیان اضافه کرد: به لحاظ حمایت‌های خارجی فقط ایران بوده است که به طور میدانی بیش‌ترین تلاش را کرد تا این دولت بر سرقدرت بماند و اگر حمایت مستشاری ما و همراهی با ارتش و مردم این کشور نبود شاید در همان دو سه سال اول، دو یا سه بار سوریه در معرض سقوط قرار می‌گرفت.

او تاکید کرد:‌ ایران در میدان سوریه نقش برتر را دارد و اگر ایران در راه‌حل‌های سیاسی برای حل بحران سوریه نباشد این راه‌حل‌ها به نتیجه نمی‌رسد.

معاون عربی و آفریقای وزیر خارجه در پاسخ به این که نسبت سپاه و وزارت خارجه در تحولات منطقه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ خاطرنشان کرد: موفقیت‌های ایران در سوریه، عراق، لبنان و دیگر مناطق لزوما متمرکز بر دستگاه دیپلماسی نیست بلکه این موفقیت‌ها ناشی از کلیات نظام جمهوری اسلامی و حمایتی است که رییس‌جمهوری باید انجام دهند و مقام معظم رهبری رهنمودهایی را داشته و دارند. بنابراین آن چه مورد تاکید و توجه است نقش تعیین کننده ایران به دلیل ظرفیت همه دستگاه‌های نظام است.

وی ادامه داد: در حوزه سیاست خارجی شورای عالی امنیت ملی مصوباتی دارد که به تایید رییس‌جمهور و سپس رهبری می‌رسد. ممکن است من در وزارت خارجه در مباحث کارشناسی با همکارانم اختلاف نظرهایی داشته باشم اما در مجموع همه بخش‌های ذی‌ربط و موثر در سیاست خارجی و دیپلماسی ملزم هستیم بدون نگاه خطی و جناحی مصوبات شورای عالی امنیت ملی را اجرا و در آن مسیر گام برداریم.

امیرعبداللهیان با اشاره به حضور ایران در مذاکرات سوریه که با حضور کشورهایی از جمله عربستان و آمریکا صورت می‌گیرد گفت:‌ حضور ایران به این دلیل است که اجازه داده نشود تعدادی از کشورها درباره آینده سوریه به جای مردم این کشور تصمیم بگیرند. اگر ایران بتواند نقش منفی برخی کشورها را در این مذاکرات در خروجی راهکار سیاسی برای سوریه کنترل کند و مردم سوریه بتواند حق تعیین سرنوشت‌شان را به طور کامل و بدون هیچ مداخله خارجی به دست آورند و در عین حال خون‌ریزی متوقف و تروریسم شکست بخورد ما به هدف‌مان از شرکت در این مذاکرات رسیده‌ایم. فرمایش مقام معظم رهبری است که با حضورمان اجازه ندهیم در مذاکرات دیگران برای مردم سوریه تصمیم بگیرند.

او با اشاره به اولین دوره مذاکرات بین‌المللی سوریه در وین که هشت آبان برگزار شد، خاطرنشان کرد: یکی از پرتنش ‌رین بحث‌ها در این مذاکرات میان آقای ظریف و طرف‌های مقابل صورت گرفت. آن‌ها حاضر نبودند حق تعیین سرنوشت مردم سوریه را در بیانیه پایانی لحاظ کنند اما با اصرار ایران این موضوع به این بیانیه اضافه شد.

امیرعبداللهیان تاکید کرد:‌ در پنج سال گذشته ما سنگین‌ترین هزینه را در سوریه را داده‌ایم و بهترین نیروهای‌مان را از دست داده‌ایم بنابراین با رعایت همه خطوط قرمز مورد تاکید مقام معظم رهبری سعی می‌کنیم بهترین دستاورد سیاسی را در این مذاکرات داشته باشیم.

معاون عربی و آفریقای وزیر خارجه در ادامه درباره سرنوشت غنضفر رکن‌آبادی، سفیر پیشین کشورمان در لبنان که در فاجعه منا هم‌چنان جز مفقودان این فاجعه محسوب می‌شود و اظهارنظری که اخیرا از وی درباره زنده بودن رکن آبادی منتشر شده است گفت:‌ من در لبنان که رسانه‌ها آن‌جا بسیار فعال هستند گفت‌وگویی را با یک شبکه عربی (المیادین) داشتم و گفتم آقای رکن‌آبادی تا آخرین لحظه‌ای که آخرین شاهد او را در آمبولانس قرار داده، علایم حیاتی داشته و زنده بوده است. اما آن شبکه خبری «بوده» را حذف کرد و در خبر زد رکن‌آبادی زنده است.

وی ادامه داد: تا الان ۱۷ نفر هم‌چنان مفقود هستند و آقای رکن‌آبادی یک نفر از این ۱۷ نفر است و ما با جدیت موضوع را پیگیری می‌کنیم. نمونه دی ان ای این ۱۷ نفر در اختیار مقامات سعودی قرار گرفته است اما برای دقت و سرعت در شناسایی این افراد قرار است افرادی از خانواده‌های آن‌ها به عربستان برای شناسایی و یا گرفتن نمونه‌های دی ان ای اعزام شود.

او درباره رکن‌آبادی تاکید کرد: تا آخرین لحظه‌ای که ایشان دیده شده است علایم حیاتی داشته است. ما وضعیت آقای رکن‌آبادی را چه از طریق دی ان ای و چه از طریق مراحل دیگر پیگیری می‌کنیم و احتمالاتی که درباره سرنوشت ایشان مطرح می‌شود را نمی‌توانیم نادیده بگیریم.

امیرعبداللهیان با اشاره به اقدام تروریستی در پاریس گفت:‌ ما همواره به کشورهای حامی تروریست‌ها هشدار داده بودیم که داعش با توجه به ملیت‌های مختلفی که در خود دارد دیر یا زود به سمت آن‌ها خواهد رفت. اما این هشدارها همواره نادیده گرفته شد. ما نمی‌توانیم بگوییم به صراحت که چه کشوری از داعش حمایت و یا آن را ایجاد کرده است اما آن چه امروز شاهد هستیم نتیجه غفلت و تشخیص ندادن درست تحولات و آینده است.

وی در پایان از خانواده سید جاوید حسینی از شهدای مدافع حرم تقدیر و تشکر کرد

نظر شما